Àmbit de la notícia
Ambiental

El món no complirà els objectius de l’Agenda 2030

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Júlia Hinojo
  • L'informe Perspectives del Medi Ambient Mundial, de les Nacions Unides, s'ha publicat aquest mes de març.
  • L'ONU considera que les polítiques ambientals actuals no són prou eficaces.
    L'ONU considera que les polítiques ambientals actuals no són prou eficaces. Font: Unsplash.

L’últim informe de les Nacions Unides sobre medi ambient considera que les normatives actuals són insuficients i proposa mesures urgents per assolir la fita el 2050.

El sisè informe de les Nacions Unides sobre Perspectives del Medi Ambient Mundial (GEO, en anglès) conclou que les normatives actuals fan impossible complir amb els objectius de l’Agenda 2030 sobre desenvolupament sostenible.

L’estudi, publicat aquest març, apunta que l’única manera de revertir la situació és impulsant i aplicant mesures urgents “a una escala sense precedents” per assolir la fita de cara a l’any 2050. “És necessari per protegir la salut humana i ambiental i per mantenir la integritat actual i futura dels ecosistemes mundials”, explica l’informe.

Quines mesures?

Algunes de les mesures essencials que recomana l’ONU passen per reduir la degradació de la terra, la pèrdua de biodiversitat i la contaminació de l’aire, la terra i les aigües; millorar la gestió de l’aigua i dels recursos; mitigar el canvi climàtic; utilitzar els recursos amb eficiència; abordar la descarbonització, i prevenir i gestionar els riscos i els desastres.

“Totes aquestes mesures necessiten polítiques més ambicioses i eficaces en els àmbits del consum i la producció sostenible”, proposa l’estudi.

L’ús de tecnologies innovadores és una de les vies per caminar cap a la consecució dels ODS. Segons l’informe, fins i tot podrien suposar un avantatge competitiu per als països que les divulguessin.

El 2050: 10 milions de persones

Des de la primera edició d’aquest informe, publicat el 1997, l’ONU assegura que l’estat general del medi ambient ha anat deteriorant-se en tot el món. Principalment, pels models de producció i consum insostenibles de la majoria de països i pel canvi climàtic.

L’estratègia de “créixer primer i netejar després” ha facilitat el desenvolupament econòmic de moltes regions, però les Nacions Unides avisen que a llarg termini, la tàctica resultarà més costosa. “No serà capaç de mantenir de forma sostenible, el 2050, a 10.000 milions de persones sanes, satisfetes i productives, a no ser que es produeixin canvis profunds i urgents en les modalitats de consum i producció”.

És justament el creixement econòmic i demogràfic el que produeix un augment de les emissions de CO2 procedents de la crema de combustibles fòssils. Tot i que molts països han començat a aplicar lleis per disminuir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, els esforços es veuen contrarestats pels augments en altres països que estan experimentant un desenvolupament ràpid, com la Xina o l’Índia.

La mort dels oceans

La contaminació de l’atmosfera i l’escalfament global està perjudicant costes i oceans, impulsant l’augment del nivell del mar, els canvis de temperatura i la mort d’esculls de corall.

L’ONU considera que hi ha un greu risc que els recursos marins deixin de prestar serveis vitals com els que ofereixen beneficis per a la salut, ocupació i valors estètics, culturals o religiosos. Un altre cop, l’informe reitera: “Els esforços actuals no són suficients per assolir les metes dels ODS, en particular de l’Objectiu 14”.

L’estudi proposa intervencions basades en les noves tecnologies, amb un enfocament de precaució i de gestió basada en la resiliència per millorar la conservació dels ecosistemes marins.

En definitiva, l’informe conclou que el món no aconseguirà la dimensió ambiental de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible ni les fites ambientals establertes en convenis internacionals per al 2050. “Ara és necessari adoptar mesures urgents per invertir aquestes tendències i restaurar la salut del planeta”, assenyala el document.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari