Àmbit de la notícia
Projectes

La inserció laboral, el camí més sòlid per a una societat més justa

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Joan Rosinach
  • Equip Fundació Ared
    Font: Fundació Ared
  • Celebració 25 anys Fundació Ared
    En els propers mesos hi haurà més celebracions, com un sopar solidari. Foto: Fundació Ared Font: Fundació Ared

La Fundació Ared la van posar en marxa cinc internes, una monitora i una voluntària al Centre Penitenciari de dones de Barcelona. Enguany en fa 25 anys. 

Parlem amb la Raquel Gil, responsable de l’Àrea Educativa i l’Alba Anglada, responsable de comunicació per a què ens expliquin com han arribat fins aquí, el present i quins reptes té l’entitat per davant.

La Fundació Ared naixia ara fa 25 anys, amb quina finalitat?

Capacitar a les dones privades de llibertat, per aconseguir una inserció un cop sortien del centre penitenciari. Va néixer al Centre Penitenciari de dones de Barcelona on cinc internes, una monitora i una voluntària ho posaren en marxa. El 2019 celebrem els 25 anys d’aquest moment, felices de poder-ho compartir amb totes les persones que ens han acompanyat i fet suport incansablement durant tot el camí.

Quins actes heu dut a terme fins avui per celebra aquesta data tan especial?

Hem començat l’any amb la presentació de la nova línia de producció que tèxtil el passat mes de febrer a la passarel·la del 080 al Recinte Modernista de Sant Pau. Aquesta iniciativa va permetre donar a conèixer tant les possibilitats de la línia productiva de tèxtil, com les capacitat de les persones que treballen a la nostra empresa d’inserció. Una desfilada que vàrem reproduir al centre Penitenciari de Wad ras el dia 8 de març.

I a partir d’ara?

Durant els propers mesos hi haurà més celebracions que anirem anunciant amb temps per poder-les compartir, així com un sopar solidari durant el mes de novembre, del qual ben aviat podrem donar més informació.

Deixem la celebració dels 25 i parlem del dia a dia. Quins serien els principals programes que actualment té en marxa l’entitat?

Actuem per promoure l'accés a la plena ciutadania de persones en risc d'exclusió social fomentant la seva autonomia. Treballem la formació, tant tècnica com en habilitats socials. Gestionem les pràctiques en empreses, fem acompanyament en la inserció, l’orientació jurídica i en temes d’estrangeria, la intermediació laboral i l’acollida temporal. Tot això amb un acompanyament integral durant tot el procés, que garanteix que les persones rebin aquells recursos que necessiten.

Amb quines xifres us moveu pel que fa a nombre de persones ateses i d’insercions laborals, anualment?

El 2018 vam atendre a més de 1200 persones. Així mateix, durant el mateix període, 411 persones s’han inserit laboralment en mercat laboral, de les quals 60 provenien de centres penitenciaris.

Com arriben les persones usuàries a la vostra entitat?

Les persones que atenem a la Fundació Ared arriben derivades del serveis socials, el servei d’ocupació de Catalunya, el departament de justícia, altres entitats socials i, darrerament, també per iniciativa pròpia.

I de quina manera les acolliu un cop entren per la porta?

Comptem amb diferents programes que intenten donar resposta a totes les sol·licituds, ja sigui amb la formació o amb l’acompanyament a la inserció. No obstant, després d’una primera entrevista d’acollida, determinem quin es el camí més recomanable.

El 2006 posàveu en marxa Salta, empresa d’inserció. Què es buscava amb aquesta iniciativa?

Salta promou la incorporació al mercat laboral de persones amb especials dificultats, a través de processos d'acompanyament personalitzats i d'estructures adaptades a les seves necessitats. Durant un màxim de 3 anys, els/les treballadors/es perfeccionen els seus coneixements tècnics i milloren, mitjançant la formació complementària, les seves competències per donar el salt a l’empresa ordinària.

Per tant, considereu la inserció laboral és cabdal per aquest col·lectiu...

Sens dubte! Per nosaltres la rehabilitació i la inserció mitjançant la incorporació al treball és el camí més curt i sòlid per aconseguir una societat més justa i més segura per a tothom.

En aquesta línia, quins són els reptes que té per davant la integració social i laboral, especialment de dones en situació d'exclusió?

Per descomptat, augmentar les possibilitats d’inserció laboral a través de formació homologada. En especial les dones en exclusió, que en gran part no tenen ni estudis primaris i dotar-les d’un sou digne per trencar amb l’exclusió i la dependència econòmica.

I com es podrien assolir?

Fent processos d’inclusió respectant les desigualtats viscudes, pactant processos a mig termini amb petits reptes assumibles i abordables, per no perdre la motivació. És per això que es tant important els acompanyaments personalitzats, el treball en xarxa amb els recursos de la comunitat i la complicitat corporativa de les empreses.

Per acabar, quin és el paper del voluntariat en els diversos projectes que duu a terme Ared?

Ared va néixer com una entitat de voluntariat i sempre ha tingut voluntaris en totes les àrees. Sense anar més lluny, actualment hi ha prop de 60 persones que treballen de forma altruista per donar suport a les tasques de l’entitat. Considerem el voluntariat com a motor i peça clau. Comparteixen el projecte, la missió i els objectius amb els professionals. Són part important i constitutiva de l’organització.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari