Àmbit de la notícia
Formació

M. Carmen Olaya: “Les necessitats d’infants i joves són canviants i hem de trobar les respostes adequades”

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Joan Rosinach
  • M. Carmen Olaya, dirigent de l’Associació SaóPrat
    Font: Associació SaóPrat
  • Infants gaudint de les activitats
    Diversos projectes estan enfocats per a què infants, adolescents i joves puguin seguir el ritme de l’aula. Foto: Associació SaóPrat Font: Associació SaóPrat
  • Classes formatives per a persones adultes
    Darrerament, les famílies tenen una presència més significativa en projectes de caire més preventiu. Foto: Associació SaóPrat Font: Associació SaóPrat
  • Dos joves duen a terme formacions de manteniment
    Les propostes formatives que oferim volen ser un marc en què els joves recuperin autoestima. Foto: Associació SaóPrat Font: Associació SaóPrat

L’actual dirigent de l’Associació SaóPrat i una de les seves fundadores, la Catalina González, ens obren les portes de l’entitat per fer un repàs als seus 15 anys d’història.

“El sentit d’allò què volíem fer va donar el nom a l’entitat. Saó, la terra preparada per sembrar i donar fruit”, així ho diu la Catalina. Un tast del que ha vingut després, ens ho expliquen ella i la M. Carmen en aquesta entrevista.  

Com va començar la història de l’Associació SaóPrat?

Catalina. Des del 1992, tant les germanes Concepcionistes com les Teresianes participàvem activament als barris de Sant Cosme i Sant Jordi-Ribera Baixa del Prat de Llobregat en tasques de voluntariat vinculades a l’educació i a la construcció ciutadana. Aquest contacte ens va fer veure que infants i joves creixien i, amb ells, els seus problemes.

De quin tipus de problemes estaríem parlant?

C. Doncs de fracàs escolar, d’absentisme, de manca d’oportunitats formatives reals per joves expulsats del sistema educatiu, de falta d’acompanyament per a la inserció laboral,...

I volíeu seguir oferint un servei per a aquest col·lectiu...

C. Exacte. Des de l’opció educativa de les nostres institucions, una de les primeres decisions va ser la de crear una entitat amb “sentit públic”, és a dir, oberta a col·laborar en la construcció de la ciutat, en coordinació amb l’ajuntament i altres entitats i agents. Des d’un inici ens vam entendre com a part d’un ecosistema i així vam oferir la nostra expertesa i demanar també que la implicació de la institució. En aquest sentit, tant l’associació de veïns com la parròquia foren grans aliats.

A quins col·lectius us adreceu, principalment?

M. Carmen. Des de l’inici, SaóPrat es pensà com una entitat per a joves, per possibilitar oportunitats quan es troben en situacions de vulnerabilitat i complexes. Si be és cert, també hem estat treballant amb infants i adolescents que es troben en situacions de risc social. En els últims anys, des de la voluntat d’incidir en els entorns de joves i d’infants, les famílies tenen una presència més significativa en projectes de caire més preventiu.

Parlant de projecte, quins serien els que dueu a terme?

M. C. Des de l’àmbit d’acompanyament i orientació treballem per proporcionar un espai que proporcioni als infants, adolescents i a les seves famílies, les eines i recursos personals i formatius que donin suport i enforteixin els seus processos de desenvolupament vital. Aquí s’emmarquen projectes com ‘Centre Obert’, ‘Passarel·la’ i ‘SaóFamílies’. Pel que fa suport educatiu, els projectes ‘Bassa’ i ‘Reforç Educatiu’, impulsen processos d’aprenentatge perquè infants i adolescents puguin seguir el ritme de l’aula i millorar el rendiment escolar.

En aquest sentit, per SaóPrat la formació és clau...

M. C. Sens dubte. Considerem que la formació́ és un pilar fonamental per trencar els cercles d’exclusió́. Les propostes formatives que oferim volen ser un marc en què els joves recuperin autoestima, retrobin motivacions, reprenguin hàbits i rutines, i els serveixin per reincorporar-se a processos formatius que possibilitin futurs amb dignitat. Actualment, per exemple, oferim formacions en cuina, reformes i disseny gràfic.

El tema ocupacional també us preocupa.

M. C. Sí. Per això des del projecte d’ocupació acompanyem a les persones per a què tinguin els recursos i les eines necessàries per cercar feina de forma autònoma, per sostenir un lloc de treball i per responsabilitzar-se de les decisions i accions que afecten al seu futur. Busquem la complicitat de les empreses, amb l’objectiu que donin oportunitats a les persones que tenen més dificultats per accedir a una feina.

Un dels vostres emblemes és “Som artesans de l’educació”. Què significa per a vosaltres aquesta frase?

M.C. Que el nostre estil d’intervenció posa tot l’accent en la centralitat de la persona, perquè tota l’organització, tots els projectes, totes les professionals estem al servei de les persones que acompanyem. Aquest acompanyament possibilita sempre un itinerari que va proposant la participació dels joves en les activitats i projectes segons quin sigui el seu moment i els seus interessos i motivacions. Ens basem en quatre eixos.

Quins són?

M.C. Una nova mirada, en què valorem l’esforç i reconeixent les capacitats personals. Cada persona és única, potenciant les habilitats socials, de comunicació i relació i aprenent-les a gestionar positivament. Adaptat a cada ritme, amb un estil participatiu que s’adapta als infants, adolescents i joves des de l’atenció personalitzada, respectant els seus ritmes personals. I el valor de la diferència, vivint positivament la interculturalitat, la convivència i la relació entre les diverses cultures i pobles.

Enguany 15 anys, que es diuen ràpid però no deu ser senzill arribar-hi. Quins són els “secrets de l’èxit” de la vostra entitat?

C. Ser fidels a la nostra raó de ser i als nostres valors, i ser conscients que les necessitats dels joves, adolescents i infants són canviants i que, per tant, els projectes han de ser flexibles. Des de l’inici els projectes no han deixat de créixer, readaptant-se i inventant-se noves maneres d’acompanyar als joves en el seu camí de recuperació de motivacions i creixement en les capacitats. Tot plegat, mantenint conscientment el nostre àmbit d’acció, com a entitat de territori del Prat de Llobregat, del qual ens sentim profundament arrelades i compromeses.

I això necessita d’un bon equip humà darrere per arribar fins aquí.

C. I tant! Un equip humà compromès i identificat amb el projecte. Són professionals que busquen la coherència entre la teoria i la pràctica, posen en marxa les línies educatives que han estat pensades, decidides i assumides, a través dels projectes concrets, diversos i avaluables. La seva pràctica està orientada a la construcció d’una cultura solidària, de pau, a través de relacions igualitàries i recíproques que no només busquen el benestar físic de les persones, sinó també la seva elevació moral i espiritual.

Tornant als 15, què teniu pensat organitzar per a la celebració d’aquest aniversari?

C. El passat 15 de juny ens vam reunir més de 350 persones al Parc del Fondo d’en Peixo a la ciutat del Prat per fer una jornada festiva familiar on tothom s’hi sentís benvingut, amb activitats diverses i un dinar popular. Va ser una festa que fou possible gràcies al temps que hi van dedicar les treballadores, voluntàries i persones usuàries. Tenim una propera celebració a l’octubre que coincideix amb el mes que ens vam constituir, i que tindrà un caire més institucional, però no per això menys vivencial i entranyable.

Mirar enrere serveix per seguir caminant. Quins són els reptes fonamentals que té per davant SaóPrat?

C. Els reptes continuen, aquest darrer curs s’han iniciat noves línies de treball amb l’acompanyament a les famílies en el seu conjunt i no des d’una perspectiva atomitzada, la promoció de la participació dels joves i els grups d’ajuda mútua. De manera que si l’any 2004 eren 60 els infants que participaven del centre obert, l’últim any van ser 540 persones les que van formar part de la vida de SaóPrat.

M. C. I tenim molta feina per davant! Les necessitats dels joves, adolescents i infants són canviants i hem de ser capaces de trobar les respostes adequades, de mantenir la nostra essència i d’enfortir l’entitat, tant des de la vessant tècnica com des de l’econòmica.

Acabem bufant les espelmes, quin desig demaneu per al futur de la vostra entitat?

C. Seguir explicant una història en què moltes persones se sentin acompanyades, acollides, dignificades i, per tant, capaces de generar valor en el seu entorn com a ciutadans. Aquesta seria la nostra màxima satisfacció.

M.C. Veure com Saó segueix bufant espelmes en els propers anys!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari