Àmbit de la notícia
Econòmic

Ets una becària precària?

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • El CNJC ha impulsat la campanya Becàries Precàries per denunciar la situació de molts joves en pràctiques. Font: CNJC.

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) engega una campanya per recollir experiències de persones afectades i per exigir unes condicions de pràctiques dignes.

El 24% del jovent de Catalunya està a l’atur i, d’entre el conjunt de joves que tenen una lloc de treball, només un 11% compten amb un contracte indefinit. Amb aquest panorama, buscar unes pràctiques formatives o laborals per intentar introduir-se al mercat de feina és més una obligació que una opció per a moltes persones recent graduades.

Les condicions precàries que han de suportar moltes persones en pràctiques ja fa temps que preocupen a entitats com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), que agrupa un centenar d’organitzacions juvenils.

Per denunciar les pràctiques abusives, el CNJC ha impulsat la campanya Becàries Precàries. La iniciativa està recopilant dades i experiències personals d’estudiants (i també graduats/des) que pateixen algun abús laboral en el marc de les seves pràctiques.

Participa i omple el formulari

Els becaris i les becàries que vulguin denunciar la situació que estan patint o que van patir en el seu moment, poden emplenar de manera anònima aquest formulari.

A banda, qui vulgui denunciar-ho públicament, pot explicar la seva experiència a través de les xarxes amb el hashtag #LesMevesPràctiques.

Exemples de pràctiques abusives

Les situacions que denuncia el CNJC són variades. A banda de criticar les pràctiques no remunerades (o molt poc remunerades), també denuncien aquelles estades a empreses en què utilitzen els becaris/es per cobrir tasques estructurals (i així tenir treballadors gratis o barats), o feines que no pertoquen segons el contracte o el conveni (cafès, fotocòpies, tasques administratives...).

El Consell també ha detectat pràctiques sense continguts formatius, jornades laborals excessives, pràctiques que no cobreixen ni els costos de desplaçament quan cal viatjar, convenis sense dret a vacances en els quals calen fer hores extra per tenir-ne...

L’entitat lamenta que en molts casos no hi hagi cotització per a aquest col·lectiu i, per tant, no tinguin dret a l’atur. A més, asseguren que hi ha moltes empreses amb un volum de becaris i becàries que superen el 50% de la plantilla.

Al CNJC també li consten casos en què l’empresa ofereix una sobreformació per cobrir tasques que no ho requereixen, l’apropiació o el no reconeixement de la feina feta i la impossibilitat de continuïtat.

Dades per fer incidència política

La campanya s’ha engegat aquest juliol i al setembre es farà el primer buidatge de dades. “Hem impulsat aquesta iniciativa perquè no existeix un registre únic de tots els convenis de pràctiques. Per tant, no es poden comptabilitzar quants joves estan en aquesta situació”, afirma Aragó.

Amb la informació que es reculli, el Consell vol tenir una visió més àmplia del panorama per sumar més força a l’hora de fer incidència política.

Tres milions de becaris i becàries sense cobrar a la UE

Les úniques dades oficials i públiques sobre la situació dels becaris i de les becàries són les que va recollir l’ONG Brussels Interns el 2017.

Segons l’informe que va elaborar l’entitat, tres milions de becaris/es treballen sense cobrar a la UE i un 60% dels estudiants en pràctiques a Europa no reben cap remuneració.

Pel que fa a l’Estat espanyol, l’estudi constata que el 58% de les persones en pràctiques no cobren res i que un 70% percep un import tan baix que és insuficient per cobrir les despeses bàsiques.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari