Com afecta la nova llei de registre horari a les entitats?
Comparteix
Des del 12 de maig, els treballadors/es han de portar un control diari de l’hora d’inici i final de la seva jornada laboral.
Fitxar a la feina ja és una obligació per a la majoria del personal contractat a l’Estat espanyol. La nova normativa estatal afecta, des del 12 de maig, tant empreses com entitats sense ànim de lucre, que hauran d’enfrontar-se a sancions de fins a 6.250 euros per organització en cas d’incompliment.
El registre obligatori de la jornada laboral és un reclam històric dels sindicats d’inspecció de treball. La nova Llei contra la precarietat laboral està ideada per acabar amb la pràctica il·legal de no remunerar els treballadors/es per les hores extra i d’encobrir jornades completes amb falses jornades parcials.
Excepcions
Segons la guia que ha publicat el Ministeri de Treball, la norma contempla algunes excepcions. Alguns càrrecs de l’alta direcció estan exempts de marcar cada dia l’hora d’entrada i de sortida de la feina.
Tampoc cal que portin el registre horari les persones sòcies de cooperatives, els treballadors amb discapacitat en centres especials de treball, els professionals que tinguin pactat un règim de lliure disponibilitat del temps de treball, els autònoms/es, i les persones que es dediquen al treball domèstic, a l’esport professional i als espectacles artístics públics.
Les empreses de treball temporal (ETT) sí que estan sotmeses a la nova llei. L’empresa on el o la treballadora presta temporalment els seus serveis serà l'encarregada de recollir el registre de jornada.
Teletreball
Les persones que treballen fora de l’oficina també han de portar el control de la seva jornada laboral. En aquest grup s’inclou qui treballa des de casa, qui viatja per feina i qui té rutines itinerants, com els càrrecs de comercials o de direcció intermèdia.
Com fitxar si fas teletreball i no tens accés al dispositiu físic de control que hi ha al teu centre de treball? Hi ha entitats que ja han trobat la manera de comptabilitzar les hores de feina fora de l’oficina. Ho fan a través d’un enllaç que porta a un formulari de registre. El o la treballadora ha d’accedir al ‘link’ dos cops al dia: quan comença a treballar i quan acaba. Juntament amb l’hora d’entrada i sortida, haurà d’escriure el seu nom o el DNI.
La fórmula, negociada
La guia del Govern central no detalla quina ha de ser la fórmula que utilitzin les empreses i entitats per portar el registre, però sí que aclareix que ha de ser negociada amb els òrgans de representació dels treballadors/es. Només en el cas que no hi hagi representació legal dels treballadors/es, l’empresa podrà imposar unilateralment la seva fórmula.
Qui té accés al registre?
El que sí ja s’ha fixat és que les entitats han de conservar com a mínim quatre anys les dades dels registres. Poden ser consultats pel personal d’Inspecció de Treball, per personal autoritzat de la direcció i pel propi treballador/a. Els sindicats no podran accedir als arxius, que s’hauran de guardar físicament al centre de treball o s’hi haurà de poder accedir des de la mateixa seu, per facilitar la tasca d’Inspecció i evitar manipulacions.
Afegeix un nou comentari