El Govern català crea la Taula d’atenció integral per a menors estrangers/es sense referents familiars
Comparteix
L’objectiu és donar resposta al sobtat increment d’arribada de nois i noies a la recerca d’oportunitats laborals i formatives.
El sobtat increment d’arribada de menors estrangers/es sense referents familiars a Catalunya ha derivat en la creació de la Taula d’atenció integral d’aquest col·lectiu, que comptarà, entre d’altres, amb representants del tercer sector i d’entitats especialitzades en la matèria. El Govern en va aprovar la creació el 10 d’octubre amb l’objectiu de coordinar la Generalitat amb la resta d’administracions públiques i el tercer sector per garantir l’atenció d’aquest jovent i la protecció dels drets dels infants i adolescents.
La Taula també s’encarregarà d’identificar i desenvolupar projectes per promoure la integració des del territori i l’autonomia en la transició a la vida adulta un cop fet un diagnosi del fenomen i identificades les necessitats del col·lectiu. A més, gestionarà el seguiment i l’avaluació de les actuacions.
Segons xifres de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), el 2016 van arribar a Catalunya 684 menors estrangers/es sense referents familiars, és a dir, gairebé el doble que l’any anterior. Fins al mes de setembre, ja havien arribat 904 persones en aquesta situació. És un fenomen que afecta persones menors en edat laboral i amb aspiracions de trobar oportunitats laborals i formatives.
La necessitat econòmica i la manca d’expectatives en els països d’origen són les causes principals de l’arribada del jovent a Catalunya. També és fruit del tancament de la ruta turca i de les fronteres a diversos països europeus, la suspensió dels acords Schengen i la proliferació de restriccions a la lliure circulació dels estats membres.
La DGAIA proposa un sistema d’atenció per aquests infants que no necessàriament passi pel sistema de protecció i on tots els departaments puguin aportar-hi solucions. Alhora, s’està engegant un espai de diàleg per agilitzar els processos per fer la prova d’edat, que actualment triga unes setmanes a resoldre’s.
La Taula es constituirà a principis de novembre i tindrà una durada de dos anys que es prorrogaria per un any més si les dades d’arribada anual superen els 500 menors d’edat nouvinguts/es. Estarà presidida per la consellera del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i en formaran part representants de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.
Afegeix un nou comentari