El món de les arts escèniques prepara un Dia Mundial del Teatre 2018 reivindicatiu
Comparteix
Barcelona serà la principal protagonista d’una diada que ve impulsada per la Federació de Grups Amateurs de Teatre, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya i la Xarxa de Teatre d’Ateneus de Catalunya
L’escena teatral catalana celebra dimarts 27 de març una de les jornades més representatives del calendari anual, el Dia Mundial del Teatre. Enguany, la festivitat ve marcada per la complexitat del moment polític -l’aplicació de l’Article 155 de la Constitució Espanyola per part del Govern espanyol-, que està causant estralls en la programació de les entitats i organitzacions, que veuen els recursos econòmics minvats a l’hora de programar. Cal recordar que aquest és només un agreujant a la crisi de l’IVA cultural, que fins ara havia estat el principal cavall de batalla del món cultural durant els darrers anys.
Pel que fa a la programació d’esdeveniments, Barcelona serà la principal protagonista d’una diada que ve impulsada per la Federació de Grups Amateurs de Teatre, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) i la Xarxa de Teatre d’Ateneus de Catalunya (XTAC) de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC). Tanmateix, aquestes entitats organitzaran l’acte central de la celebració el mateix 27 de març a la Societat la Lliga de Capellades, on es reivindicarà el teatre i la cultura com a eines imprescindibles de cohesió i enriquiment social, en aquest moment excepcional.
A la ciutat comtal, a banda d’activitats convencionals molt destacades com ara els Premis de la Crítica de les Arts Escèniques que enguany s’afegeixen al manifest del Consell de Cultura de Barcelona (contra l’aplicació de l’article 155), l’Ateneu Barcelonès obrirà les seves portes per procedir a l’acte de celebració, amb la lectura del manifest de l’AADPC que, enguany, ha escrit i llegirà l’actriu Imma Colomer. Des de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya també s’han programat una sèrie de rutes teatrals apadrinades per actors en bus, que pretenen acostar la ciutadania a la història dels recintes històrics i actuals on se celebren actuacions teatrals.
En quin moment es troba la producció escènica?
El sector del teatre i els espectacles relacionats viu un moment d’efervescència segons publicava el darrer informe del Departament de Cultura de la Generalitat i el CONCA, “Estat de la Cultura i de les Arts” (2017), que apunta a un creixement de l’assistència de ciutadania als recintes teatrals (més de 3,2 milions d’espectadors durant l’any 2015, tres-centes mil persones més que el 2013). L’informe públic assenyala que el darrer any hi havia registrades 115 companyies de teatre 25 de dansa i 25 de circ. De totes aquestes, un total de 165, el 3,2% eren organitzacions sense ànim de lucre.
Malgrat aquestes xifres esperançadores, el sector dels espectacles continua essent una pràctica cultural minoritària entre els i les catalanes, ja que només el 30% de les persones que declaren participar en activitats culturals afirmen assistir a espectacles teatrals. D’aquestes, les dones sobrepassen lleugerament la barrera del trenta per cent (32%), mentre que els homes arriben fins al 28%. Per edats, només la franja de persones d’entre 35 i 54 anys supera el 34%.
Afegeix un nou comentari