Àmbit de la notícia
Cultural

Anna Jordana: "Xamfrà és un espai on infants, joves i famílies del Raval poden compartir vivències a través de l'art"

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Marta Rius
  • Anna Jordana, professora i membre de l'equip de gestió de Xamfrà Centre de Música i Escena del Raval.
    Anna Jordana, professora i membre de l'equip de gestió de Xamfrà Centre de Música i Escena del Raval. Font: Xamfrà
  • L'ARC Música es va fundar fa 50 anys a Barcelona.
    L'ARC Música es va fundar fa 50 anys a Barcelona. Font: ARC Música
  • "La participació cultural és un dret de la ciutadania".
    "La participació cultural és un dret de la ciutadania". Font: Xamfrà
  • Xamfrà és un centre amb finalitats socioeducatives i d'inclusió social a través de la música, el teatre i la dansa.
    Xamfrà és un centre amb finalitats socioeducatives i d'inclusió social a través de la música, el teatre i la dansa. Font: Xamfrà
  • Risuona és una campanya de donació d'instruments per a ser reutilitzats per infants i joves.
    Risuona és una campanya de donació d'instruments per a ser reutilitzats per infants i joves. Font: Xamfrà

Amb la música, el teatre i la dansa com a eines, Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval afavoreix l'autoconeixement i la valoració mútua d'infants i joves de Barcelona.

Anna Jordana, és professora i membre de l'equip de gestió de Xamfrà Centre de Música i Escena del Raval.

Quina és la missió de la Fundació L’ARC Música?

L'ARC Música és una entitat que es va fundar fa 50 anys a Barcelona com a taller d'expressió artística mitjançant la música, l'educació pàstica i l'expressió oral. Va nèixer amb la missió d'educar les persones de manera integral, posant l'art al seu servei i convertint-lo en una eina del procés educatiu. L'any 2001 la Fundació L'ARC va guanyar el concurs públic per gestionar l'Escola de Música Municipal Can Ponsic, i el curs 2004-2005 va posar en marxa Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval. Des del 2013 també impulsa el Teler de Música, un espai virtual de recursos didàctics i de reflexió pedagògica per professionals de l'educació que treballen amb la música.

"Entenem la participació cultural com un dret de la ciutadania".

I la iniciativa Xamfrà?

Xamfrà és un centre que té finalitats socioeducatives i d'inclusió social i que utilitza com a eines la música, el teatre i la dansa. És un espai on nens, joves i famílies del Raval i d'altres indrets de Barcelona amb diferents origens culturals i diferents situacions socio-econòmiques, es poden trobar i poden compartir vivències a través de l'art. Entenem la participació cultural com un dret de la ciutadania, independentment de les possibilitats particulars i treballem per fer les activitats del centre accessibles a tothom.

Com pot, l’art, incentivar el treball social?

Considerem l'art com un canal que permet a infants i joves expressar-se, comunicar-se i cooperar entre ells, afavorint el coneixement i la valoració mútua, el respecte, la convivència i l'arrelament a un sentiment de pertinença de la societat. Permet participar en projectes on la intervenció individual enriqueix i fa crèixer el resultat col·lectiu del grup, i per tant requereix esforç i responsabilitat individual i grupal.

"Considerem l'infant com el centre del procés i ens creiem en el deure d'empoderar-lo."

El reconeixement social que es produeix quan els resultats es presenten públicament (amb un teatre o una plaça plena de públic per exemple) es viu com una valoració de l'esforç dedicat i esdevé clau per l'autovaloració i l'autoconcepte individual i col·lectiu. Considerem l'infant com el centre del procés i ens creiem en el deure d'empoderar-lo, alhora que caminem amb l'utopia de què un món més just és possible i en que l'educació és el camí per arribar-hi.

"Intentem que en els tallers i en la vida del centre els infants i joves aprenguin a fer, ser i a conviure amb els companys i amb la societat."

Les activitats les fem sempre en grup i, seguint els principis recollits per Delors, intentem que en els tallers i en la vida de centre els infants i joves aprenguin a fer -a dominar les capacitats i tècniques demanades-, a ser -a potenciar valors personals per afrontar diverses situacions quotidianes com el compromís, l'autoestima, l'autosuperació....- i a viure i conviure amb els companys i amb la societat.

"Les persones que tinguin instruments a casa sense utilitzar-los, poden donar-los i fer que segueixin sonant".

Com funciona la campanya de donació d’instruments “Riusona”?

La campanya Risuona és de donació d'instruments per a infants i joves d'iniciatives de música i inclusió social. Les persones que tinguin instruments a casa sense utilitzar-los, poden donar-los i fer que segueixin sonant. Per tal de fer-ho poden omplir un formulari que hi ha a la web de Xamfrà i, si no poden portar l'instrument físicament al centre, nosaltres l'anem a buscar. Des de Xamfrà ens encarreguem de que aquest arribi a un infant o jove que el necessiti, ja sigui al nostre centre o a alguna altra iniciativa social.

Quins reptes teniu previstos properament?

Un dels reptes que tenim des de fa molts anys és ser sostenibles econòmicament. Considerem que realitzem un servei públic al barri, a la ciutat i a la comunitat, però som una fundació privada i, per tant, cada any hem de buscar les estratègies necessàries per poder finançar totes les activitats que duem a terme. Som optimistes i no deixem de treballar, però ens agradaria arribar a un punt on, entre recursos públics i privats, tinguem la seguretat de poder seguir fent feina.

"Volem extendre la llavor de les arts com a eina socioeducativa a més indrets de Barcelona."

També volem extendre la llavor de les arts com a eina socioeducativa a més indrets de Barcelona. De fet enguany comencem a desplegar un projecte d'educació, art i acció social a Zona Nord lligat al Pla de Barris municipal i això ja és un repte molt gros.

Un altre repte que tenim i que poc a poc anem assolint és que el Teler de música cada cop tingui més persones subscriptores i pugui generar benefici econòmic per Xamfrà i per a altres iniciatives. Això ens posa el deure de cuidar-ne la qualitat i de vetllar perquè estigui al servei de les necessitats dels usuaris. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari