Àmbit de la notícia
Ambiental

Les 5 curses de transport de la Setmana de la Mobilitat Sostenible

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Cartell de la Setmana Europea  de la Mobilitat Sostenible
  • Imatge de la Setmana de la Mobilitat Sostenible a Catalunya
    Imatge de la Setmana de la Mobilitat Sostenible a Catalunya
  • Cursa de transports a l'Àrea Metropolitana de Barcelona
    Cursa de transports a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

El setembre porta el Dia Mundial Sense Cotxes a quasi 1500 ciutats. A Catalunya l'Associació per la Promoció del Transport Públic organitza també 5 curses de transport.

Ciutadans i ciutadanes europeus celebren el 22 de setembre en diferents ciutats el Dia Mundial Sense Cotxes, en el marc de la Setmana Europea per la Mobilitat Sostenible. És una campanya promoguda des de la Comissió Europea amb la finalitat d'incentivar les formes de mobilitat sostenibles. Per això es posa l'èmfasi en els avantatges que ofereixen les alternatives de mobilitat que també són més respectuoses amb el medi ambient: anar a peu o en bici és bo per a la salut; viatjar en tren i en autobús promou la vida social de les persones; compartir cotxe amb els altres ajuda a estalviar temps i diners.

Compartir per arribar a un aire més net

Precisament "Compartir et fa avançar" ("Sharing gets you further") és el lema de la Setmana Europea d'enguany. El fet de compartir ha estat clau a la història de la humanitat, i avui en dia, també ho ha de ser. La possessió d'un vehicle particular té cada cop menys sentit, en ciutats congestionades on l'aire està contaminat. A Catalunya administracions i associacions organitzen diversos actes, amb el lema "Mobilitza't per un aire més net!'. La contaminació de l'aire és un important problema a les ciutats catalanes, en especial en la ciutat de Barcelona, on la població està exposada a nivells que superen els llindars recomanats per l'OMS.

Una iniciativa mundial 

La primera jornada sense cotxes es va organitzar el 1956 a Holanda. Justament a Holanda i Bèlgica es va crear els primers "diumenges a peu". Més endavant la iniciativa va ser adoptada per la Comissió Europea, i avui una xarxa de ciutats promou l'absència d'automòbils en els seus carrers. L'any 2000 va néixer el primer Car Free Day mundial. Actualment hi participen més de 1500 ciutats de 40 països diferents, amb l'objectiu comú de reduir el nombre d'automobils en els seus carrers, i aconseguir un ambient més sa, tot reduint el consum de combustibles.

L'Associació per la Promoció del Transport Públic des de fa alguns anys organitza les anomenades curses de transports. Les persones participants han de recórrer un itinerari, amb diferents mitjans de transport. S'avalua el mètode més ràpid i el més econòmic en termes econòmics i energètics
 

Aquestes són les 5 curses de mobilitat previstes enguany:

1.- Cursa de transports interurbana a Vilafranca del Penedès, el 15 de setembre

2.- Cursa de Transports de l'Àrea de Lleida, el 19 de setembre

3. Cursa de Transports de la Regió Metropolitana de Barcelona, el 20 de setembre

4. 14a Cursa de Transports de Barcelona, el 21 de setembre

Aquest esdeveniment consisteix a fer desplaçaments entre diversos punts de Barcelona i l'edifici Media-TIC del Poblenou, emprant diversos mitjans de transport en paral·lel: a peu, en patins, en bici, en bus, en metro, en moto, en cotxe, etcètera. Cada ruta ha d’estar coberta com a mínim per un participant en cotxe i un altre en transport públic. Per comprovar els desplaçaments enguany es farà un seguiment per GPS a partir d'una app a instal·lar als mòbils dels participants, que deixarà registre del recorregut i del temps.

5. Cursa de Transports del Camp de Tarragona, el 26 de setembre

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari