Àmbit de la notícia
Econòmic

Els drets humans, qüestió pendent de les empreses de l’Ibex35

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Luci Vega
  • L'informe pot consultar-se a la web de l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa
    Font: Observatori de RSC
  • La majoria d'empreses de l'Íbex 35 treballen a països amb alt risc de vulneració dels drets humans.
    Font: Oxfam Intermon

L’Observatori de Responsabilitat Social Corporativa denuncia en un informe l’opacitat d’aquestes companyies a l’hora d’informar sobre els seus mecanismes per evitar la vulneració d’aquests drets.

Inditex, BBVA, Repsol, Dia, La Caixa, Telefónica o Gas Natural Fenosa són només algunes de les 35 transnacionals que han estat analitzades a l’informe ‘Los derechos humanos y los derechos laborales en las memorias anuales de las empresas del Ibex 35’, que l’Observatori de Responsabilitat Social Corporativa ha fet públic el 15 de juny.

El document posa en relleu el fet que, tot i que aquestes companyies afirmen públicament assumir  compromisos de respecte als drets humans, suspenen a l’hora  de proporcionar informació sobre els mecanismes concrets que utilitzen per evitar la vulneració del drets laborals i  humans en les seves accions i cadenes de producció.

Segons l’Observatori, la majoria de les empreses de l’Ibex 35 estan presents a països on hi ha un “risc extrem o risc alt de vulneració de drets humans” i, per tant, és crucial que proporcionin la informació sobre com cadascuna gestiona aspectes com la igualtat salarial, la llibertat d’associació, la no discriminació o la negociació col·lectiva. Tot i així, cap d’aquestes transnacionals “presenta informació país a país relativa a despeses salarials, persones subcontractades o contractades a través d’ETT”.

L’informe també posa en relleu la manca de mecanismes de denúncia per respondre a les possibles vulneracions dels drets humans i assenyala que “31 de les 35 empreses no compten amb mecanismes de reclamació específics perquè les víctimes puguin accedir al remei i reparació del dany”.

El document pot consultar-se i baixar-se gratuïtament a través de la pàgina web de l’observatori.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari