7 projectes de reutilització de materials a Europa amb beneficis socials
Comparteix
L’economia circular aposta per la gestió de recursos d’una manera més sostenible. Allargar la vida útil dels productes i el reciclatge són algunes de les propostes per aconseguir-ho.
La reutilització és l’acció a través de la qual productes o materials que no són residus s’utilitzen novament amb la mateixa finalitat per la qual van ser dissenyats. A la Unió Europea, segons un informe de l’Eurostat l’any 2014 cada persona va generar 475 kg de residus, una xifra molt elevada tot i el continu decreixement respecte als anys anteriors. En aquest sentit, la reutilització promou perllongar la vida útil dels productes tot promovent la protecció ambiental.
A més d’evitar la contaminació i reduir la quantitat de residus, la reutilització de materials permet assolir una sèrie de beneficis socials dels quals col·lectius més vulnerables poden aprofitar-se. Així doncs, amb la reutilització es pot lluitar contra la pobresa, oferint productes que són assequibles a famílies amb pocs recursos. També es pot promoure la reinserció de persones en risc d’exclusió social i, tanmateix, pot ser una eina per crear llocs de treball en àmbits com la recollida de materials, la monitorització, la venda o la reparació dels objectes.
El programa LIFE, és en aquesta línia l’instrument de finançament europeu que promou l’economia circular donant suport a projectes trencadors que inverteixen en un futur més verd. En la reutilització de materials, a continuació es presenten algunes propostes europees d’entitats sense ànim de lucre que han tingut un impacte social a la mateixa vegada que han promogut l’economia circular:
1. Bike for Good, pedalejant cap al canvi
L’associació escocesa Bike for Good promou la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i ho fa a través de la donació d’aquest vehicle. L’entitat rep bicicletes en desús o accessoris com seients o cadenats en forma de donació, i amb alguna reparació la posen a disposició de particulars perquè puguin donar-li una segona vida. A més, Bike for Good promou el voluntariat amb conductors i conductores que s’ofereixen de manera altruista per recollir les bicicletes donades.
2. Ready Mind, la reutilització de residus a través de l’art
Amb seu a Portugal, l’associació Ready Mind és una entitat sense ànim de lucre que convida a emprenedors i artistes a utilitzar l’espai ‘La Oficina’ per a la reutilització de materials a través del disseny i de l’art.
3. Hamilton Furniture Initiative, material per a col·lectius vulnerables
Aquesta iniciativa del Regne Unit accepta donacions d’objectes de la llar, material d’oficina, mobles i pintura. Els objectes donats s’envien a persones en situació de vulnerabilitat i d’aquesta manera es promou el benefici a la comunitat, la sostenibilitat social i la reducció dels residus.
4. HomeAid Caithness & Sutherlannd: com donar-li una segona vida als objectes de la llar
El projecte va ser fundat l’any 1996 per cobrir les carències bàsiques de famílies i persones individuals respecte a mobles i objectes de la llar com llits, catifes, fogons, etc. Actualment, continua recollint donacions de material de la llar perquè persones amb menys recursos els puguin reutilitzar.
5. Roba Amiga, el projecte per reaprofitar residus tèxtils
És una cooperativa catalana amb la missió de recollir roba i sabates usades per a la seva revaloració a través de la reutilització. Fins a 1.700 contenidors de color taronja estan repartits per 450 municipis de Catalunya perquè la ciutadania pugui dipositar els residus tèxtils. A través de la Fundació Formació i Treball, s’han creat diferents establiments per generar llocs de treball per a persones amb més dificultats per accedir a una primera oportunitat laboral.
6. Guanye’m-hi tots!, l'aplicatiu per fomentar la RSE de les empreses
És un aplicatiu online per fomentar la responsabilitat social de les empreses i reduir l’impacte mediambiental a través de la reutilització d’excedents. A través de la plataforma, particulars i empreses poden fer donacions de productes per allargar la seva vida útil i entitats socials se’n poden beneficiar sol·licitant l’stock a través de l’eina informàtica. A més, les ONG també poden demandar productes perquè un altre usuari pugui cobrir la demanda amb una donació.
7. Deriva 360, la iniciativa per dissenyar productes amb burilles
És un projecte a Barcelona que neix a partir de la necessitat de reduir l’impacte ambiental de les burilles. Per evitar que els residus que generen les cigarretes vagin a parar als oceans, a través de la innovació social les transformen en productes de disseny sostenible i de qualitat a través de la reutilització de les mateixes burilles.
Tant les escombreries com les obres necesiten mes control. Molta gent realitza encara obres particulars sense permís i per tant el problema dels contenedores de obra continua essent un gran problema, no tan sols per lécosistema, sino per els propis veïs.