Àmbit de la notícia
Ambiental

El Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient celebra 25 anys

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Del 2 al 9 de novembre se celebra FICMA a Barcelona
  • Art i ciència reunits al film 'The captains dream', que es project a FICMA el 7 de novembre a Institut Francès
    Art i ciència reunits al film 'The captains dream', que es project a FICMA el 7 de novembre a Institut Francès
  • El documental 'Jane', dedicat a Jane Godall, es projecta el 4 de novembre a les 18 hores a CosmoCaixa
    El documental 'Jane', dedicat a Jane Godall, es projecta el 4 de novembre a les 18 hores a CosmoCaixa

El FICMA recull el moment de vitalitat de la producció cinematogràfica ambiental contemporània. S'inaugura a Barcelona el 2 de novembre amb la projecció de 'Frères des Arbres'.

Del 2 al 9 de novembre es pot gaudir d'estrenes a Barcelona del millor cinema ambiental internacional, certificant el moment positiu que viu el sector. Potser perquè, com ens explica Jaume Gil, director del Festival, el medi ambient és quelcom transversal que ens afecta com a persones.

Transversalitat i empatia

Una transversalitat que ben queda recollida en propostes com 'The captains dream'. El film, que es projecta el dia 7 de novembre amb la presència del director, presenta l'esforç interdisciplinari de les arts interactuant amb la ciència, amb l'esdeveniment Bienal Antàrtica. Alexander Ponomarev reuneix a persones artistes, filòsofes i recercadores per fer-les interactuar al voltant del paper de la humanitat en els espais compartits. Interacció i nous formats ens arriben amb el conte interactiu 'The Shore Line', constituït amb recursos audiovisuals que arriben de persones diverses de països diferents. Posa el focus en l'educació ambiental, i especialment a la idea de fer entendre que individus, societat i medi ambient estem interconnectats, a escala local, nacional i global, i a inspirar a les persones a involucrar-se a la construcció d'un futur més sostenible.
De la mateixa manera, 'Invisible Strings' té al centre la interconnexió entre tots els éssers humans i amb el planeta. El film entrevista a alguns dels líders espirituals del món, i a escriptors i filòsofs.

Les històries personals són una de les maneres per desenredar el fil de la interconnexió. I són moltes les pel·lícules que parlen del medi ambient des d'una mirada singular.  El 4 de novembre es projecta Jane,  la història de Jane Goodall  i el seu enfocament únic en l’observació de la vida salvatge. A UseLess una jove mare islandesa intenta comprendre el problema del malbaratament alimentari  i canviar els seus hàbits de consum. A 'El guardian de les tortugas' s'explica la història d'Elías Moisès, un jove de 28 anys amb ceguesa, que ha dedicat 13 anys de la seva vida a la cura i rescat de les tortugues.  

El paper del cinema per al medi ambient

En total, noves propostes que tornen a mostrar aquest vincle entre cinema i medi ambient.  'Cinema i medi ambient tenen una relació lògica, el cinema és una eina molt poderosa per poder transmetre informació i coneixement. És lògic que adopti  cada cop més aquesta funció, i,  més enllà de l'entreteniment, sensibilitzi, eduqui. Encara més si tenim en compte el moment social en el qual vivim,  en el que gairebé tot ens arriba a través d'una pantalla' explica Jaume Gil.

Un boom del cinema ambiental 

Al llarg d'aquest 25 anys, el Ficma ha estat testimoni d'una  transformació en el cinema ambiental. 'Hi ha hagut una evolució molt accentuada' - continua Jaume Gil- 'El medi ambient cada cop s'utilitza més al gènere documental, on ha passat de ser secundari a ser principal. La temàtica ambiental,  per la manera de com vivim,  ja no és externa, afecta l'ésser humà, i es pot dramatitzar artísticament, ja dóna per explicar situacions dramàtiques, fets a superar. Ha agafat aquesta força , i el gènere ha revifat. Veiem que també els festivals generalistes s'estan obrint a la temàtica ambiental. Podríem dir que el gènere ambiental està en un boom, interessa a directors i productors i al públic, perquè parla de fets que tard o d'hora ens afecten a nosaltres. Cada cop més el documental agafa el llenguatge de la ficció, fa el seguiment d'una història, entre ficció i reality, i dona lloc a propostes molt interessants i molt entretingudes.'

Què ens trobarem en aquesta edició de Ficma?

Es presenten pel·lícules d'arreu del món, al voltant de 120 films de més de 40 països, organitzades en una secció oficial, una secció 'Planeta' de curtmetratges distribuïts a la ruta universitària, i la secció 'Mirades' de documentals del món. Com cada any hi ha un espai dedicat a la infància i tallers especialitzats. Enguany, un dedicat a la producció sostenible al cinema. Es donarà el premi del Sol d'or, aquesta vegada de forma pòstuma, al cineasta i activista canadenc Rob Stewart, que va morir el 2017 mentre rodava la continuació del seu premiadíssim documental 'Sharkwater', guanyador de més de 40 guardons en diferents festivals.  El Festival té previst celebrar l'aniversari amb un sopar amb els directors i directores que l'han acompanyat aquests anys.

'Ens trobarem molt bones pel·lícules, amb moltes històries humanes de persones que estan passant una situació ambiental, perquè estan patint o defensant, i en explicar-la en primera persona, fan fàcil empatitzar-hi. Hi ha diversos punts de vista, també ens posem al cantó del dolent; per exemple "When lambs become lions" segueix a 3 perfils de persones en funció de la seva relació amb el medi ambient: entres a la seva vida i veus que ni el dolent és tan dolent ni el bo és tan bo. Es tracta només de fixar-se en qui fa l'acte, sinó què l'indueix.... I veus la complexitat del món.' conclou Jaume Gil. 

 

25 anys de cinema ambiental a Barcelona

La valoració des de l'organització del Festival, en paraules del seu director, és que 'han estat 25 anys molt positius, i creiem que si encara hi som, vol dir que el festival fa una funció necessària i té interès per la gent. Malgrat la crisi i els moments difícils, ens hem mantingut, gràcies a molta passió, molta feina, molt de compromís i també fe, i gràcies, és clar, a l'estima la gent.'

Es pot consultar el programa del Festival FICMA a la pàgina web.  Les persones que ho desitgin poden col·laborar com a voluntaris o voluntàries. Cal contactar amb l'organització escrivint a barbara@ficma.com.  

 

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari