Àmbit de la notícia
Ambiental

6 campanyes d'ONG ambientals en xarxes socials

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Les imatges de balenes rorqual captades per l'Associació Edmaktub enfront la costa de Garraf es van difondre per diferents mitjans
    Les imatges de balenes rorqual captades per l'Associació Edmaktub enfront la costa de Garraf es van difondre per diferents mitjans
  • El Grup Natura Freixe publica cada dia imatges de la natura en la Reserva Natural de Sebes, on l'entitat desenvolupa la seva tasca de conservació de la natura
    El Grup Natura Freixe publica cada dia imatges de la natura en la Reserva Natural de Sebes, on l'entitat desenvolupa la seva tasca de conservació de la natura
  • Els ocells són els protagonistes a les xarxes socials de l'Associació ICO
    Els ocells són els protagonistes a les xarxes socials de l'Associació ICO
  • Les imatges publicades per la Fundació Mona expliquen històries sobre el dia a dia dels animals rescatats per la Fundació
    Les imatges publicades per la Fundació Mona expliquen històries sobre el dia a dia dels animals rescatats per la Fundació
  • Les fotografies de mans en forma de papallona inunden les xarxes socials pel dia dedicat a la Xarxa Natura 2000.
    Les fotografies de mans en forma de papallona inunden les xarxes socials pel dia dedicat a la Xarxa Natura 2000.
  • The #lastselfie, una campanya a les xarxes socials de WWF
    The #lastselfie, una campanya de WWF amb Snapchat
  • Les youtubers Yellew Mellow i Maria Cadepé es van embarcar a una expedició a l'Àrtic amb Greenpeace
    Les youtubers Yellew Mellow i Maria Cadepé es van embarcar a una expedició a l'Àrtic amb Greenpeace
  • Greenpeace va aprofitar la popularitat de la sèrie Joc de trons per parlar sobre el canvi climàtic
    Greenpeace va aprofitar la popularitat de la sèrie Joc de trons per parlar sobre el canvi climàtic
  • Imatges de la campanya de Greenpeace #energiaciutadana
    Imatges de la campanya de Greenpeace #energiaciutadana
  • Una pecular patrulla verda agafa el lideratge del món per lluitar contra el consum de carn i la ramaderia industrial
    Una peculiar patrulla verda agafa el lideratge del món per lluitar contra el consum de carn i la ramaderia industrial

Si hi ha un fet diferencial en les xarxes socials de les entitats ambientals, és l'elevada presència d'inspiradores imatges de natura. Però no és l'únic recurs, tal com ens mostren algunes campanyes.

El dia a dia de l'ONG esdevé font de continguts: frases inspiradores, dades informatives, demostració de projectes, històries personals que apel·len a l'emoció, o cartells amb crides de participació en les accions programades. Els mitjans socials s'ocupen de transmetre'ls en formes diverses: fotografies, frases curtes de twitter o textos llargs al blog, vídeos de pocs segons via Instagram o Facebook, o d'alguns minuts publicats a YouTube; missatges efímers a Snapchat o als Stories d'Instagram, o textos cientifics i relats extensos -storystelling- . I sempre, sempre, identificat el missatge amb etiquetes o #hashtags.

Tot plegat, una narrativa transmèdia aplicada a la natura, la biodiversitat, a la sostenibilitat, a la lluita contra els residus i contra la contaminació.

La seducció de la natura

Els vídeos curts dels rorquals identificats a les costes catalanes gravats amb drons de l'associació Edmaktub, es van difondre massivament la temporada passada a través de twitter, Instagram, i YouTube. Les imatges d'ocells i cavalls i el paisatge de l'Ebre enriqueix l'Instagram del Grup natura Freixe; i les aus són també protagonistes a les xarxes socials de l'Ico. A favor de la comunicació de les entitats ambientals hi juga la capacitat de seducció de la natura.

 

Abast local o internacional

Els mitjans socials són canals de comunicació accessibles a totes les persones i entitats, però requereixen dedicació, constància i creativitat, probablement més de la que pot semblar. Potser per això, trobem molts exemples creatius en quasi totes les entitats. Entitats joves com la recent creada "Caçadors de trastets" generen vídeos creatius... Però són les entitats més grans, amb més estructura i pressupost, i sovint abast internacional, les que acaben generant les campanyes més virals i elaborades.

 

1. Una sèrie a You Tube

La Fundació Rezero ha creat una campanya per promoure la vida sense generar residus: #ObjectiuRezero ha estat difós com a websèrie a YouTube, i distribuïda a través de les xarxes socials. 

 

 
 

2. Storytelling 

S'aixeca el dia, i descobrim si fa sol o està núvol. I veiem que decideix fer el Bongo, o l'Àfrica, o el Charly. Potser també aprenem alguna cosa de la història d'aquests ximpanzés, i del seu passat, abans d'haver estat rescatats per la Fundació Mona, o del seu dia a dia en les instal·lacions de la Fundació. 

 

3. Efecte papallona

El 21 de maig les xarxes s'inunden de fotografies de papallones. De papallones fetes amb les mans. Les imatges s'acompanyen amb l'etiqueta #natura2000day. És la campanya per fer entendre que un petit gest, com l'aleteig d'una papallona, pot provocar grans canvis per la protecció de la natura, en particular de la xarxa natura 2000. Va sorgir a partir de la proposta de l'entitat SEO/BirdLife i l'agència EFE Verde.  

 

4. L'última selfie

The last selfie és una campanya de WWF a través de la qual animals en perill d'extinció es fan la seva darrera selfie. Va ser ideada per WWF Dinamarca, amb la idea de captar la rapidesa i la fugacitat de Snapchat, i associar-la amb la rapidesa amb la qual pot desaparèixer una espècie. Els animals et miren i demanen "No deixis que aquest sigui la meva última selfie". WWF convidava els seus seguidors a fer córrer per Snapchat les imatges dels animals. 

 

5. Greenpeace

Greenpeace s'ha guanyat un capítol propi pel que fa a la comunicació i la comunicació social. Les seves campanyes combinen l'acció directa, la incidència política i l'educació a la ciutadania. Les seves iniciatives no violentes mobilitzen l'opinió pública i aconsegueixen la màxima cobertura possible, amb l'ús d'imatges impactants. 

Per connectar amb cada col·lectiu Greenpeace experimenta diverses fórmules. Els hem vist unir-se a "Joc de trons" per alertar sobre el canvi climàtic, portar youtubers juvenils d'expedicions a l'Àrtic, grans pianistes com Ludovico Einaudi a tocar entre el gel, o submergir actors com Javier Bardem en el mar Antàrtic. Quan arriba Nadal, com cada entitat, envien felicitacions, en les que aprofiten per inserir missatges: recordar fer un regal al planeta, o, ja cansats, desitjar irònicament el pitjor, tal com li estem fent a la Terra..... 

En aquests dies està activa la campanya per disminuir el consum de carn #lessmeat #menoscarne : per fer-la, s'ha mobilitzat la patrulla verda, una organització infantil per salvar el planeta, que transmeten la seva activitat a través de vídeos a les xarxes socials. També està activa la campanya #energiaciutadana #citizenenergy per l'eliminació de l'anomenat impost al sol i promoció de les energies renovables: la que la gent publica fotografies a les xarxes socials amb cartolines grogues amb missatges reclamant sobirania energètica i energies renovables.

 

 

6.  Una relació tòxica

La Sandra se n'adona que ha estat en una relació tòxica durant massa temps i decideix que és el moment d'una ruptura. A més, ha trobat un nou amor.  Un curt vídeo va ser llançat per Sant Valentí 2018,  convidant a trencar amb les relacions tòxiques. Ha estat realitzat a Suècia, per les Nacions Unides en el marc de la campanya #CleanSeas, que aporta una mirada més lleugera al voltant de la problemàtica dels residus marins, demanant a totes les persones de "trencar" amb el plàstic d'un sol ús. 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari