ONG catalanes, al costat de Mossul un any després del seu alliberament
Comparteix
ONG catalanes donen suport a la població kurda de Mossul un any després dels combats entre l'Estat Islàmic (EI) i les forces iraquianes que van devastar la ciutat. A dia d’avui, la zona continua en ruïnes i els infants estan desprotegits
ONG catalanes com Azadí-plataforma de solidaritat amb el poble kurd, la Lliga dels Drets dels Pobles, Justícia i Pau o Metges sense Fronteres demanen que es restableixin els drets de la població kurda a Mossul un any després de l’alliberament de la ciutat a mans de l’Estat Islàmic.
“La situació que està vivint el poble kurd és intolerable, viuen en condicions molt difícils, sense ser reconeguts i s’estan vulnerant els drets humans”, afirma Máximo Tinnirello, un dels responsables de la Lliga dels Drets dels Pobles.
Metges sense Fronteres, també denuncia que durant la batalla de Mossul, nou dels 13 hospitals públics van patir danys i això va reduir en un 70% la capacitat d'atenció mèdica i el nombre de llits hospitalaris.
La mateixa ONG diu que la reconstrucció de les instal·lacions sanitàries ha estat extremadament lenta i encara hi ha disponibles menys de 1.000 llits per a una població de 1,8 milions de persones. Aquesta xifra suposa la meitat dels estàndards mínims internacionals per a la prestació de serveis de salut en un context humanitari.
Prioritat a la protecció dels infants
Un informe recent de l’organització Save the Children intenta conscienciar sobre les condicions dels infants i adolescents iraquians que estan intentant recuperar la normalitat de les seves vides a la ciutat després d’haver-hi viscut durant anys la violència de la guerra i els horrors de l’ocupació de l’Estat Islàmic.
L’informe indica que el 80% de la població infantil entrevistada ha afirmat que no se sent segura caminant pel carrer. També constata que només 1 de cada 10 infants aconsegueix recordar alguna cosa feliç de la seva vida i que el 72% de les persones a càrrec d’aquests infants pateix depressió fins al punt que la salut mental dels adults s’ha vist afectada pel conflicte.
Una solució és, segons la mateixa ONG, trobar suport a les escoles però gairebé la meitat han sigut destruïdes durant la guerra. A més a més, tornar a l’escola és una altra lluita ja que gairebé un terç dels adolescents han passat els seus anys de formació sota l’ISIS, que ha transformat les seves escoles en camps de batalla.
El 2018 el finançament de les Nacions Unides per als programes de salut mental per a nens i nenes a l’Iraq només ha cobert el 7% del que es va sol·licitar al principi. Save the Children demana a la comunitat internacional que prioritzi la protecció de la infantesa i augmenti els fons per millorar la seva salut mental i psicosocial.
Afegeix un nou comentari