Àmbit de la notícia
Cultural

10 llibres sobre la crisi de les persones refugiades per aquest estiu

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria
  • Rescat al Mar Mediterrani
    Rescat al Mar Mediterrani
  • Embarcació amb persones refugiades intentant arribar a costes europees
    Embarcació amb persones refugiades intentant arribar a costes europees
  • Emigració a Europa
    Emigració a Europa

Us deixem 10 propostes de llibres de narrativa per entendre millor les causes i conseqüències d’aquesta crisi humanitària de les persones refugiades.

A tots aquells i aquelles que gaudiu de la lectura compromesa amb un rerefons social, aprofiteu els moments de lectura d’aquest l’estiu per aprendre més sobre la situació en la que es troben les persones refugiades a través d'aquestes novel·les, llibres il·lustrats i còmics.  

“Lesbos a cor obert”, Arantza Díez (2016)

Editorial: Columna Edicions
Nombre de pàgines: 200

L’octubre del 2015, Arantza Diez va viatjar a Lesbos per rodar el documental To Kyma. Rescat al mar Egeu. En aquella petita illa grega, porta d’entrada a Europa per a milers de persones, va compartir el dia a dia amb l’equip de socorristes catalans de Proactiva Open Arms. De l’admiració per la seva tasca i la de centenars de voluntaris anònims arreu de la Mediterrània n’ha sorgit aquest llibre, un relat sobre allò que ens fa humans, però també una denúncia de la passivitat de les institucions europees davant un drama que sembla no tenir fi.

“Vides Aturades”, Bel Olid (2017)

Editorial: ARA Llibres
Nombre de pàgines: 152

La crisi dels refugiats en primera persona, per obrir els ulls a la nostra Europa. En un any s’han ofegat 5.000 persones al Mediterrani quan intentaven arribar a Europa. Però com és la vida dels que hi arriben? Bel Olid exposa sense embuts el compendi de vergonyes i humiliacions col·lectives que han de patir centenars de milers de persones que fugen de la guerra i la misèria als seus països d’origen. Busquen refugi en una Europa que els barra el pas sistemàticament i els condemna a una mort atroç al mar o a una vida infrahumana en camps de refugiats inhòspits.

“Desconeguts a la porta de casa”, Zygmunt Bauman (2016)

Editorial: ARCÀDIA
Nombre de pàgines: 112

Els que fugen de la violència i la brutalitat de les guerres sempre han anat a buscar refugi a altres indrets. Sovint arriben fins a la porta de casa nostra. I, per a nosaltres, els refugiats són uns desconeguts, uns estranys que ens provoquen por pel sol fet que no sabem qui són. Avui la «crisi dels refugiats», i en general la dels immigrants, aclapara Europa i presagia el col·lapse del nostre sistema social. Amplificat pels mitjans de comunicació, s'està produint un veritable «pànic moral» entre la gent que viu aquest fenomen com una amenaça al seu benestar. Bauman analitza els orígens, les causes i l'impacte d'aquesta crisi humanitària.

“Refugiada. L’odissea d’una família”, Tessa Julià i Anna Gordillo (2017)

Editorial: La Galera
Nombre de pàgines: 40

Per què m'han fet llevar tan de pressa? Si encara és de nit. Marxem carregant poques coses. No anem d'excursió. Tothom fa cara de por, de tristesa. No em diuen res. Tinc por. El pare m'agafa molt fort de la mà. Em fa mal, però no li vull dir. Tinc ganes de plorar. Però no ho faig. On anem? Per què marxem? Són les preguntes que passen pel cap a la protagonista d'aquesta història fictícia tan real.
Una part dels beneficis d’aquesta novel·la il·lustrada donarà a l'ONG de rescat Proactiva OpenArms.

“Relats curts d’un llarg viatge”, Autors diversos (2017)

Editorial: El Periódico

41 autors participen de forma desinteressada en el llibre ‘Relats curts d’un llarg viatge’ amb relats sobre la situació de les persones refugiades. Els beneficis del llibre es destinen a la tasca d'ajuda als menors rescatats al Mediterrani de l’ONG Save the Children.
En tots els casos es manté el text original, en la llengua habitual de creació literària de cadascun.

“Asylum”, Javier de Isusi (2017)

Editorial: Astiberri
Nombre de pàgines: 104

Javier de Isusi mostra en aquest còmic les experiències de l'exili. Ens endinsa en les històries dels qui, ahir i avui, es veuen forçats a emprendre un camí per salvar la seva vida i la seva integritat, buscant un lloc on viure amb dignitat. Tots els beneficis de la venda d'aquesta obra es destinen a l’ONG CEAR-Euskadi

“Aguas de venganza”, Miguel Pajares (2016)

Editorial: ALREVÉS
Nombre de pàgines: 284

Les forces policials que custodien les fronteres lluiten contra els molts delictes que es congreguen en elles, però protagonitzen també certes accions que se situen en els marges de l'admissible i que queden lluny de l'abast de la justícia. Són molts els immigrants i refugiats que moren en el seu intent de travessar la frontera sud i, de vegades, les accions policials no són alienes a aquestes morts. Aquesta novel·la convida a la reflexió sobre la difusa responsabilitat criminal que existeix en aquests casos.

“Cruzando el mar: el éxodo a Europa”, Wolfgang Bauer (2016)

Editorial: Capitán Swing
Nombre de pàgines: 132

El guardonat periodista Wolfgang Bauer i el fotògraf Stanislav Krupař van ser els primers reporters encoberts a documentar el viatge dels refugiats sirians des d'Egipte a Europa. Es van deixar créixer la barba i van adquirir noves identitats per ser testimonis directes de la brutalitat de les bandes de contrabandistes, els processos de detenció i deportació, els perills de la travessia marítima en embarcacions destrossades i el furtiu viatge final a través d'Europa, descrivint les vides que s'amaguen darrere dels nombres abstractes i les circumstàncies dramàtiques de l'èxode.

“Mi nombre es Refugiado. Crònica de un exilio”, Irene Savio i Leticia Álvarez Reguera (2016)

Editorial: UOC
Nombre de pàgines: 164

Sirians, iraquians, kurds… milers van escapar del terror i de la guerra, deixant-ho tot enrere per començar de nou. Europa, no obstant això, no era el paradís. És la història d'una epopeia migratòria explicada a través dels seus protagonistes.

“Traficantes de personas”, Loretta Napoleoni (2016)

Editorial: Paidós Ibérica
Nombre de pàgines: 248

Tornarà Occident a collir els fruits del caos polític que va sembrar en el seu propi jardí? Napoleoni, amb el seu estil incisiu i crític, ens proposa un treball periodístic de primer ordre dut a terme durant més de 10 anys que posa de manifest com l'Estat Islàmic i altres grups terroristes es financen mitjançant els segrestos, el contraban i ara, a més, el tràfic de refugiats i l'èxode d'immigrants causat per la guerra de Síria i la desestabilització d'Orient Pròxim.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari