Denúncia col·lectiva contra el sistema de protecció de menors
Comparteix
Col·lectius de famílies afectades per la retirada dels seus fills i filles reclamen que les mesures vinculades a la protecció dels i les menors les decideixi un jutge o jutgessa i no un funcionari/a.
L’Associació per a la Defensa del Menor (Aprodeme), formada per més de 800 famílies afectades per la retirada de la tutela dels seus fills i filles, han presentat una denúncia col·lectiva contra el sistema de protecció de la infància i l’adolescència de la Generalitat.
La denúncia es va presentar el 21 de novembre davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la seu del Parlament Europeu a Barcelona i el Síndic de Greuges.
La reforma que proposa l’associació passa, entre d’altres aspectes, per evitar que una persona funcionària sigui qui decideixi si s’ha d’apartar un fill o una filla de les seves pares i mares. La plataforma demana que les mesures les prengui un jutge o jutgessa amb formació en l’àmbit dels drets dels infants i adolescents, tal com ja passa a països com França o Itàlia. La demanda reclama que es creïn jutjats especialitzats i ràpids com els de violència masclista.
Demanen la reforma del sistema perquè consideren que l’actual permet separar nens i nenes de les seves famílies de forma “abusiva, brutal i arbitrària”, segons va explicar Francisco Cárdenas, president d’Aprodeme i pare afectat per la decisió de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA).
L’associació demanda la situació en què es troben les famílies biològiques privades dels seus fills/es i la dels menors “injustament ingressats” en un centre, a banda de la falta d’informació per part de l’administració pública. Enrique Vila, advocat que ha presentat la denúncia en nom d’Aprodeme i un dels lletrats del cas dels nens/es robats durant el franquisme, assegura que la retirada de fills/es de casa hauria de ser l’última opció i només en casos extrems de perill físic o psíquic.
Recollida de firmes
“T’imagines que un dia vas a l’escola i et trobes que la Policia s’ha endut el teu fill o la teva filla perquè vas anar a demanar ajuda a un menjador? T’imagines que ingressen el teu fill o la teva filla en un centre de menors i que només pots veure’l o veure-la dues hores cada 15 dies? T’imagines que per recuperar-los hagin de passar, com a mínim sis mesos i fins a dos, tres o més anys? Saps que un tècnic/a pot decidir la retirada d’un o una menor del seu entorn i que necessites una sentència judicial per recuperar-lo?
Aprodeme ha engegat una campanya de recollida de firmes a través de Change.org, a través de la qual s’exposen preguntes per fer reflexionar la societat. La iniciativa, que ja compta amb prop de 1.400 signatures.
Comentaris
Susana
Afegeix un nou comentari