Robert Sabata: “El Tribunal no podria suportar la pressió d’absoldre els presos polítics”
Comparteix
El president de l’associació Advocats Europeus Demòcrates critica que “mitja Espanya” vulgui la condemna i que ja es parli d’indults sense haver-hi sentència.
L’advocat Robert Sabata, president d’Advocats Europeus Demòcrates (AED), considera que el Tribunal Suprem (TS) no podria suportar la pressió que suposaria absoldre els presos polítics independentistes que estan sent jutjats des d’aquest dimarts a Madrid.
L’expert que lidera una associació formada per 10.000 advocats de països com França, Bèlgica, Alemanya o Turquia, demana l’alliberament immediat dels independentistes empresonats. Sabata, en nom de l’entitat, assegura que el judici no té garanties processals. Lamenta que s’estigui judicialitzant la política per “escapçar un moviment, atacant la separació de poders i trencant el sistema democràtic”.
La sentència ja està escrita?
No t’ho sabria dir. M’he trobat en moltes situacions en què els jutges estaven molt predeterminats amb la decisió final. Vull creure que no, però els primers indicis de l’admissió de proves i la citació a judici no pinten gaire bé.
La defensa ha tingut temps prou per preparar-se?
És evident que no. El gruix de proves que presenten les acusacions han estat acceptades. En canvi, moltes de les proves de la defensa, no. Per exemple, testimonis experts en drets humans i dret de reunió, pericials fets per policies especialitzats en moviments de masses.. Sense aquestes proves es perden molts dels arguments de la defensa i l’estratègia ha de variar radicalment. El tribunal ha donat només 10 dies a la defensa per reorganitzar la seva estratègia. Això és il·legítim perquè vulnera el dret a un judici just.
Això es veu agreujat per les condicions dels trasllats de la presó a l’Audiència Nacional i al Suprem?
Els trasllats diaris des de les presons fins al Suprem suposen una opacitat absoluta. Durant el temps del trasllat poden ser maltractats o menystinguts, com ja s’ha vist en vídeos. Això va sumat a les conduccions temeràries, a anar lligats i en un espai molt reduït durant hores. Ho han de fer cada matí per anar al judici i cada vespre, al final de les sessions, per tornar a les presons. Arriben a la presó a les 20.00h, una hora en què ja no poden entrar els advocats. Per tant, no poden visitar els seus clients per comentar la sessió ni seguir preparant la defensa.
Cal replantejar el sistema de trasllat d’acusats?
Els trasllats dels presos és un forat negre del sistema judicial espanyol. Per a molts s’ha fet visible ara, però es ve denunciant per molts juristes des de fa temps. Els trasllats són moments d’impunitat policial molt perillosos, tenint en compte la tensió que s’està generant a la societat i en els partits polítics. Els acusats s’han de llevar a unes hores intempestives i no podran seguir el ritme de la presó. Ja veurem què se’ls servirà per menjar. Existeixen mil formes per mantenir els acusats en una situació menys lesiva per a la seva salut física i mental.
Considera imparcials els membres del Tribunal Suprem? Son elegits pel Consell General del Poder Judicial, que a la vegada és escollit pel Congrés espanyol.
Hi ha països on la intervenció de l’executiu en l’elecció dels jutges és més important i no per això es qüestiona la seva independència. Aquí, en canvi, hi ha una desconfiança general cap al sistema judicial, que funciona d’una manera clientelista. És una qüestió de cultura democràtica. També és cert que el 75% del tribunal és molt de dretes i la seva capacitat d’acceptar algunes posicions polítiques els fa impenetrables. Són rígids i intransigents, però no sabria dir si són imparcials o no. Ja ho veurem amb la sentència. Veurem si son capaços de fer justícia o de fer política.
Confia que els absoldran?
El Tribunal no podria suportar la pressió d’absoldre’ls, per l’imaginari col·lectiu espanyol. Mitja Espanya ja ha condemnat tothom i vol la condemna. Els partits polítics ja parlen d’indults quan encara no hi ha hagut sentència. La situació s’està degradant moltíssim.
Creu que es podran lliurar de la presó?
La condemna no serà mai inferior als 2 anys. Donat els delictes que els imputen, la malversació és un delicte molt greu amb penes molt altes, com també la sedició o la rebel·lió i la conspiració per a la rebel·lió. Aquesta és la meva opinió. Jo espero que es faci justícia, que es provi que no hi ha hagut sedició ni rebel·lió.
Afegeix un nou comentari