Àmbit de la notícia
Ambiental

'Claqueta i acció' apropa a la sostenibilitat a través del cinema

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • El cicle ofereix curtmetratges de qualitat cinematogràfica, com Straws
    El cicle ofereix curtmetratges de qualitat cinematogràfica, com Straws
  • River Blue presenta la relació entre moda i medi ambient
    River Blue presenta la relació entre moda i medi ambient
  • Després de cada projecció hi haurà un debat participatiu

El cicle de curtmetratges de temàtica ambiental difon una vintena de documentals a la ciutat de Barcelona, en una col·laboració entre Ficma i l'Ajuntament.

 

El llenguatge total del cinema té la capacitat d'impactar en els sentits de la persona espectadora, i remoure per dintre, emocions i consciència. Per això el cinema esdevé un element important per al medi ambient, com a instrument de coneixement i de divulgació de qüestions ambientals. Això ho sap molt bé l'associació Acció 3E -Ecologia, Educació i Entreteniment-, organitzadora cada any del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient FICMA. Enguany, el FICMA i  l’Ajuntament de Barcelona, han ideat un nou format per fer arribar històries que tracten la relació entre humanitat i medi: el cicle de cinema Claqueta i Acció.

Jaume Gil, de l’Associació 3E, explica que “el Festival es concentra en una setmana a la tardor, però es generen continguts nous vàlids per tot l’any, així que aspiravem a poder oferir una programació estable de cinema de medi ambient”.

"Les temàtiques de les pel·lícules documentals del FICMA coincideixen amb els eixos de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Barcelona, ja sigui canvi climàtic, biodiversitat, plàstics, consum.... així que vam fer un conveni de col·laboració per projectar els documentals en equipaments públics de la ciutat" ens comenten des de l'Ajuntament.

"La filosofia del cicle és difondre la cultura de la Sostenibilitat, i arribar a un públic no especialitzat, ampli i heterogeni, de perfils, edats i barris diversos, persones usuàries de casals de gent gran, o casals de joves, i en general, persones que normalment no es mobilitzen per la temàtica ambiental. Les aules ambientals estan integrades a la programació, però es pot veure que s'ha intentat arribar a localitzacions de tots els àmbits i a tots els districtes" detalla Rodés. Cada centre ha pogut triar el film i la forma de mostrar-lo, així, en alguns casos, la projecció s'emmarca en algun altre esdeveniment. N'és un exemple la projecció que es realitza durant el Pàrk (ing) Day, al Centre Cívic Can Clariana Cultural.

 

Està prevista la exhibició de més de 20 pel·lícules i curtmetratges ambientals, tots amb elevat valor cinematogràfic i de contingut. En aquesta fase del cicle, del setembre al novembre, es podrà veure per exemple "Straws", que  recull la història i l'impacte dels milions de canyetes de plàstic d'un sol ús que acaben als carrers i abocadors i, finalment, van a parar al mar. I narra la tasca de les persones implicades en la recerca, i dels ciutadans i ciutadanes compromesos en el camí del canvi. "River Blue explica com la indústria de la moda impacta en l'aigua i amenaça amb la destrucció dels rius. Mentre que "Greed", és a dir, Cobdicia, se centra a analitzar el cercle viciós que sembla portar alguns éssers humans a no tenir mai prou a l'hora de satisfer necessitats, emparats en el materialisme i al consumisme actuals.

L'objectiu de les projeccions és estimular un debat posterior, que la gent se senti interpel·lada, i pugui explicar la seva experiència i punt de vista. El cicle és un nou recurs educatiu que l’Associació 3E i l'Ajuntament posen a disposició de ciutadania i entitats. "Esperem que vingui molta gent, el contingut no decebrà perquè es tracta de molt bon material que esperem esdevingui en una bona reflexió", conclouen des de l'Ajuntament de Barcelona.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari