Àmbit de la notícia
Econòmic

Albert Quiles: “Tenim idees prefixades molt negatives sobre les persones grans”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Albert Quiles, gerent de l'entitat, amb Dolors a la dreta i Maria a l'esquerra
    Font: Laura Abad
  • Les formacions també ensenyen a saber gestionar les emocions que senten les persones voluntàries quan acompanyen persones grans
    Les formacions també ensenyen a saber gestionar les emocions que senten les persones voluntàries quan acompanyen persones grans Font: Laura Abad
  • Fotografia d'unes mans enllaçades, les d'una persona voluntària i una persona gran
    Fotografia d'unes mans enllaçades, les d'una persona voluntària i una persona gran Font: Roger Navarro
  • El logotip d'Amics de la Gent Gran
    El logotip d'Amics de la Gent Gran Font: Amics de la Gent Gran

Amics de la Gent Gran fomenta la formació del voluntariat i aquest any potencia els cursos per aprendre a gestionar les emocions. En parlem amb el gerent de l’entitat, Albert Quiles. 

Amics de la Gent Gran és una entitat que, amb 30 anys treballant al costat de les persones grans que pateixen solitud, promociona la formació del voluntariat cada vegada més. "L'afrontament de situacions complexes" i  "La gestió emocional en l'acompanyament a gent gran" són els dos tallers que es posaran en marxa després de l'estiu

Aprofitant que ja s'han publicat els horaris dels cursos que s'impartiran des del setembre i fins a finals d'any, entrevistem Albert Quiles, gerent de l'entitat. 

Com ha evolucionat el volum de persones voluntàries en els últims anys?

Amb dades de la Memòria 2016, han estat 1.808 persones voluntàries les que han acompanyat a 1.553 persones grans. Tant el nombre de persones voluntàries com el nombre de persones grans ha crescut de forma exponencial en els darrers anys.

Per una banda, es deu al creixement del nombre de persones grans que pateixen soledat i, per altra banda, al fet que cada vegada es conegui més l’entitat. Són ja 30 anys des que Amics de la Gent Gran es va constituir i cada any realitzem campanyes de sensibilització adreçades a conscienciar i alertar sobre les situacions de soledat i marginació social que pateixen moltes persones grans de la nostra societat.

Quin perfil tenen les persones usuàries a Amics de la Gent Gran? I les voluntàries?

Gairebé el 75% de les persones voluntàries són dones i la mitjana d’edat és de 45 anys. Tot i que hi ha una clara minoria d’homes voluntaris, any rere any se’n van incorporant més.

També hem vist un increment, que celebrem, del nombre de persones menors de 30 anys que volen ser voluntàries. Respecte les persones grans que acompanyem, gairebé un 90% són dones i la mitjana d’edat és de 85 anys.

Què és el que més s’ha de tenir en compte per fer de persona voluntària amb gent gran?

Principalment, diria que és la capacitat de deixar-se sorprendre. Molt sovint, com a ciutadans i ciutadans, tenim idees prefixades, moltes vegades negatives, sobre la vellesa en general i les persones grans en particular. Demanem a les persones que volen exercir el voluntariat amb persones grans que acompanyin sense jutjar, que facin l’esforç de mirar i escoltar les persones grans sense caure en el parany dels estereotips.

Per a fer-ho possible, des de l’entitat, acompanyem les persones voluntàries mitjançant un sistema de seguiment acurat així com amb els cursos de formació, tallers i espais de trobada entre les mateixes persones voluntàries i amb les persones de l’equip tècnic de referència.

La formació és clau en l’èxit de l’acció voluntària. Aquest és el vostre lema. Dels vuit cursos que heu impulsat aquest any, quins són els que els heu incorporat com a novetat?

Per primer cop, a més a més d’organitzar cursos relacionats amb l’àmbit del tracte cap a les persones grans i les seves característiques i especificitats, hem organitzat un curs sobre estratègies d’afrontament en el període de la jubilació amb una metodologia de coaching per a desenvolupar-lo. Hem realitzat una prova pilot per a la delegació del Garraf, concretament a Vilanova i la Geltrú, i estem avaluant organitzar-lo en altres delegacions de l’entitat.

Dels coneixements o habilitats que calen per aquest tipus de voluntariat, què és el que més intenteu promoure actualment?

La pròpia gestió emocional de les persones és fonamental per realitzar un voluntariat amb persones grans. Per aquest motiu, el proper mes de setembre oferirem un curs que s’anomena “La gestió emocional en l’acompanyament en gent gran” que consisteix en aprendre i reconèixer les emocions que sent una persona gran, on s’aprofundeix en el concepte de la soledat no desitjada, que és pel que lluita l’entitat des de fa 30 anys. També es dota a les persones voluntàries d’eines per a valorar i apoderar les persones grans i hi ha tot un bloc imprescindible que és el de les emocions que sorgeixen en les persones voluntàries quan acompanyen a una persona gran. Creiem que és un curs molt important que volem organitzar arreu de les 10 comarques on Amics de la Gent Gran actualment actuem.

Què és el que motiva les persones voluntàries a unir-se al projecte d’Amics de la Gent Gran?

Les motivacions de les persones que volen fer Voluntariat a Amics de la Gent Gran són molt diverses. Principalment, ens trobem amb persones que se n’adonen que hi ha moltes persones grans que estan patint i que la societat les està excloent. A vegades ha estat per una experiència personal que han tingut o una situació que els ha colpit.

També hi ha persones que han tingut una relació excel·lent amb els seus avis i àvies i els dol el tracte que la societat atorga a les persones grans. O bé també per absència d’aquestes figures i per tant, la motivació neix del desig de voler tractar i relacionar-se amb una persona gran.

En resum, les motivacions poden anar des del sentiment d’injustícia cap a les persones grans, per tant, motivacions ideològiques, fins a motivacions més afectives i relacionals.

Altres entitats del tercer sector i, concretament, de suport a la gent gran, potencien tant la formació i promoció del voluntariat?

Penso que cada vegada hi ha més consciència de la importància que té la formació com a eina de transformació social. Des de l’entitat, fa molts anys que som Escola de Formació del Voluntariat reconeguda per la Subdirecció General de Cooperació Social i Voluntariat de la Generalitat i ens consta que moltes altres entitats del sector estan cada vegada sent més conscients que cal invertir en formació, doncs fer-ho és invertir en garantir la qualitat de l’acció social i dels acompanyaments a les persones.

També, cada vegada hi ha més col·laboracions entre entitats. Per exemple, des d’Amics de la Gent Gran, hem dissenyat un curs de formació per a l’entitat Rubricatus que vol ser una introducció al món del voluntariat amb la gent gran, centrant-nos en les característiques pròpies de l’envelliment i els aspectes emocionals relacionats.

La gestió de les emocions és una constant en els vostres programes de formació. En quines situacions complexes es veuen implicades les persones voluntàries?

Certament, la gestió de les emocions davant de situacions complexes és un dels aspectes que més treballem. Les situacions on és difícil gestionar les emocions i les decisions a prendre basculen entre situacions d’extrema fragilitat emocional per part d’una persona gran, amb sentiment molt acusat de soledat i tristesa fins a situacions de molt dolor físic degut a malalties cròniques i/o greus.

Ens trobem també amb situacions d’abús i maltractament cap a les persones grans  i és on estem posant més esforços per a capacitar a les persones voluntàries, mitjançant la formació, com a agents detectors d’aquestes situacions per apoderar i acompanyar les persones grans en aquestes situacions.

Comparteix i difon

Comentaris

Liz

(Usuari no registrat)

Este señor habla mucho, pero hace cosas no coherentes con lo que dice. Yo puedo hablar de la peor experiencia que he tenido ha sido gracias a este señor. Que diga cuantos voluntarios se van, y cuantas personas mayores solo figuran para contabilizarlas, y queda muy bien dar cifras

Albert d'Amics de la Gent Gran

(Usuari no registrat)

Hola Liz, lamentamos cualquier experiencia no satisfactoria que hayas tenido, nada queda más lejos de nuestra intención. Estamos a tu disposición para cualquier duda que puedas tener. Un saludo.

Afegeix un nou comentari