Eva Noguera: "El conflicte pot ser positiu o negatiu segons la seva gestió i resolució"
Comparteix
L’Eva Noguera, fundadora i mediadora a EsMediacio, ens parla sobre com l’entitat ajuda a millorar les relacions i la convivència entre persones, grups, classes i estaments socials.
Quan i perquè va néixer EsMediacio?
EsMediacio va néixer al juny del 2014 amb la finalitat de millorar les relacions i la convivència en la societat mitjançant la difusió, la promoció i la implementació de la gestió alternativa i dialogada de conflictes, per la millora de la convivència, la creació de consens i de la pau social, entenent per pau social l’entesa i relacions saludables entre les persones, grups i estaments socials. EsMediacio es crea per tal de dotar a la societat d’eines pacífiques, dialogades i no adversarials de gestió de conflictes i per promoure l’autonomia i l’apoderament social en la gestió dels conflictes. És una entitat social de prevenció, gestió de conflictes i mediació al servei de la societat.
Que és la gestió alternativa de conflictes?
Es tracta de tot un conjunt de tècniques i metodologies de gestió de conflictes que tenen per objectiu resoldre els conflictes de manera dialogada i pacífica. Són metodologies alternatives als sistemes judicials més adversarials, que cerquen el consens de les parts en conflicte o la reparació i/o restauració del dany causat en el conflicte. Són eines i metodologies que cerquen el diàleg, el consens, els acords entre totes les parts, la reparació a les víctimes i els canvis de les persones i les relacions que han creat el danys.
La mediació és la metodologia de gestió alternativa més coneguda, però n’hi han d’altres com poden ser la facilitació, la negociació, els cerques restauratius, els cercles de diàleg, etc.
Com ha de ser un bon/a mediador/a?
Entenem per mediador aquella persona experta en gestió alternativa de conflictes i mediació, formada a través de les formacions universitàries d’especialització en mediació homologades, que té altes capacitats comunicatives, d’anàlisis i diagnosi del conflicte i que té un alt nivell d’autoconeixement per garantir la neutralitat i la imparcialitat dins el conflicte. Un bon mediador ha de poder conèixer bé les tècniques i metodologies segons la situació del conflicte i l’àmbit en el que s’estigui donant, sigui familiar, comunitària, empresarial, etc. Cada cop els mediadors ens estem especialitzant més per àmbits i col·lectius específics per tal de donar un millor servei i atenció en la resolució dels conflictes.
Quin procés seguiu en la mediació?
El procés de mediació és un procés voluntari i dialogat de gestió del conflicte, per tant la primera actuació és poder fer una sessió informativa amb totes les parts i/o persones implicades en el conflicte per tal d’exposar-los-hi quin és el procediment i les característiques bàsiques es de la mediació: la voluntarietat de les parts, la imparcialitat del mediador, la confidencialitat de tot el procés, la neutralitat del procés i del mediador i els acords consensuats per totes les parts. En aquesta primera sessió es dona la informació per tal de que les persones puguin decidir si volen obrir el procés de mediació per resoldre el seu conflicte i a la vegada és una sessió on s’avalua si la situació/conflicte de les persones es pot sotmetre a la mediació, ja que no totes les situacions poden ser mediades.
Un cop hi ha la voluntarietat de les parts i el conflicte pot ser resolt des de la mediació, s’inicien les sessions individuals i/o conjuntes amb totes les parts on el mediador crea un espai respectuós, segur i confidencial de diàleg per tal que puguin exposar la seva situació, puguin dialogar sobre el conflicte i es puguin escoltar. Una vegada establim i consensuem quina és la situació del conflicte es van obrint espais que permeten anar cercant solucions de futur que s’aniran consensuant fins a arribar a obtenir uns acords on tots hi guanyin. Aquests acords són redactats i signats per totes les parts en el conflicte per tal de que en puguin donar compliment.
El conflicte por ser positiu?
Els conflictòlegs diem que el conflicte no és ni negatiu ni positiu, és un fet real i consubstancial a les relacions humanes, per tant el conflicte és quelcom normal i real en les relacions. El que el fa ser positiu o negatiu és la seva resolució. Si el podem resoldre dialogadament, amb consens , sense que hi hagin danys, esdevindrà positiu i per tant un element d’aprenentatge, i si el conflicte no sabem resoldre’l o el resolem d’una forma adversarial, jo guanyo per a que tu hi perdis, jo vull tenir la raó i tu no la tens, etc... esdevé negatiu perquè genera costos personals, trencament de les relacions, pèrdues, etc..
Basant-nos en aquesta afirmació, el conflicte no és ni positiu ni negatiu, sinó que el que fa ser d’una manera o altra la seva gestió i resolució. EsMediacio vol promoure i implementar la gestió dialogada i pacífica de conflictes per a que esdevinguin el més positiu que sigui possible.
Com ha de ser la mediació perquè sigui efectiva?
Un dels elements més efectius de la mediació és la voluntarietat de les parts, si les parts o persones implicades tenen voluntat de dialogar i de voler resoldre el seu conflicte, la mediació tindrà un alt percentatge de que acabi amb èxit. Un altre dels elements és que el mediador/a sigui qualificat i expert en la gestió de conflictes. L’efectivitat de la mediació depèn majoritàriament de la voluntat de les parts en voler dialogar i d’entrada voler resoldre-ho, si això és dona un mediador pot portar a terme una mediació, o qualsevol altra tècnica de resolució alternativa de conflictes, amb molt bons resultats. Tot i això, si no es dona aquesta voluntat d’entrada, el mediador ajuda a les parts o persones implicades a que dialoguin i puguin obrir vies de resolució dels seus conflictes.
Afegeix un nou comentari