Àmbit de la notícia
Cultural

L'associacionisme cultural català celebrarà la seva Diada amb un acte a l'Ateneu Barcelonès

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Oriol Jordan
  • Imatge d'una activitat programada en edicions anteriors
  • 1a Edició dels Premis de l’Associacionisme Cultural Català
    Fins aquest any s'havien organitzat els Premis de l'Associacionisme Cultural
  • La sala Oriol Bohigas de l'Ateneu Barcelonès acollirà els actes
    La sala Oriol Bohigas de l'Ateneu Barcelonès acollirà els actes
  • El president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas
    El president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas

El sector de l'associacionisme cultural viu un moment dolç, segons les estadístiques.

Associacionisme i llibertat d’expressió’ és el títol de la jornada que ha organitzat l’Ateneu Barcelonès i la Federació d'Ateneus de Catalunya amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural 2018, que se celebrarà dilluns 4 de juny, a partir de les 19h, a la sala d’actes Oriol Bohigas del mateix ateneu, i que esdevindrà l’acte central de la celebració d’aquesta jornada.

Totes dues entitats organitzadores de la jornada volen que el Dia de l’Associacionisme Cultural esdevingui un clam a favor de la llibertat d’expressió de tot el sector cultural arran dels darrers esdeveniments que s’han produït al país. És per aquest motiu que s’ha convidat diverses personalitats a compartir una taula rodona que estarà moderada pel president de la FAC, Salvador Casals.

Així, l’organització de l’acte ha decidit compondre aquesta taula rodona amb diverses personalitats que han estat notícia aquests darrers mesos: el cantant Pablo Hasél, l’humorista i actor Toni Albà i el professor de dret Antoni Llabrés. El president de l’Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas rebrà totes aquestes persones abans de començar la jornada al seu despatx i signaran el llibre d’or de l’ateneu.

L’associacionisme cultural a Catalunya

Catalunya és un dels països amb més inquietud associativa. En el cas cultural, les darreres dades que tenim són del 2006, i aquestes indicaven en aquell moment que el 36,8% de les persones pertanyien a alguna entitat de tipus cultural, amb un equilibri entre els homes i les dones. Segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’IDESCAT, la franja d’edat que englobava més persones vinculades a entitats culturals anava dels 45 anys cap amunt (40,7%). Malauradament, les franges de gent més jove (de 15 a 29 anys) presentava uns percentatges més baixos, amb un 32,4% del total de la població juvenil associada.

Les dades només són comparables a l’anterior enquesta sobre interessos culturals de la mateixa font, elaborada el 2001. Aleshores, el total de persones associades era menor, amb un 31,3% que, a més presentava una clara dicotomia de deu punts entre els associats homes (36,7%) i les dones (26,3%). En aquell moment, la franja d’edat menys vinculada a l’associacionisme cultural era la de majors de 65 anys (25,6%), dada que, comparada amb les de 2006, fa pensar que l’increment de fins a quinze punts es deu molt probablement a l’envelliment de la població associada de la franja d’edat immediatament inferior.

En el global de Catalunya, l’IDESCAT sí que recull dades actuals sobre el nombre total d’associacions culturals registrades al principat. El 2017 hi havia a tot Catalunya 31.792 entitats constituïdes només de l’àmbit cultural. Òbviament, la comarca que presenta un registre més alt és el Barcelonès, amb 9.204 entitats. L’Alta Ribagorça se situaria a l’altre extrem amb 49. És interessant prendre la referència de l’enquesta de població que hem vist abans del 2006. En aquell moment, el total d’entitats culturals constituïdes era de tan sols 18.855. Del Barcelonès n’hi havia 5.572, i l’Alta Ribagorça, que seguia ostentant el fanalet en la classificació tot just arribava a les 25 associacions.

Segueix també la jornada a les xarxes a través de l'etiqueta #DASC2018

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari