Àmbit de la notícia
Social

Oxfam Intermón presenta un web per informar millor sobre les violències que pateixen les dones

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Informar sobre la violència masclista

Aquest web s'emmarca dins el projecte Periodisme Compromès i és la primera que fa un recull de tots els recursos disponibles per periodistes amb l'objectiu de millorar la informació sobre la violència masclista.

A través de www.informarsobreviolenciamachista.com, l'ONG dona recursos per a persones que treballen en l'àmbit de la comunicació, com ara la importància d'incloure expertes, fugir dels estereotips i utilitzar un llenguatge no sexista.

Magda Bandera, periodista especialitzada en gènere i directora de La Marea, coordina aquesta eina per respondre a la necessitat de generar un nou llenguatge i rigorositat davant els diferents tipus de violència que pateixen les dones. 

El web "Periodisme contra les violències masclistes" funciona com a taller obert i gratuït per a professionals de la comunicació. Conté múltiples recursos com tests, audiovisuals, exercicis pràctics i documentació i està organitzat en base a cinc blocs:

  1. Canviar la mirada: ajuda a aprendre a aplicar la perspectiva de gènere i donar visibilitat a la diversitat de les de les dones i la seva contribució a la societat. 
  2. Estereotips i llenguatge: conté alternatives a l'ús del masculí com a genèric i consells per evitar etiquetar les dones amb estereotips.
  3. Dones invisibles: En aquest capítol es demostra com, si les dones no apareixen, la informació està esbiaixada. I un periodisme compromès i professional ha de rebutjar com a normal que hi hagi dies en què ni una sola notícia tingui una protagonista femenina. També parla de la importància de consultar dones com fonts expertes i incloure columnistes a les seccions d'opinió.
  4. Violències masclistes: Què són, què diu la llei, com tractar-les, les seves causes -el masclisme-, l'absència d'un perfil de maltractador i quin llenguatge i imatges utilitzar són part del contingut d'aquest apartat. 
  5. Manual de redacció: facilita recomanacions pràctiques sobre com escriure i autoavaluació.

El consell assessor està format per Isabel Muntané, codirectora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB; Pilar López Díez, doctora en Ciències de la Informació i experta en Gènere i Comunicació; Lucía Martínez Odriozola, periodista i professora de Periodisme a la UPV / EHU, especialitzada en Gènere i cofundadora de la revista Pikara i Catalina Ruiz Navarro, directora i fundadora de (e)stereotipas: feminismo pop latinoamericano. 

També hi col·laboren especialistes en el tema com Joana Gallego, directora de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB, o Luciana Peker, autora de La revolución de las mujeres. I la de periodistes que s’enfronten dia rere dia amb aquest tema a les redaccions, com César González, director d'informatius de La Sexta; Ana Requena, redactora d'eldiario.es; Neus Tomàs, directora de Catalunya Plural i subdirectora de eldiario.es i ex sotsdirectora d'El Periódico; i Laura Otón, redactora en cap d’informatius de la cadena COPE.

Oxfam Intermón treballa pels drets de les dones des de fa més de 30 anys que Oxfam Intermón treballa pels drets de les dones  com a mitjà per aconseguir un món sense pobresa i injustícia. És essencial que les dones i nenes tinguin poder en tots els aspectes de les seves vides i no pateixin situacions de violència. Amb aquest objectiu Oxfam Intermón desenvolupa més de 200 programes de cooperació i acció humanitària, que beneficien a 1,1 milió de dones i homes a tot el món.

D'altra banda, a través del projecte Periodisme Compromès, Oxfam Intermón promou debats amb destacats periodistes de parla hispana sobre com aconseguir un periodisme més compromès i donar visibilitat a causes justes, oblidades i a persones vulnerables. 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari