Àmbit de la notícia
Internacional

Teodora Vásquez: empresonada 10 anys per avortament involuntari a El Salvador

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Júlia Bacardit
  • Campanya d'Amnistia Internacional pel seu alliberament
    Font: Amnistia Internacional
  • Advocades d'Agrupación Ciudadana
    Font: Agrupación Ciudadana
  • Imatge per l'alliberament de Teodroa Vásquez
    Font: Amnistia Internacional
  • Vásquez ha vingut a Europa a explicar el seu cas i la seva causa
    Font: Júlia Bacardit
  • L'entitat Tiempos Nuevos Teatro treballa amb preses salvadorenyes
    Font: Júlia Bacardit
  • Acte de Huacal sobre els Mara salvadorenys
    Font: Huacal ong
  • La Teodora s'ha tret el batxillerat a la presó i serà advocada
    Font: Júlia Bacardit
  • El seu objectiu és ajudar i alliberar les altres 17 i +
    Font: Júlia Bacardit
  • A El Salvador l'avortament està totalment prohibit des de 1998
    Font: Huacal ong
  • Huacal ong és el braç econòmic de TNT i d'altres entitats relacionades
    Font: Huacal ong
  • La Teodora Vásquez ha preentat el seu cas al Parlament Europeu
    Font: Huacal ong
  • Un dels projectes de TNT a El Salvador
    Font: TNT

La Teodora Vásquez té 33 anys i n'ha passat 10 a la presó. Entitats com Agrupación Ciudadana, TNT o l'ong catalana Huacal han donat un suport vital a ella i a la seva causa.

El Salvador és un país molt catòlic i conservador, i l'avortament està prohibit per llei des de l'any 1988. La llei és tan inflexible i dura que una emergència obstètrica et pot portar a passar-te la vida a la garjola. La Teodora Vásquez diu que el 3 de juliol del 2007 va marcar la seva vida per sempre. Va ser el dia que la van condemnar a 30 anys, però ha aconseguit sortir-se'n i ens explica la seva història. 

 "Estava embarassada d’una nena. Abans que la nena nasqués morta jo ja havia fet unes quantes trucades, necessitava que em portessin a l’hospital. El part del meu fill, que ara té 14 anys, no va tenir res a veure amb el part de la nena que vaig perdre.Quan van venir les contraccions estava sola a la cafeteria on treballava i eren les sis de la tarda, gairebé de nit. Vaig agafar el telèfon i vaig marcar. Cada deu minuts trucava i vaig fer unes set trucades, però no va venir ningú. No podia caminar i al final la nena va néixer. Quan vaig notar que la nena naixia em vaig desmaiar; una estona més tard vaig deixar la criatura per anar a buscar ajuda. En aquell moment va arribar la policia".

"Com que van veure marques de sang van donar per fet que jo l’havia morta. Jo havia deixat la nena perquè el lloc on era estava a pocs metres del carrer principal on en principi havia d’arribar l’ambulància. Em van acusar d’haver assassinat la meva bebè.Vaig perdre la meva bebè, vaig perdre el meu fill de 3 anys, perquè em van separar d’ell, vaig perdre la meva llibertat. Mai no es va determinar el motiu de la mort de la meva filla".

Només al Centro de Readaptación y cumplimiento de pena de Ilopango, on la Teodora ha viscut reclosa els últims deu anys, viuen 3000 dones. Algunes preses són ancianes, i la Teodora ha vist com moltes d’elles morien de càncers d’ovaris, de mama, de colon, de VIH o fins i tot per insuficiències renals: “Les hipertenses i les diabètiques tampoc no reben assistència mèdica. Només tens dret a posar-me malalta una vegada cada sis mesos. Havia d’organitzar les meves malalties”.

Des de la presó, la Teodora va tenir ocasió de veure el seu fill només 3 vegades en deu anys, perquè per rebre visites dels fills les preses han de pagar un tant als advocats.Quan ella va ingressar a presó, el seu fill tenia 4 anys; ara en té 14 i està orgullós del camí de lluita que ha emprès la seva mare.

"Et seré honesta: a El Salvador les presons són un negoci; l’únic que gasten és en menjar, i et serveixen racions de la mida d’una cullera sopera. Després de detenir-me em van portar a una audiència davant d’un advocat, l’advocat va demanar diners i els meus pares li van pagar 700 dòlars. De juliol fins a novembre del 2007 vaig estar tancada en presó preventiva, i al novembre em van fer l’audiència preliminar. Novament va venir l’advocat que portava el meu cas, que aquesta vegada va demanar 5000 dòlars. Però els meus pares no tenien tants diners i l’advocat va deixar el meu cas. El gener del 2008 em van donar una advocada pública, i acabada la sessió m’havien condemnat a 30 anys. Quan feia cinc anys que estava presa van aparèixer els advocats de la Agrupación ciudadana i es van posar a la feina. Cinc anys després de la seva aparició he aconseguit ser absolta i quedar lliure. Ara fa dos mesos que soc lliure". 

​La Teodora aprofita la llibertat per fer activisme. Ella no era l’única dona presa acusada del mateix fals delicte, sinó que formava part de les 17 i +. El 2012 la xifra de preses tancades per avortaments involuntaris eren 17, però des d’aleshores n’han entrat 7 més. D'entre elles, és probable que algunes avortessin voluntàriament per necessitat, tot i que a la pràctica cap d'elles no ho admet: "cap dona diu que ha avortat voluntàriament, perquè sinó l’apedreguen les altres dones preses. Però en el cas de les 17 i + cap de nosaltres ha perdut les criatures per voluntat, totes hem viscut emergències obstètriques", assegura la Teodora.

En la investigació mèdica es va veure que la  filla de la Teodora no tenia cap dany físic ni cap trauma que indiqués violència. Tot i això, la van condemnar per homicidi intencionat: "D’entrada et parlen de delicte d’avortament, que té una pena d’entre deu i dotze anys, però quan aterres a la presó et canvien la pena i passen a parlar d’homicidi agravant, que té penes de 30, 50 i 50 anys. Ho fan per empitjorar la condemna, perquè la justícia salvadorenya és contrària a les dones de pocs recursos econòmics".

La Teodroa explica que les salvadorenyes amb més recursos no s’exposen anar a la presó, perquè poden pagar-se l'avortament a un altre país o fins i tot a clíniques privades salvadorenyes. La majoria de denúncies són d’hospitals nacionals públics, però als hospitals privats ningú denuncia ningú; els doctors dels hospitals públics denuncien per llei: "Si un doctor atén una dona en situació de post- part i no denuncia el doctor anirà a la presó". 

Alguns metges també s’han sumat a la lluita de les 17 i +, perquè sovint no poden salvar la vida d'una dona que està embarassada si intentar salvar-la implica el risc que la pacient perdi la criatura. Per aquest motiu moltes pacients embarassades moren sense que s'hi pugui fre res legalment.

"El que passa a El Salvador és inhumà i ens hi hem de posar per canviar-ho: és una violència contra la dona que ens perjudica a tots els àmbits. Nosaltres, les salvadorenyes amb menys recursos, ens quedem tancades i deixem fills, mares, pares i germans només perquè l’estat ens vol preses. Això em va passar a mi i segueix passant a les dones que encara són dintre: una part de mi segueix presa, per això parlo de nosaltres, perquè no estic completa fins el dia que elles surtin".

Agrupación Ciudadana és una associació que es va crear a partir d’un cas l’any 2004: una dona va quedar lliure i va explicar el seu cas i el de les altres dones com ella que seguien tancades. Arran del seu cas es va moure tot. Un grup d’advocats va organitzar-se, Agrupación Ciudadana, i des del mateix moment  van venir TNT i l’organització catalana Huacal ong. El 2012 la lluita esdevé conjunta: l’Agrupación Ciudadana, l’organització TNT, Huacal, Amnistia Internacional. Van fer pinya i entre totes van contractar advocats.“Som un arbre amb diverses branques de gent que treballa amb nosaltres i ens ha recolzat. Soc testimoni de la feina que estan fent”, explica la Teodora.

El passat dilluns 9 d’abril, ella va viatjar fins al Parlament Europeu, a Brussel·les, per presentar-hi el seu cas i demanar la despenalització de l’avortament: "Ens van atendre i van dir que ens ajudarien, que pressionarien l’estat  d’El Salvador. Hem estat a una trobada d’enllaç amb el govern d’El Salvador i dimecres 11 s’havia de presentar la llei per la despenalització de l’avortament, però com sempre l’han postergada. En cas que aquesta llei no s’aprovi abans del 30 d’abril serà molt difícil que entri en vigor, perquè els nous diputats escollits són més de dretes que els que encara hi ha ara".

Quan torni a El Salavdor, la Teodora se centrarà en cuidar el seu fill, fer-se una carrera professional com a advocada i contribuir activament a la causa de les 4 causals, la llei que hauria de canviar la política penalitzadora de l'avortament de qualsevol tipus al seu país: "Jo vull identificar on viu cada dona, localitzar la seva família i donar diners a la família perquè puguin visitar-les en cas que els parents no tinguin recursos.També hem llogat una casa on aquestes dones puguin anar mentre pensen com refer la seva vida i busquem beques perquè elles puguin estudiar".

Julio César Monje és d’origen basc però fa dècades que viu a El Salvador. És el fundador de Tiempos Nuevos Teatro (TNT), l’organització cultural que va conèixer el cas de la Teodora i les 17 i + al Centro de Readaptación y cumplimiento de pena de Ilopango. El Julio, com els de l’organització catalana Huacal, acompanya la Teodora en la seva estada a Europa.

Julio César Monje ha passat els últims tres anys fent processos d’art alliberador amb preses. Així va conèixer la Teodora, a qui per casualitat se li havia permès assistir al taller de TNT: "a la presó, a les dones que hi són per avortament involuntari o voluntari els diuen les "mataniños", i per això ni elles s’atrevien a fer saber el seu cas a la resta de preses. Fins que van descobrir que al seu centre mateix hi havia una pila de dones que es trobaven en la mateixa situació".

César Monje explica que les altres preses de 17 i + son dones d’extracció camperola, no militants, dones que ni tan sols tenen estan a favor de l’avortament voluntari: son preses per haver sofert emergències obstètriques. Com la Teodora, ara gairebé totes les dones de 17 i + que abans no tenien perspectives de futur aspiren a estudiar a la universitat. 

El fundador de TNT comenta la necessitat tenen de finançament que tenen organitzacions com la seva, i aquí entra en joc la tasca de Huacal. Ho explica:

“TNT depèn en un 90% de la cooperació internacional, de projectes de desenvolupament. Huacal és el nostre braç intermediari, és l’ong catalana que va presentar el projecte per nosaltres a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; nosaltres com a organització salvadorenya no ho podíem fer, i a El Salvador no hi ha fons nacionals que es destinin als drets de dones. Els fons de l'ACCD són públics, són impostos que pagueu els catalans. Amb els vostres dienrs esteu contribuïnt a l’alliberament de dones com la Teodora.Gràcies.

                                                                                                                                                       

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari