Carla Carbonell: “L’essència de la Festa Major de Gràcia rau en la participació”
Comparteix
Amb els guarnits pràcticament a punt, la primera presidenta en 200 anys de la Fundació Festa Major de Gràcia ens parla de tot allò que hi ha darrere d’aquesta festivitat.
Guarnit, participació i cohesió. Aquestes són les tres paraules amb què la Carla definiria la Festa Major de Gràcia. A pocs dies d’omplir el barri barceloní d’activitats, podem veure quantes persones s’impliquen a la festa.
Com neix la Fundació Festa Major de Gràcia?
El 2009, com a hereva de la Federació de carrers de la Festa Major de Gràcia que va ser creada l’any 1956. En plena República ja es va intentar crear una federació de carrers guarnits, però la Guerra Civil la va truncar. No obstant això, la Festa Major de Gràcia neix molt abans, i la primera referència escrita que coneixem i que entenem com l’inici de la nostra festa és de 1817.
Els guarnits seran, un any més, els veritables protagonistes de la Festa Major...
Evidentment. Però com sempre expliquem, allò que distingeix la nostra festa major és la nostra gent i la feina que fan. És cert que aquesta es veu sobretot en els espectaculars guarnits que el dia 15 d’agost desperten Gràcia, però també cal destacar el gran ventall d’activitats que els carrers realitzen per a tots els públics...
Ens en podries dir algunes que no ens podem perdre?
Normalment els matins estan reservats per les activitats infantils de tota mena. Al migdia trobem, sobretot, concerts vermut i dinars populars. La tarda-vespre sol estar reservada a tallers o algun grup d’havaneres o sardanes. I per la nit agafen protagonisme els concerts, però no podem oblidar tampoc els sopars de veïns o altres activitats com cinema a la fresca.
Un no parar, vaja...
Exacte! I pel que fa activitats que es duen més enllà dels carrers destaquen totes les relacionades amb la cultura popular, com la cercavila, el correfoc i una jornada castellera que fa anys que és d’un altíssim nivell, amb colles visitants de renom.
I és que més enllà de la pròpia Festa Major de Gràcia, també dinamitzeu altres festes del barri al llarg de l’any?
Sí. La Fundació Festa Major de Gràcia és la responsable de l’organització d’un gran i divers nombre d’activitats. Trobem el Cicle de Nadal, amb una festa per a la gent gran, el cant de la Sibil·la i la cavalcada de les carteres reials; la participació als foguerons de Sa Poblar; l’organització de la rua de Carnestoltes, l’Aplec de la Sardana de Gràcia –el més antic de Barcelona- i la posada en marxa de concursos literaris, de pintura i de fotografia.
És gairebé impossible trobar una guia turística que no recomani les festes de Gràcia com a activitat imperdible de l’estiu. Com us ho feu per mantenir la seva essència?
L’essència de la Festa recau en la seva gent i en la manera participativa d’organitzar-la. De treballar el guarnit durant tot l’any, amb gent de totes les edats, d’ideologies i pertinences diferents, treballant pel mateix objectiu. Mentre això no es perdi, la Festa Major de Gràcia seguirà tenint allò que la fa tant especial.
L’entitat té per objecte la defensa, promoció i difusió de la cultura popular catalana en el seu sentit més ampli. Com ho plasmeu més enllà de la Vil·la de Gràcia?
El més important per nosaltres és que quan la gent ve a gaudir de qualsevol de les activitats organitzades durant tot l’any, posi en valor el que hi ha darrera. Que les nostres activitats són tirades endavant principalment per voluntaris i voluntàries, que els vestits de la cavalcada de les carteres reials els han cosit persones de diferents carrers, que els guarnits de Festa Major els ha fet molta gent treballant plegada durant moltes hores tot l’any. Tot això, mirem d’explicar-ho tant com podem arreu.
Parlant del voluntariat, com d’important és el seu paper en tot allò que organitzeu?
Imprescindible. Ara la Fundació disposa de 4 persones contractades a diferents jornades i amb diferents tasques i una persona de suport a hores, però seria impossible tirar endavant cap activitat sense la feina del voluntariat. Això és el que fa diferent una festa popular d’una organitzada per l’administració. Les festes populars les organitzen la gent, per la gent. Forma part del nostre ADN. El dia que això es perdi, la Festa Major que coneixem avui, desapareixerà.
Afegeix un nou comentari