Àmbit de la notícia
Social

L’apoderament juvenil, l’objecte de recerca del Projecte HEBE

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria
  • Una dona explicant del Projecte HEBE mentre dos joves il·lustren l'apoderament juvenil en un mural in-situ.
    Font: Projecte HEBE
  • Il·lustració de l'apoderament juvenil realitzada en el moment de la presentació.
    Font: Projecte HEBE
  • Acte de presentació del Projecte HEBE
    Font: Projecte HEBE

La recerca, en la qual col·laboren quatre universitats catalanes, se centra en identificar els espais, moments i processos que intervenen en el procés d’apoderament dels joves.

El Projecte HEBE és una recerca finançada pel Ministeri d’Economia i Competitivitat que pretén definir l’apoderament juvenil així com identificar quins són els espais, moments i processos que afavoreixen l’apoderament dels joves.

Amb aquests objectius, la Universitat de Girona, responsable d’aquest projecte, ha engegat amb la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Madrid un procés de recerca per profunditzar en el concepte d’apoderament a través de l’anàlisi teòric del terme, un qüestionari als joves sobre la seva perspectiva respecte aquest concepte i el Taller de Pedagogia Audiovisual que ha donat peu a la creació del webdoc Projecte-HEBE, entre d’altres.

En els darrers anys, el concepte d’apoderament ha estat molt present en les polítiques de joventut, discursos polítics o estratègies pedagògiques però no ha trobat una definició precisa, i per aquest motiu el projecte va iniciar treballant i analitzant el marc teòric existent.

En una fase posterior del projecte es va dur a terme un qüestionari a joves amb la finalitat de determinar quin és el nivell d’apoderament entre aquest col·lectiu, a quines edats es produeix i, també, validar la hipòtesi de la investigació sobre els espais, moments i processos d’apoderament.

A més, el Projecte-HEBE va realitzar un webdoc HEBE, un documental interactiu com a eina d’anàlisi i reflexió sobre l’apoderament juvenil, amb una doble finalitat: dissenyar una metodologia participativa d’investigació sobre l’apoderament i crear una plataforma interactiva per compartit les experiències d’apoderament.

Finalment, van  cloure la primera fase d’aquesta recerca amb un informe de resultats que presentava els principals resultats del projecte, així com les publicacions documentals relacionades amb la mateixa.

En el Consell Assessor del Projecte HEBE hi han participat entitats de lleure educatiu referents de Catalunya, com Fundesplai i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, entre d’altres.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari