Àmbit de la notícia
Cultural

Tradicions: Quants nassos té realment l'home dels nassos?

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Oriol Jordan
  • L'Home dels Nassos, el capgròs vist per l'associació cultural barcelonina Arca de Noè (Foto: Barcelona.cat)
  • El 31 de desembre de 1891, la satírica Esquella de la Torratxa publicava aquesta vinyeta de l'Home dels Nassos (Foto: L'Esquella de la Torratxa)
    El 31 de desembre de 1891, la satírica Esquella de la Torratxa publicava aquesta vinyeta de l'Home dels Nassos (Foto: L'Esquella de la Torratxa)
  • L'Home dels Nassos de Tarragona, una tradició molt popular a la zona (Foto: Ajuntament de Tarragona)
    L'Home dels Nassos de Tarragona, una tradició molt popular a la zona (Foto: Ajuntament de Tarragona)

El darrer dia de l'any va associat a diverses tradicions arrelades a la nostra cultura popular, com l'espantall de l'home dels nassos, que acostuma a fer por a la mainada per l'aspecte grotesc al qual l'associen.

Quants nassos té l'home dels nassos? Sovint, les representacions populars d'aquest personatge mitològic barceloní, però tant present a la cultura popular catalana amb les diverses variants locals arreu del territori, l'han presentat com un ésser ben estrafolari.

De fet, l'home dels nassos (nassos en plural, sí), convida a imaginar un home sinistre amb tot de nassos enganxats a la cara, una imatge que podria arribar a fer tanta por com la de l'home del sac, en aquest cas per altres raons. L'autor del 'Costumari Català', Joan Amades, mestre indiscutible de la cultura popular, el presentava així en la seva obra: "Hom creu que avui passa l’ésser fantàstic més monstruós que hagi pogut crear la fantasia més fecunda. Ens referim a l’home dels nassos, personatge que posseeix tants nassos com dies té l’any".

 

 

Quan i on apareix?

L'home dels nassos apareix cada 31 de desembre. Durant aquest dia, i amb aquest joc de paraules "que posseeix tants nassos com dies té l'any", la quitxalla surt al carrer i cerca per tot arreu algú que correspongui a aquesta descripció. Al costumari, Amades concreta exactament on i quan apareix aquest personatge barceloní: "el Pla de Palau, on fa cap al punt de migdia i, situat dalt d’un cadafal, a fi que tothom el pugui veure, es moca la gran nassada, feina en la qual embruta una dotzena de llençols". 

I... després d'una recerca sempre infructuosa, la sorpresa és molt gran pel jovent quan descobreix el joc de paraules. Quan es diu "tants nassos com dies té l'any", s'està dient que, en aquell moment (el 31 de desembre) a l'any només li queda un dia. D'aquesta manera, per gran que pugui ser el nas que tingui, l'home dels nassos només en té un. Abans, quan la tradició estava més present a la quotidianitat, hi havia publicacions com ara la històrica i satírica 'Esquella de la Torratxa', que n'acostumava a fer referència, sovint associant la tradició a algun fet contemporani de la societat d'aquell moment. 

L'amic de l'home dels nassos

L'home dels nassos és un personatge que surt un cop a l'any i que, a Barcelona, s'ha volgut recuperar a través de l'Associació Arca de Noè, que n'ha creat un capgròs (amb un sol i gros nas) que es passeja cada 31 de desembre per diversos punts de la ciutat. Però el qui no és tant conegut és l'home de les orelles, un altre personatge adscrit a la mateixa tradició popular, que apareix només un dia a l'any. En aquesta ocasió, i com no podia ser d'una altra manera, el 30 de desembre

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari