Àmbit de la notícia
Internacional

Casa Àfrica resisteix al segon intent de desallotjament

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Laura Morral
  • Aturat el desallotjament de Casa Àfrica
    Font: Casa Àfrica
  • Casa Àfrica té un mes de marge per evitar un altre desallotjament
    El col·lectiu immigrant que autogestiona Casa Àfrica està molt arrelat al barri. Font: Casa Àfrica
  • El col·lectiu de Casa Àfrica impedeix el desallotjament de l'edifici
    Més de 200 persones van donar suport a Casa Àfrica per evitar el desallotjament de l'edifici. Font: Casa Àfrica
  • Casa Àfrica és un edifici modernista
    L'immoble és modernista i està catalogat per l'ajuntament. Font: Casa Àfrica

L’immoble autogestionat allotja unes 35 persones immigrants que no tenen cap lloc on viure perquè els albergs estan saturats i l’administració no ofereix alternatives.

Casa Àfrica continua resistint després del segon intent de desallotjament sense èxit que ha tingut lloc aquesta setmana. I és que unes 200 persones es van congregar el 2 d’abril davant l’immoble de Casa Àfrica per impedir aquest desallotjament.  

“És una victòria important. Això demostra que darrera de Casa Àfrica hi ha molts col·lectius i tot un barri que està al costat nostre”, diu Neboa Babou Bassono, portaveu de Emergencia Frontera Sur (EFS), una xarxa estatal que s’ocupa d’aconseguir un lloc on viure per a les persones immigrants i les acompanya amb informació i assistència jurídica per demanar asil.

Casa Àfrica és el nom que s’ha donat al Centre Social Okupat Autogestionat La Teixidora ubicat al carrer Marià Aguiló al barri de Poblenou de Barcelona. Aquest immoble allotja, des del passat mes d’octubre, unes 35 persones immigrants que acaben d’arribar a la ciutat i que no tenen cap lloc on viure. D’aquesta manera, veient que l’acollida plantejada per les administracions no funciona, la casa s’ha convertit en l’alternativa.

Les persones que hi viuen són sol·licitants d’asil o ja tenen en marxa els tràmits per demanar-lo. La majoria d’elles estan apuntades a llistes per entrar a un alberg municipal però l’espera per poder accedir-hi pot tardar fins a tres mesos. Mentrestant, aquestes persones haurien de dormir al carrer si no existís aquesta opció.

“Ara hi viuen 35 persones però per aquí ha passat molta gent”, assegura el mateix portaveu. El 2018 van arribar a Barcelona més de 4.700 persones des de la frontera sud de l’Estat espanyol. El grup d’activistes d’EFS va veure que, al llarg de l’estiu, els autobusos fins a Barcelona de la Creu Roja deixaven al carrer aquestes persones.

Davant d’aquest desbordament, el mes d’octubre de 2018, EFS va contactar amb les persones responsables de La Teixidora, que volien tancar les seves activitats a la casa, per demanar-los la seva col·laboració. Aquí va ressuscitar La Teixidora passant a ser la nova Casa Àfrica.

“És trist que una ciutat com Barcelona que es defineix com a Ciutat Refugi no sigui capaç de resoldre el tema de l’acollida”, assenyala Neboa. “No hi ha tantes persones. El problema és que no hi ha cap interés per solucionar la problemàtica de la immigració. A la ciutat només hi ha tres albergs municipals”, diu Neboa.

Casa Àfrica està molt arrelada al barri i segons Neboa, defensar l’ocupació del col·lectiu d’immigrants vol dir “guanyar autonomia i poder-se autogestionar”. Els albergs no deixen de ser, també, “solucions temporals”, afegeix el portaveu.

Un mes de marge

El primer intent de desallotjar Casa Àfrica va tenir lloc el mes de gener. Ara, aquest segon intent, tampoc no acaba aquí. L’administració ha donat un mes de marge a les persones ocupants per marxar de l’immoble. Neboa es mostra tranquil: “Tenim el suport dels veïns”. Per això, el col·lectiu continuarà resistint per impedir el desallotjament de l’edifici, propietat d'un fons inversor, segons asseguren fonts de Casa Àfrica.

L’edifici és modernista i està catalogat. L'Ajuntament de Barcelona ha negociat amb la propietat de la finca per evitar el desallotjament, però el propietari continua el procediment judicial.  De moment, Casa Àfrica i tots els col·lectius del barri implicats en aquesta reivindicació han organitzat una concentració el proper 11 d’abril a la rotonda del Casino de Poblenou. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari