Mireia Garrido: “El ritme de vida que portem no ens facilita tenir el temps per fer voluntariat”
Comparteix
La Mireia és formadora a la FCVS de persones que s’inicien al voluntariat. Amb una llarga trajectòria a Amputats Sant Jordi, destaca la importància d’arribar a la gent jove perquè s’impliqui amb les entitats.
L’especialitat de la Mireia Garrido és el curs ‘Iniciació al voluntariat’, una formació tan presencial, com ara també en línia. Vinculada al departament d’accessibilitat de TMB i amb una llarga trajectòria a Amputats Sant Jordi, la Mireia participa en els cursos organitzats per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) per formar persones que comencen a fer les seves primeres passes en el món del voluntariat.
Treballadora social de professió i posteriorment coordinadora de voluntariat de l’entitat de suport a les persones amb amputació o altres discapacitats físiques, ha participat en la presentació d’estudis com és el cas del monogràfic ‘Voluntariat i discapacitat’, presentat el novembre del 2018 al Palau Robert i impulsat per l’Observatori de la Discapacitat Física i l’Observatori del Tercer Sector.
Després d’una llarga trajectòria com a formadora, la formadora comparteix de primera mà amb tots els ets i uts la seva experiència davant d’una aula amb un objectiu comú per part de l'alumnat: formar-se per començar a realitzar accions voluntàries.
La formació és part de la teva vida professional. Què has ensenyat durant aquests anys?
Em vaig iniciar a Voluntaris.cat. Quan treballava a Amputats Sant Jordi, el tècnic de formació em va contactar: necessitaven a una formadora que fes el curs d’Iniciació al Voluntariat. És un curs de dotze hores adreçat a totes les persones que volen fer voluntariat. He estat fent aquest curs presencialment i des de l’any 2018 també en línia.
Una píndola bàsica per iniciar-se en el voluntariat.
Sí, de vegades també he fet formacions d’iniciació en voluntariat oncològic.
Com d’important és formar-se pel voluntariat?
És imprescindible. La gent porta una idea ficada al cap, el model utòpic de què és el voluntariat. Fer voluntariat no és només ajudar a algú, també hi ha tota la part de responsabilitat, drets i deures, compromisos. S’ha d’explicar aquesta informació a la gent que ha començat a fer voluntariat, i també el marc legal vigent amb la Llei 25/2015, del 30 de juliol del voluntariat.
Explica’ns què fas a una formació.
En el contingut parlo de què és el voluntariat i dels tipus que existeixen. Hi ha diferents blocs temàtics: sobre la persona voluntària, la seva motivació, els drets i deures, els límits existents, la relació de la persona voluntària amb els professionals de l'entitat... També dono eines per poder trobar tota la informació disponible sobre voluntariat. És un curs pràctic, on fem debats, resolem dubtes, fem 'rol-playing' per resoldre casos reals de persones ateses, etc.
Hi ha un perfil recorrent en els voluntaris i voluntàries que assisteixen als teus cursos?
El perfil és molt variat, canvia en funció de qui fa la formació. La fa una entitat? La fa un Ajuntament? El curs és en línia? Abans de la Llei hi havia dos blocs: la gent que feia molt temps que participava en accions de voluntariat i la gent que s’hi iniciava. Ara cada cop hi ha gent més novella. El que sí que és veritat, és que costa trobar gent jove. Normalment són persones adultes o gent gran amb temps lliure.
Com es pot arribar a aquest públic?
S’ha de portar la informació a on es troba el públic jove. Es pot fer voluntariat des dels 16 anys. S’han de visitar universitats, instituts, etc. Ja s’està fent, eh! Alguns instituts ja ofereixen formació o programes que comencen a incentivar-ho. Hem d’arribar als caus, esplais, etc. Però és veritat que l’estil de vida que portem no es facilita tenir temps disponible per poder donar-lo a la societat.
Per a tu, què és imprescindible per poder fer voluntariat?
Els valors de la persona, valors intrínsecs com la solidaritat, el respecte... Si no tens aquests valors, és difícil que et plantegis poder donar una part del teu temps als altres. De vegades quan una persona ha tingut un voluntari donant suport a l’hospital o a un familiar malalt, després ho vol retornar. D’aquesta manera s’acaben vinculant amb una entitat concreta.
D’on has après els coneixements que tens ara?
Fent i gestionant voluntariat. Vaig estudiar integració social i treball social, però part de la meva vida professional és el Tercer Sector. Tota la meva vida laboral he treballat en l’àmbit de la discapacitat física. És un sector on el voluntariat és imprescindible, i a partir d’aquí he anat adquirint coneixement.
Continues formant?
Ara estic acabant un curs de formació en línia sobre iniciació al voluntariat, i l’última formació que vaig fer va ser un curs presencial a la Pompeu Fabra.
Quina relació tens amb les entitats?
A part de la meva experiència a Amputats Sant Jordi, he col·laborat amb altres de l'àmbit de la discapacitat física i orgànica com Cocemfe Barcelona i Catalunya, Natura i Salut, Cemfis o l'Observatori de la Discapacitat Física. També he col·laborat amb altres d'àmbits diferents com amb el Casal dels infants del Raval.
Has participat a l’Escola d'Estiu del Voluntariat?
Vaig ser alumne a la 12a edició que es va fer a la Seu d’Urgell. Me’n recordo que vaig sortir en una portada, una vegada. L’any passat vaig estar a punt de ser formadora aquí a Barcelona, però al final no va sortir.
Afegeix un nou comentari