Dones amb discapacitat, doble discriminació
Comparteix
DINCAT i ECOM, entre altres, denuncien que la confluència entre dos factors com ser dona i tenir una discapacitat agreuja el risc d'exclusió social.
Menor accés a l'educació, una taxa d’atur més elevada, salaris inferiors i un risc més elevat de patir abús sexual són algunes de les discriminacions que denuncien tant el col·lectiu de dones amb discapacitat física com el de dones amb discapacitat intel·lectual. A més, es tracta d'una realitat invisibilitzada: "En l’actualitat aquesta doble discriminació i violència no està suficientment reconeguda, ni estudiada", assenyalen des de DINCAT.
Aquesta federació representa a 300 entitats i defensa els drets, la dignitat i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament. Va aprofitar el 8 de març, Dia de les Dones, per oferir algunes dades sobre aquesta doble discriminació, com ara, que només el 22,8% de les dones amb discapacitat treballen a Espanya o que la mitjana salarial de les dones amb discapacitat és de 16.732,40 € anuals, davant dels 20.502,60 € dels homes amb discapacitat (són dades d'ODISMET).
ECOM és un moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física. En el marc del Dia de les Dones, va publicar el manifest 'Dona amb discapacitat: les mateixes desigualtats com a dones però un major risc d’exclusió social per la discapacitat' amb l'objectiu de reclamar la igualtat de drets i condicions per a les dones amb discapacitat i posar de manifest la doble discriminació que pateixen.
Les dones amb discapacitat també són víctimes de violència masclista i sovint es troben amb obstacles per poder accedir als recursos necessaris, com ara, dificultats d’accés als punts d’informació i assessorament a causa de barreres arquitectòniques i de comunicació, obstacles afegits per accedir a la justícia o incredulitat i sospita en relació als seus testimoniatges. Així, el col·lectiu també exigeix a les instàncies públiques "la posada en marxa d’una efectiva política de prevenció i abordatge de les situacions de violència de gènere que tingui en compte les dones amb discapacitat".
Afegeix un nou comentari