Àmbit de la notícia
Econòmic

Núria Loras: “Donem visibilitat a col·lectius vulnerables i creem sinèrgies per a la transformació social”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Dani Gallart
  • El Far es fonamenta en els valors de l’economia social i solidària i les persones que en formen part. Font: El Far.
    El Far es fonamenta en els valors de l’economia social i solidària i les persones que en formen part. Font: El Far. Font: Font: El Far.
  • Cristina Rodríguez i Núria Loras són les sòcies fundadores de la cooperativa. Font: El Far.
    Cristina Rodríguez i Núria Loras són les sòcies fundadores de la cooperativa. Font: El Far. Font: Font: El Far.
  • A llarg termini, la cooperativa vol seguir creixent i convertir-se en l’agència de comunicació social de referència de la província de Tarragona. Font: El Far.
    A llarg termini, la cooperativa vol seguir creixent i convertir-se en l’agència de comunicació social de referència de la província de Tarragona. Font: El Far. Font: Font: El Far.

El 9 d’abril, la cooperativa ha presentat ‘Enrenou per Sant Jordi’ un llibre que ha donat una primera oportunitat a 8 escriptores, alumnes de l’Escola de Lletres de Tarragona i a 10 il·lustradores del seu taller creatiu.

El Far és una cooperativa de treball associat d’iniciativa social que dona serveis de comunicació i gestió de projectes socials, al Camp de Tarragona.

El seu objectiu és donar llum a projectes sensibles i responsables per fer-los visibles i connectar-los amb propostes que els aportin un valor afegit i així aconseguir que tinguin més impacte en la comunitat.

La cooperativa té quatre línies de serveis: assessorament en estratègies de comunicació social i màrqueting, elaboració i gestió de projectes amb impacte social, creativitat i disseny gràfic amb empremta social i formació i capacitació.

Núria Loras, sòcia fundadora d’El Far, explica com treballen per a la transformació social i els diferents projectes de la cooperativa.

Com vau néixer?

El Far es va iniciar fa 4 anys. Durant un hivern, fent molts passejos a la vora del mar amb la Cristina Rodríguez, vam començar a redefinir molts valors personals. Això ens va fer adonar de la necessitat d’exportar aquests valors també al nostre futur professional. Va arribar una època de procés de creació, maduració i anàlisi. Una temporada per fixar les bases i l’estructura d’aquest projecte d’emprenedoria social i plasmar-ho en un pla d’empresa concret. I el 2019, ens hem atrevit a fer el pas d’engegar El Far com un projecte dins de l’economia social i solidària

Per què una cooperativa?

El Far es constitueix com una cooperativa perquè creiem en els valors de l’economia social i solidària. De fet, són la base del projecte. Per nosaltres, el més important són les persones que hi estem vinculades, ja sigui més directament o menys. 

Quins són els valors de l’entitat?

Els nostres valors són l’ajuda mútua entre persones i organitzacions, la responsabilitat vers les persones i l’entorn, la transparència, la gestió democràtica, l’autonomia, l’aprenentatge i la igualtat entre totes les persones, independentment del gènere, capacitats o procedència.          

Quins temes abordeu?

Ens centrem en gestionar projectes complexos, introduint la comunicació per apropar i donar a conèixer el sector de l’economia social i solidària a les empreses, administracions i ciutadania en general. Ho fem treballant amb equips de persones molt variades com persones amb diversitat funcional, migrants, dones i infants per posar en valor aquesta diversitat i demostrar que la seva capacitat aporta moltíssim.

Si jo et dic transformació?

Nosaltres et responem motivació. La transformació social és el motiu pel qual neix El Far i el que manté viva la nostra passió pel que fem.

Com incorporeu aquesta visió transformadora?

D’una banda, treballem generant sinèrgies amb altres organitzacions de l’economia social i solidària, oferint serveis que impliquen al tercer sector. D’altra banda, ho fem respectant l’entorn i tenint en consideració el territori. I també treballem des de la proximitat, incloent-nos dins els equips de treball dels projectes, per entendre millor la seva dimensió i així oferir uns serveis que cobreixin les seves necessitats, cercant la participació de totes les persones implicades i treballant conjuntament per assolir els objectius generals plantejats en cada projecte.

Quins projectes heu creat a partir d’una sinèrgia?

Amb la Federació Catalana de Voluntariat Social i la Cooperativa Icària vam idear Vol.in, un programa de voluntariat inclusiu adreçat a persones migrades residents a Tarragona. El programa vincula persones nouvingudes amb entitats socials mitjançant el voluntariat. Enriquim els projectes socials existents des de noves mirades i afavorim la inclusió a partir de la seva implicació i aportació a la societat. El Far s’encarrega de la comunicació del projecte, però treballem des de dins, formant part de l’equip tècnic i entenent les necessitats del projecte.

Amb quines altres organitzacions heu col·laborat?

Amb l’Ateneu cooperatiu CoopCamp, en el plantejament d’una campanya per apropar el cooperativisme a la població. També amb Setem i la URV Solidària, per a la dinamització de la Fira de l’Economia Social i Solidària de Tarragona i amb la Fundació Topromi, amb qui compartim un projecte de taller creatiu i de disseny gràfic.

Algun projecte que hagi marcat un abans i un després?

El punt d’inflexió va ser presentar-nos als Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona, el juny del 2018. Ens va servir ‘d’excusa’ per formar-nos sobre cooperativisme,  assessorar-nos amb entitats com CoopCamp, SECOT o Col·lectiu Ronda i treballar intensament en la redacció d’un pla d’empresa definit i concret. Ens va fer veure la viabilitat real del projecte i plantejar-nos seriosament el nostre futur professional. Al desembre, la Diputació de Tarragona va premiar El Far amb un reconeixement d’emprenedoria en economia social. I vam enlairar-nos!

Què és l’estudi creatiu i de disseny?

És un projecte impulsat amb la Fundació Topromi. Oferim serveis de disseny gràfic a qualsevol organització, amb un estil propi i molt característic. L’autenticitat i la mirada original que aporten els artistes en cada treball té com a resultat un disseny únic i exclusiu. És una aposta per un producte de qualitat que afavoreix la transformació social perquè provoca un canvi de posició de les persones amb diversitat funcional, convertint-les en part activa, generadores del canvi de mirada que necessitem per transformar l’entorn.

L’audiovisual com a eina transformadora?

L’audiovisual és un terreny que, de moment, hem explorat poc. De tota manera, és ben cert que una imatge val més que mil paraules i cada vegada més, la cultura audiovisual agafa embranzida; genera opinió, mostra realitats i, sens dubte, és una eina indispensable per a la transformació. Les noves generacions són audiovisuals per naturalesa i d’elles en depèn l’èxit dels canvis futurs.

Algun projecte audiovisual?

Des d’El Far, de moment, hem aprofitat el recurs per mostrar els nostres processos creatius. Creiem que el valor marca de la cooperativa són els processos pels quals passem fins a aconseguir un resultat final. Aquest va ser, per exemple, el cas de la campanya de Nadal que vam fer l’any passat per l’Ajuntament de Tarragona. Nosaltres vam presentar una proposta d’imatge gràfica, però el que realment era valuós d’aquest treball va ser el procés que vam fer per aconseguir aquest resultat.


Teniu algun projecte entre mans?

Un dels darrers treballs i del qual ens sentim molt orgulloses, és la creació d’un llibre infantil per aquest Sant Jordi, ‘Enrenou per Sant Jordi’. El projecte ha donat una primera oportunitat a 8 escriptores de l’Escola de Lletres de Tarragona i a 10 persones del nostre Taller Creatiu, per fer-ne les il·lustracions. Ens ha permès ser El Far en tota la seva essència: generant oportunitats, donant protagonisme a col·lectius invisibles, oferint un canvi de mirada, creant sinèrgies i aportant contingut a l’abast de tothom. I tot plegat d’una forma totalment autogestionada.

El futur de la cooperativa?

Per nosaltres seria un èxit que la cooperativa seguís creixent i es convertís en l’agència de comunicació social de referència de la província de Tarragona. Volem implicar-nos en nous projectes i que això ens doni l’oportunitat d’incloure noves persones sòcies treballadores al projecte i incloure diferents mirades dins l’equip, per fer d’El Far un projecte encara més ric.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari