Àmbit de la notícia
Cultural

Anna Cervera: "Els festivals de cinema també hem de donar formació per generar oportunitats al nou talent"

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Marta Rius
  • Anna Cervera, directora executiva del Zoom festival
    Anna Cervera, directora executiva del Zoom Festival. Font: Zoom Festival
  • Zoom Festival, Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada.
    Zoom Festival 2016, Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada. Font: Zoom Festival
  • Fans a l'estrena d'un capítol de la sèrie Merlí de TV3 a l'edició 2016.
    Fans a l'estrena d'un capítol de la sèrie Merlí de TV3 a l'edició 2016. Font: Zoom Festival
  • Membres de l'organització del Zoom, 2016.
    Membres de l'organització del Zoom, 2016. Font: Zoom Festival

Del 21 al 26 de novembre, el Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada acollirà la 15ena edició del Festival Zoom, que posa el focus en els telefilms.

Els crits i corredisses per agafar bon lloc i assistir a l'estrena d'un capítol de la sèrie de televisió preferida es repetiran el mes de novembre a Igualada. Del 21 al 26 novembre, el Zoom Festival acostarà novament els telefilms al públic per tal de promoure aquestes produccions que habitualment només es poden veure a través de la petita pantalla. Enguany, la secció oficial de la 15ena edició està oberta nivell internacional. Així doncs podran inscriure totes les pel·lícules realitzades per a ser emeses per la televisió independentment de la seva nacionalitat.

Anna Cervera, és la directora executiva del Zoom Festival:

Quina és la salut de la producció de telefilms a Catalunya?

Tot i l'allau de ficció que ens arriba, sobretot dels Estats Units, la televisió pública catalana segueix apostant per la ficció televisiva feta a casa, amb professionals de casa. Aquesta aposta permet tractar temàtiques que ens són més properes, amb una sensibilitat més acord amb l'entorn. 
És cert que d'un temps cap aquí, les televisions són més sel·lectives a l'hora de triar projectes i tirar-los endavant i cerquen la complicitat d'altres televisions autonòmiques, que no viuen el seu millor moment.
En definitiva, són històries de proximitat, pensades per ser distribuïdes per la petita pantalla i, ara ja, per la multi pantalla. I aquesta via segueix arribant a molts espectadors, la qual cosa garanteix una bona salut de producció de ficció catalana, també de cara al futur. 

El fenomen "fan" l'hem viscut amb dues produccions de TV3: Polseres Vermelles i Merlí.


Com respon el públic: hi ha fenomen "fan"?

El fenomen "fan" l'hem viscut amb dues produccions de TV3: Polseres Vermelles i Merlí. Dues sèries innovadores d'un èxit rotund que han traspassat fronteres. Ens emociona veure les cares dels adolescents que esperen impacients l'arribada dels protagonistes i, dissimuladament, també dels pares i mares que els acompanyen. Els crits, les corredisses per agafar bon lloc i l'energia que provoca més de 400 persones mirant el capítol en pantalla gran, aplaudint algunes escenes o rient, fa que la sessió sigui una experiència única.

Per part dels equips artístics i tècnics convidats a presentar el capítol, també és molt enriquidor, ja que poden conèixer de primera mà les reaccions dels espectadors i viure en directe les seves emocions. Un fet inusual, ja que la televisió es consumeix en la intimitat des del sofà de casa.

Quin objectiu té el festival amb l'obertura de la secció oficial a nivell internacional?

El Festival Zoom va fer una crida a la ficció internacional en la seva 12ª edició l'any 2014. Vèiem interessant incloure i conèixer la producció per a televisió que es fa a Sud-Amèrica o a Àsia, per exemple. El contrast de mirades és important, donat que com dèiem abans, la ficció permet retratar molt bé la història o el moment actual que viu un determinat territori. També quins són els temes que preocupen la societat. Són un bon indicador de la realitat.

Pots avançar convidats/es especials per a la propera edició?

No podem avançar a dir noms, però estem treballant per una 15a edició ben especial, fent un recordatori de la història del festival, dels protagonistes més rellevants i de les persones i entitats que han fet possible que arribem aquí. Augurem una edició ben sucosa!

En què consisteix el showcase de pilots de ficció?

El Showcase és ja un certamen de referència pel nou talent que aposta per la ficció, sigui en format sèrie o web sèrie. Enguany celebrem la 4rta edició, i ho fem de la mà des del primer any, del Betu Martínez i el Víctor Sala, els impulsors de la revista online Serielizados. Amb ells, coorganitzem aquest concurs que té l'objectiu de donar visibilitat i posar en valor les propostes de ficció que es realitzen des de les escoles o noves productores; en definitiva, de nous creadors. De tots els pilots presentats se'n fa una selecció i opten al premi del Jurat, amb 600 euros de premi, i al premi del públic, dotat amb 300 euros. Una petita empenta!

A banda, els realitzadors escollits es troben amb els membres del jurat, tots ells professionals de referència del sector, i comenten les seves produccions. És un "Meet the Expert" molt enriquidor per les noves promeses, ja que els permet establir contacte amb el món professional i sempre es pot obrir alguna porta. La projecció d'aquests pilots i una masterclass d'un professional completa la jornada, que té lloc a Barcelona, mentre que els premis s'anuncien i es lliuren en la Gala de Cloenda del Festival, a Teatre Municipal l'Ateneu, d'Igualada.

Aquest any 2017 inaugurarem el 1r Talent Campus de Formats de Televisió, on experts assessoraran projectes de formats de televisió innovadors per tal que siguin una realitat.


Després de 15 anys apropant a l'espectador telefilms de la petita a la gran pantalla, quins reptes es planteja el certamen?

El nostre propòsit és seguir apostant per la ficció de tele, ampliant en la mesura que sigui possible, la implicació de més televisions i els nous formats. En aquest sentit, aquest any 2017 inaugurarem el 1r Talent Campus de Formats de Televisió, on experts assessoraran projectes de formats de televisió innovadors per tal que siguin una realitat. Les sessions tutorials seran complimentades amb classes magistrals impartides pels creadors dels formats més innovadors i actuals de televisions com Movistar+, TV3 o TVE, les ZoomClass. Creiem que els festivals de cinema, a part de la funció de plataforma de distribució, també podem i hem de donar un servei de formació per generar oportunitats al nou talent.
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari