Àmbit de la notícia
Comunitari

Rafa Balagué: "Jugar a la morra és una filosofia, una manera molt curiosa d'intuir i conèixer el teu contrincant"

Entitat redactora
Colectic - Comunitari
  • En Rafa vol fer gran la morra
    Font: Rafa Balagué
  • La morra té un gran potencial com a eina de dinamització i d'inclusió social
    La morra té un gran potencial com a eina de dinamització i d'inclusió social Font: Rafa Balagué
  • Tot i l'agressivitat amb què de vegades es juga a la morra, es tracta d'un joc molt amistós
    Tot i l'agressivitat amb què de vegades es juga a la morra, es tracta d'un joc molt amistós Font: Rafa Balagué
  • Jugant a la morra a Manresa
    Jugant a la morra a Manresa Font: Rafa Balagué
  • A la morra s'hi juga des de ben antic
    A la morra s'hi juga des de ben antic Font: anònim
  • A les competicions internacionals, la morra es juga amb les particularitats del país que acull
    A les competicions internacionals, la morra es juga amb les particularitats del país que acull Font: Lucarelli a la Wikipedia

Segurament hauràs jugat a pedra, paper i tisores o als xinos, però... Has jugat mai a la morra? En Rafa, que forma part de l'associació Morràpita de Sant Carles de la Ràpita, ens parla sobre aquest joc tradicional i sobre la seva entitat.

Hem de començar amb una pregunta obligada: què és la morra i com es juga?

El joc de la morra és un joc de taverna, un joc de pirates, un joc d'aposta, un joc on la intuïció i concentració estan a flor de pell. Ja té més de mil anys d'història, i actualment els mariners rapitencs el continuen jugant amb la mateixa intensitat.

La ressenya més antiga que trobem d'aquest joc ancestral ve d'Egipte. Cap a l'any 700 a. C. es va trobar una pintura funerària a la tomba d'un alt dignatari de la XXVa dinastia on es veu dues persones mostrant les mans amb diferents dits estirats.

Us en faré cinc cèntims per a posar-vos al dia en un dels jocs més antics del nostre mediterrani... Qualsevol excusa és bona per a poder reptar algú per fer unes 'picades' que és com solem anomenar l'acte de treure la mà en una quantitat de dits de l'1 al 5 al mateix temps que en veu alta diem un número del 2 al 10, tenint en compte que el nostre contrincant també farà el mateix gest. I la gràcia del joc està en el fet que la suma dels dits dels 2 jugadors concordi amb el número que es diu en veu alta. Normalment es juga amb parelles, és a dir dos contra dos, però també és molt normal fora de campionat fer una morra un contra un.

En relació a aquest joc tradicional, quina és la missió de la vostra entitat, Morràpita?

Morràpita es va crear l'any 2007 amb la missió de recuperar els orígens del joc i amb la finalitat que els mateixos jugadors poguessin triar el lloc, els dies i tot el que tingui relació amb el joc.

Quan neix Morràpita, els campionats locals ja en sumaven 25. La diferència és que llavors van ser un grup de joves i grans els que se'n van encarregar de seguir jugant i organitzant.

Quantes persones participen a la vostra entitat i quines activitats feu?

La nostra entitat té unes 60 persones que solen jugar als campionats, però tenim una junta formada per un grup de 10 persones de diferents edats que són els que solen organitzar els esdeveniments.

Fem 6 campionats anuals: Festes del Carme, Festes Majors, Festes de la Mare de Déu de la Ràpita, Campionat de Nadal, Campionat de Col·legis i Institut
Campionat d'Orígens (festa marinera-pagesa). També organitzem un ball de vermut en festes majors on tota la gent de l'entitat és volca per a poder repartir prop de 1.500 racions de vermut i mol·luscos.

Quines altres entitats coneixeu que promoguin el joc de la morra?

Avui dia en coneixem unes quantes. Les més properes són a la Comunitat Valenciana i Terol. Després tenim a gent de tot el Mediterrani que estan molt actius.

Quina importància doneu al joc i al seu potencial com a eina d'inclusió social?

La morra és una filosofia, una manera molt curiosa d'intuir i conèixer el teu contrincant. No és un joc d'atzar (encara que ho sembli al principi). Amb la morra s'aprèn a pensar més de pressa de l'habitual, perquè has de fer diverses operacions a la vegada i també mirar i escoltar al teu contrincant. És per això que et fa estar concentrat amb els diferents números que van sortint fins que algú l'encerta.

Com a eina d'inclusió social és un joc molt potent perquè, com deia Ciceró, "Dignus est qui cum in tenebris mices" ("Digna és la persona amb qui pots jugar a les fosques a la Morra"). És a dir, que la morra és un joc on has de guanyar el respecte dels altres jugadors sent més ràpid i àgil. Si jugues fent trampes, ningú voldrà jugar amb tu i no tindràs el seu respecte.

Els dos anys que portem als col·legis i institut, inculquem el respecte amb els contrincants i el joc net, i tenim molt bons resultats. Tot i cridar-se números a la cara, acaben donant-se la mà o abraçant-se amb els contrincants, al cap i a la fi només és un joc.

Aquest joc es juga també en altres països. Parla'ns una mica de la Federació Europea de la Morra que es vol crear.

Com deia abans, el Mediterrani està molt actiu. Podem trobar associacions a Còrsega, Sardenya, França, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Grècia, Sicília, Comunitat Valenciana. A tota la part de Terol també hi ha molta morra; tenen campionats on es poden ajuntar més de 150 parelles.

També es juga a l'Argentina i als Estats Units perquè el van portar diferents colònies d'italians que van emigrar i l'anomenen 'italian fingers game'. A la zona d'Àfrica del nord s'anomena 'mukharaja', a la Xina s'anomena 'chai moi'...

Ara que ens comencem a conèixer amb la majoria d'associacions del Mediterrani i més enllà, això ens dona la possibilitat de crear una federació que ens englobi a tots. Així serà més fàcil i econòmic anar a jugar a diferents llocs. És qüestió de temps.

Voleu afegir alguna cosa més que considereu important?

M'agradaria afegir que en 11 anys d'associació hem aconseguit fer un llibre que es diu 'Quina Morra' (Edicions Morera, Col·lecció l'Ermita, núm. 5), i que va destinat a ensenyar aquest joc a tot el jovent amb unes fantàstiques històries i il·lustracions.

També hem creat la Federació Catalana de Jocs Tradicionals, juntament amb els jocs de bèlit, bitlles, fona i jocs varis tradicionals. I per últim i no menys important, hem aconseguit que la morra sigui Patrimoni Immaterial de les Terres de l'Ebre.

 

Pots seguir el Rafa a Twitter a partir del nom d'usuari @RafaBaila.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari