La importància d'escriure i parlar de ciència: campus Gutenberg 2018
Comparteix
Divulgar ciència entre persones no científiques és necessari, i cal fer-ho amb rigor, confiança i creativitat. Campus Gutenberg aporta un ventall de propostes inspiradores per dur a terme aquesta missió, vinculada, sovint, també a oeneges
Explicar, escriure i divulgar ciència
Se sol parlar de comunicació científica per referir-se a les revistes destinades a la comunitat científica, com Nature o Science, mentre que per divulgació s'entén quan es vol fer una difusió dels coneixements científics per al gran públic. En un moment en el que les xarxes socials poden fàcilment fer córrer les anomenades notícies falses, és especialment important que el coneixement científic arribi amb rigor a la ciutadania.
Amb l'objectiu de fer arribar a totes les persones les conclusions de recerques acadèmiques complexes, els divulgadors i les divulgadores científiques miren d'explicar-les de forma accessible i fàcilment comprensible, de forma correcta, clara i eficaç, i superant les dificultats i els processos tècnics i científics sovint difícils d'entendre. Per fer-ho, tenen al seu abast els múltiples recursos de la comunicació contemporània, des de conferències, exposicions, o esdeveniments, a audiovisuals i xarxes socials, passant pel 'gaming', les infografies, el teatre o els monòlegs científics. El campus Gutenberg, que se celebra cada setembre a Barcelona, reuneix estratègies i experiències amb un esperit innovació i intercanvi de coneixement.
17 i 18 de setembre a Cosmocaixa de Barcelona
El programa d'enguany inclou el taller d'oratòria 'Emociona presentant el teu projecte' de Roger Llavería i Robert Ferrer, una reflexió sobre el futur de les exposicions itinerants amb Ricardo Mutuberria, el taller sobre divulgació inclusiva 'Aprendre tocant' amb Marc Boada Ferrer, o un taller sobre "Esdeveniments 360º" amb Silvia Herrera i Marta Rodríguez. També es plantegen propostes per crear canals de youtube 'Les meves primeres passes com a Youtuber de ciència' amb Sandra Ortonobes i Pablo Fernández.
Durant les jornades s'afrontaran aspectes generals com l'evolució del periodisme en els darrers anys, amb la tertúlia amb Vladimir de Semir i Vanessa Pombo, o com garantir la divulgació científica en temes de salut sense 'fake news' o falses alarmes. Es tractaran aspectes com la neurociència de la comunicació, amb Guillermo Orts, la importància del treball col·laboratiu en xarxa per l'organització d'esdeveniments de divulgació, i es presentaran pràctiques innovadores de participació ciutadana en ciència. El campus inclou una conferència teatralitzada a càrrec de Susana Eva Martínez, la projecció de "En el aire", l'entrega dels premis Gutenberg, així com moments de networking i sortides guiades i 'pint of science'.
Premis Gutenberg 2018 a les pràctiques inspiradores
Amb aquests premis es vol fer un reconeixement no només a l'experiència més exitosa, sinó també als grans errors. La ciència es basa en el mètode d'assaig i error, i identificar les grans errades és tan valuós com altres encerts. El premi recull la frase del dramaturg Samuel Beckett "Ho vas intentar i vas fracassar. No importa. Intenta-ho de nou i fracassa un altre cop però aquesta vegada, fracassa millor." L'acte d'entrega dels premis 2018 es farà 18 de setembre a les 4 de la tarda. Es poden presentar propostes fins al 7 de setembre.
El Campus Gutenberg-CosmoCaixa és una iniciativa impulsada des del Màster de Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la UPF Barcelona School of Management, i la Fundació Bancaria "la Caixa", que es realitza amb la col·laboració del Centre d'Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (CCS-UPF), l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), l'Asociación Española de Comunicación Científica (AECC) i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).
Les inscripcions són gratuïtes i es poden realitzar a través d'aquest enllaç.
Afegeix un nou comentari