Àmbit de la notícia
Econòmic

Gemma Tarafa: “Només una de cada quatre persones amb diversitat funcional té una feina remunerada”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Dani Gallart
  • L'objectiu principal és reduir l’ocupació de les persones amb discapacitat. Font: Gemma Tarafa.
    L'objectiu principal és reduir l’ocupació de les persones amb discapacitat. Font: Gemma Tarafa. Font: Font: Gemma Tarafa.
  • També és vol donar un nou ús als quioscos de la ciutat de Barcelona que actualment no tenen cap activitat en funcionament. Font: Unsplash.
    També és vol donar un nou ús als quioscos de la ciutat de Barcelona que actualment no tenen cap activitat en funcionament. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.

La comissionada de salut a Barcelona s'encarrega del pla pilot per donar nous usos als quioscos a través d'una cooperativa amb persones amb discapacitat.

L’Ajuntament de Barcelona engega un pla pilot per gestionar els quioscos en desús a través d’una cooperativa integrada per persones amb diversitat funcional.

Gemma Tarafa, comissionada de salut i diversitat funcional de l'Ajuntament de Barcelona, ens explica de primera mà en què consisteix la iniciativa i el seu funcionament.

 

Quin és l’objectiu de la cooperativa?

Aquesta cooperativa és una iniciativa que es posa en marxa amb dos objectius principals. Per un costat, reduir l’ocupació de les persones amb discapacitat i d’altre banda, donar un nou ús als quioscos de la ciutat de Barcelona que actualment no tenen cap activitat en funcionament.

 

Com és la bretxa laboral que existeix actualment a Catalunya amb les persones amb diversitat funcional?

Actualment, només una de cada quatre persones amb diversitat funcional té una feina remunerada. I el pitjor de tot és que el salari que rep aquesta persona està un 25% per sota de la mitjana.

 

En quin procés del projecte us trobeu?

Ara mateix, ja s’han triat a les 25 persones que gestionaran la cooperativa. La idea és que siguin elles mateixes qui gestionin i controlin tot el procés, sempre amb l’ajuda de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). Es van arribar a presentar 50 persones, però hem hagut de seleccionar les 25 que s’adequaven més al tipus de feina que es durà a terme a la cooperativa.

 

Quin perfil tenen els 25 components de la cooperativa?

A nivell de discapacitat s’han seleccionat persones amb discapacitat intel·lectual, discapacitat física i discapacitats sensitives. La idea és agrupar a les diferents persones en equips en què hi hagi persones amb diferents discapacitats funcionals perquè es complementin. La majoria de les persones sobrepassen els 50 anys, que ja de per sí és un col·lectiu que té més dificultats per trobar feina. El 50% tenen estudis secundaris i la resta té experiència en treballar als quioscos.

 

Com es distribuiran aquestes persones?

Aquestes 25 persones es distribuiran en quatre càrrecs diferents. Primer de tot, estaran els coordinadors/es del projecte, que gestionaran la cooperativa de forma més transversal. També hi haurà dues persones que s’encarregaran de l’administració de la cooperativa. Però la majoria del col·lectiu, assumirà la tasca de responsables i persones treballadores del quiosc o de suport.

 

Quins tipus d’activitats es faran als quioscos?

Encara no s’han decidit els nous usos, però estan sortint idees molt interessants. Algunes de les idees són un espai d’intercanvi de llibres, un punt d’informació municipal o un punt de recàrrega de mòbils.

 

Quins són els següents passos?

En els propers mesos, d’aquí fins al maig, han d’elaborar un pla d’empresa, un pla de negoci i en general estructurar l’organització. L’objectiu és que es consolidi el projecte en aquests mesos i sobretot que sigui sostenible a llarg termini.

 

Ja s’han fet més iniciatives com aquesta per a la inclusió social?

Des del 2014, Barcelona ja compta amb la Xarxa d’Inclusió Laboral (XIB) que ajuda a revertir aquestes tendències per aconseguir noves oportunitats de treball per a persones d’aquest col·lectiu. Una de les últimes iniciatives ha estat la contractació de 40 persones per a la realització del Pla d’Accessibilitat de Barcelona. L’any 2017, el XIB va marcar un nou rècord pel que fa al nombre de persones ateses i contractes signats amb un total de 890 nous contractes i un increment del 24,4% respecte als 715 contractes assolits l’any anterior.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari