En marxa el simulador que et diu a quines ajudes pots optar
Comparteix
El portal Les meves ajudes, de l’Ajuntament de Barcelona, fa la selecció de les prestacions a partir del nivell d’ingressos de les persones interessades i el tipus i nombre de familiars.
De vegades és difícil saber si es compleix amb els requisits per accedir a alguna de les més de 200 ajudes i prestacions socials que atorguen les múltiples administracions públiques.
Per donar més informació a la ciutadania i desestigmatitzar l’ús dels serveis socials, l’Ajuntament de Barcelona ha creat un simulador que filtra les ajudes a les quals pot accedir cada persona o entitat. Està dissenyat perquè tothom ho pugui utilitzar des de casa.
L’eina, anomenada Les meves ajudes, selecciona les prestacions en funció de les dades que introdueix de manera anònima la persona usuària. Així, el resultat dependrà del nombre de membres de la unitat familiar, el tipus de família (monoparentals, sustentadors amb fills/es, fills/es acollits/des, persones no familiars convivint...) i el nivell d’ingressos de la persona/família que faci la simulació.
No només permet consultar el tipus d’ajut al qual es té dret sinó que inclou una estimació de l’import i enllaça amb els tràmits que cal seguir per demanar-los.
Ajudes de Barcelona, Catalunya i l’Estat
El simulador contempla prestacions de l’Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat, de l’Estat i d’altres entitats.
Ara mateix, el portal té en compte la targeta rosa, els ajuts de menjador escolar, la renda garantida de ciutadania, la renda activa d’inserció, subvencions per al pagament de lloguer, Vincles Bcn, el fons extraordinari d’ajuts d’emergència social per a infants de 0 a 16 anys, i prestacions especials urgents derivades de la mediació o vinculades a la pèrdua d’habitatge per desnonament, i al pagament de deutes del lloguer i de quotes d’amortització hipotecària.
En fase inicial i pendent d’ampliació d’ajudes
S’ha de tenir en compte, però, que el portal està en fase inicial i que, per tant, encara falten ajudes per afegir. Per exemple, els bons socials o les prestacions de la llei de dependència.
Així, a l’hora d’utilitzar l’eina és interessant consultar abans el llistat d’ajudes del simulador, per evitar caure en l’error de pensar que no et correspon una ajuda quan en realitat no surt com a opció perquè el simulador no la té a la base de dades.
Les entitats aporten suggeriments
La primera versió de la iniciativa, que s’emmarca al projecte europeu B-Mincome, es va presentar a finals de l’any passat al Congrés del Tercer Sector. L’explicació del projecte va tenir lloc a l’espai dedicat a M4social, el projecte de la Taula del Tercer Sector centrat en la innovació tecnològica.
Perquè el portal sigui el més útil possible per a les persones i, en conseqüència, per a la qualitat del servei que ofereixen les entitats, moltes organitzacions sense ànim de lucre estan fent un llistat de les prestacions que cal anar incorporant.
Cadascuna des del seu àmbit, fan arribar els suggeriments a la Comissió de seguiment de M4social, que ja s’ha reunit un parell de vegades des que es va celebrar el Congrés.
De moment, l’eina va avançant prioritzant que les regles de càlcul sempre estiguin actualitzades i ben dissenyades, per descartar els ajuts que son incompatibles entre si per la seva naturalesa o pel llindar d’ingressos.
Comentaris
Benvolguda Pilar,
Per saber a quines ajudes pots optar has de fer una simulació a través del següent enllaç:
https://lesmevesajudes.barcelona.cat/ca
Aquí t'explica com funciona per fer la simulació amb tres passos:
1. Fes la simulació en 10 minuts
Per poder fer la simulació amb agilitat, és important que et preparis les dades i les informacions que es demanen al llarg de la simulació.
En cas de dificultats de comprensió lingüística o d’ús de les eines digitals, et recomanem que demanis suport a alguna persona de confiança per fer la simulació.
2. Prepara les teves dades
Abans de fer la simulació, t’has d’assegurar que disposes de la informació i les dades següents:
- Nombre de persones que integren la teva unitat familiar.
- Informació sobre cadascuna de les persones de la unitat familiar:
- Edat
- Municipi on estàs empadronat i codi postal
- Tipus de document d’identitat
- Situació laboral
- En cas de discapacitat, grau de discapacitat
- En cas de dependència, grau de dependència
- Ingressos de cadascuna de les persones de la unitat familiar, corresponents a l’any anterior i als sis últims mesos.
- Valor del patrimoni:
- Import del saldo en comptes i dipòsits bancaris
- Import de les inversions financeres (accions, fons, etcètera)
- Import d’objectes de valor (joies, metalls preciosos, obres d’art, etcètera)
- Valor cadastral de propietats que no siguin l’habitatge habitual (percentatges de propietat i valor cadastral d’altres habitatges, places d’aparcament, etcètera).
- Amb relació a l’habitatge:
- Si vius en un habitatge de lloguer:
- Qui és o qui són les persones titulars del contracte de lloguer
- Nombre total de persones empadronades a l’habitatge
- Ingressos totals de les persones empadronades a l’habitatge
- Relació de deutes del pagament del lloguer
- Si vius en un habitatge de propietat:
- Qui és o qui són les persones propietàries de l’habitatge
- Relació de deutes en el pagament de les quotes hipotecàries
- Si vius en un habitatge de lloguer:
3. Universal i anònim
El simulador d'ajudes es dirigeix a tota la població i molt especialment a persones i famílies que es trobin en una situació de vulnerabilitat econòmica o que tinguin uns ingressos insuficients per cobrir les seves necessitats bàsiques.
La simulació és anònima, no et demanarà cap dada personal, com ara noms complets, dates de naixement o números de documents d’identitat. La teva privacitat està garantida.
A l'inici de la simulació hauràs d’introduir els noms de les persones que integren la unitat familiar, però tant si introdueixes els noms reals com si utilitzes inicials, noms ficticis o números, això no permetrà fer cap identificació.
Com saber a quines ajudes podria optar?