Àmbit de la notícia
Social

15 recomanacions per iniciar-se en el món del voluntariat

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidària
Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Intentar transformar la societat en equip és una de les principals raons per fer un voluntariat

La llei especifica que un voluntariat és "el conjunt d’accions i activitats motivades per l’altruisme i la voluntat de transformació social" però hi ha algunes coses més que cal saber abans de començar una experiència com aquesta.

La llei 25/2015, del 30 de juliol, especifica que un voluntariat són “el conjunt d’accions i activitats d’interès general motivades per l’altruisme i la voluntat de transformació social que acompleixen persones físiques, denominades voluntaris, que participen en projectes en el marc d’una activitat associativa o bé en programes específics de voluntariat d’una entitat sense ànim de lucre.”

Amb aquesta definició tenim moltes pistes sobre què és un voluntariat i quins actors hi participen. Però cal tenir en compte moltes altres coses que no surten en papers i que són importants a l’hora d’afrontar una experiència tan enriquidora com aquesta. Tot seguit, podeu trobar un llistat amb 15 recomanacions per iniciar-se en el món del voluntariat i no perdre el cap.

  1. Conjunt d’accions i activitats: el voluntariat es basa en passar a l’acció, sigui en l’àmbit que sigui, fer un pas endavant i fer allò que calgui per canviar i transformar la realitat, per fer-la més justa, neta, eficient, saludable, etc.
  2. Motivació: totes aquells agents que participen en un voluntariat tenen la motivació com a punt de partida. És un element intrínsec en les accions socials i fa la funció de benzina per a tots aquells que creuen en la transformació social.
  3. Altruisme: la raó per la que tantes persones es vinculen als voluntariats no és altra que fer un món millor. I per fer-ho, és fonamental deixar de banda els egoismes i dedicar temps i esforç als altres, sense que –a priori- et sigui retornat res a canvi.
  4. Voluntat de transformació: la majoria de causes socials tenen darrera la voluntat de transformar una realitat que no és justa o que és perjudicial per un grup determinat de persones. Qui fa un voluntariat està alineat amb la causa i hi creu, de manera que tots els esforços i la motivació que hi dedicarà estaran plenament dedicats a transformar allò que no funciona.
  5. Voluntaris i voluntàries: són el motor de la transformació, estan al centre de l’acció i treballen per canviar la realitat. Són persones físiques que tenen uns valors alineats amb la voluntat de transformació i creuen en el canvi.
  6. Participació: els voluntaris i voluntàries executen les accions que preparen les entitats amb la finalitat de sensibilitzar i promoure la transformació social.
  7. Projectes: les entitats sense ànim de lucre fan projectes, en certes ocasions subvencionats per les institucions, que aposten pel voluntariat com a eina de sensibilització ciutadana i com a mètode d’acció directa.
  8. Activitat associativa: existeix una tradició molt recurrent de col·laboració entre entitats, de manera que el teixit associatiu esta interconnectat. Això obre una sèrie de canals que permeten incrementar l’impacte de les activitats i la sensibilització de la ciutadania, entre d’altres coses.
  9. Entitats sense ànim de lucre: col·laborar amb una entitat sense ànim de lucre et dona la certesa de saber que tot l’esforç del teu treball es destina a millorar les condicions o situacions injustes de la societat.
  10. Autoconeixement: abans d’iniciar qualsevol voluntariat és important saber quins són els teus punts forts i les teves habilitats, per tal de ser capaç d’aportar el millor de tu.
  11. Referents: és interessant conèixer a altres persones que hagin fet un voluntariat per saber de primera mà quina és la seva experiència i tenir més pistes sobre si l’activitat s’adapta a tu.
  12. Compromís: tot voluntariat compta amb uns compromisos mínims, pel que fa a la durada o a la dedicació, per exemple. Cal ser pacient i donar temps a l’adaptació.
  13. Formació: vincular el voluntariat a la teva formació acadèmica i laboral és cada cop més habitual. L’experiència que s’adquireix amb aquest tipus d’activitats està molt valorada al món laboral, ja que enriqueix a les persones i demostra uns valors molt positius per les companyies.
  14. Informació: abans d’iniciar un voluntariat és recomanable conèixer quins tipus hi ha i quin s’adapta més a les teves condicions. És per això que consultar les principals entitats de voluntariat segons el sector com XVAC (Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya) o la FAS (Fundació Autònoma Solidària) a l’entorn de la UAB. També és interessant seguir als mitjans de referència informativa en l’àmbit de voluntariat, com Xarxanet.
  15. Obrir la ment: com ja hem comentat, fer un voluntariat representa donar una part molt important de tu, però el cert és que també has d’estar preparat per rebre. És per això que enriqueix tant aquesta experiència.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari