Àmbit de la notícia
Econòmic

Un informe de Cristianisme i Justícia demana més recursos per lluitar contra el frau fiscal

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Imatge de la portada de l'informe, publicat aquest setembre
    Imatge de la portada de l'informe, publicat aquest setembre Font: Cristianisme i Justícia
  • Xavier Casanovas, director de Cristianisme i Justícia
    Xavier Casanovas, director de Cristianisme i Justícia Font: Cristianisme i Justícia

El document publicat aquest setembre lamenta la falta de dades oficials sobre l’evasió a l’Estat espanyol.

Cristianisme i Justícia ha tornat a posar sobre la taula, amb la publicació de l’informe “Fiscalitat justa, una lluita global”, la falta de mesures a l’Estat espanyol per lluitar contra el frau fiscal.

El document, redactat pel director de l’entitat, Xavier Casanovas, proposa dotar de més recursos les agències tributàries per perseguir de més a prop els moviments de les grans fortunes i empreses internacionals, no només el petit defraudador.

El text també lamenta que no es disposi de dades oficials sobre el frau fiscal i el seu impacte, i proposa mesures com el càlcul de l’anomenat “Tax Gap”, un indicador de les diferències entre el que s’hauria d’estar recaptant segons la definició de la llei i el que realment s'està recaptant.

L’informe recorda que més de 60 ciutats de l’Estat espanyol ja s’han declarat lliures de paradisos fiscals, així que ja han començat a introduir canvis en els plecs de contractació pública per evitar afavorir negocis fraudulents que operen en països on l’evasió fiscal és permesa.

Per què pagar impostos?

A banda de les propostes que suggereix l’informe per avançar cap a una fiscalitat més justa i solidària, també es fa incís en el per què. “Defensar avui els sistemes fiscals davant de tanta corrupció sistemàtica, egoisme institucionalitzat i en una dinàmica del campi qui pugui, es fa realment difícil”, admet Casanovas. Tot i així, en l’apartat de conclusions, el director reescriu una carta que un amic li va enviar fa un any. Un text que acaba sent una crida al valor que tenen els impostos.

A la carta, el seu amic explica que feia 10 dies havia desaparegut el seu cosí, en Martí, mentre pescava a la Costa Brava, i que durant una setmana sencera, bombers, mossos, salvament marítim i guàrdia civil van participar amb tots els mitjans en la seva recerca.

“Me n’alegro molt de viure en una societat on la gent es va posar d’acord en la idea que algunes coses era millor afrontar-les i pagar-les de manera col·lectiva i que tothom se’n beneficiés amb independència dels recursos aportats. I que el Martí o qualsevol altra persona pogués rebre l’atenció de la societat sencera en un moment com aquest”, deia l’amic, conscient que el 99% de la gent no podria costejar-se l’operació.  

La carta critica la corrupció política, el malbaratament i l’elusió fiscal de multinacionals, però assegura que per aconseguir una societat cohesionada i solidària, la gent no ha de caure “en el parany de ser com ells”.

“Penseu-hi la propera vegada que us toqui pagar l’IRPF o que algú us suggereixi fer una factura sense IVA, o que hagueu de contractar algú a la vostra empresa”, acaba l’amic. 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari