Jaume Hidalgo: “Els boscos ajuden les persones i les persones hem d’ajudar els boscos”
Comparteix
El president de l’Associació Sèlvans remarca la funció terapèutica dels boscos i el paper del III Congrés Internacional del potencial dels boscos en la salut.
Amb el lema ‘Caminant junts per al retrobament de la natura’ del 7 al 10 d’octubre Sèlvans organitza a Girona i la Garrotxa el III Congrés Internacional el potencial dels boscos en la salut.
Com definires el congrés?
Els boscos ajuden les persones i les persones hem d’ajudar els boscos. El congrés és una forma de convertir la necessitat de millorar la connexió amb la natura com a eina de preservació dels boscos més valuosos.
Quin és l’objectiu principal?
L’objectiu principal és doble. Per una banda, d’acord amb l’esquema clàssic d’un congrés, volem actualitzar i contrastar sobre la recerca dels beneficis dels passejos, les metodologies emprades i les experiències en aquest terreny. D’altra banda, volem generar un conjunt de sinergies a diferents escales per tal de progressar en aquesta matèria. Hem procurat programar una sèrie de trobades i espais, de complicitats i eines per generar progressos.
Què els hi espera als participants?
El congrés genera un interès molt ampli. És la millor oportunitat que enguany s’ha donat per tothom qui tingui interès en aquest nou recurs del bosc i la natura i tornar a connectar amb aquest medi. El congrés és un aliat alhora de custodiar boscos d’interès, genera un nou producte ecoturístic i serveis públics de salut i benestar. És un congrés molt transversal, on es donen cita professionals del món forestal, ecoturístic, de la salut, el benestar i la recerca.
Quantes xarxes de boscos terapèutics existeixen a Catalunya?
El 42% de la superfície boscosa a Catalunya disposa d’una diversitat de tipologies arbòries extraordinàries. A l’actualitat hi ha una xarxa pilot de 10 boscos amb finalitat terapèutica i de cara al 2021 es pretén que s’operi en més de 20 boscos.
Quins són els principals beneficis tant fisiològics com psicològics de les passejades al bosc?
L’evidència científica va progressant en aquest coneixement. En termes fisiològics, el sistema immune millora, l’hormona de l’estrès queda neutralitzada, ajuda al relaxament i la pressió sanguínia baixa.
En termes psicològics, es produeix un major benestar i confort, que pot ajudar a superar l’insomni. Entrar a un medi que de per sí forma part de la nostra naturalesa i trobar aquesta connexió fa que la persona es senti més protegida i acollida. La persona es sent més identificada perquè és el seu medi i significa un retorn al teu espai natural.
A quins àmbits s’implementen aquestes teràpies?
Hem començat pel sector de l’ecoturisme, establiments de turisme rural, guies de muntanya i natura, balnearis i elements que complementin i reforcin l’activitat.
De moment, en l’àmbit privat és més fàcil implementar-lo perquè la capacitat de decisió alhora d’abordar noves mesures és immediata. En canvi, l’univers de la salut i la sanitat pública va més lent. S’ha d’acceptar com a nou recurs per promocionar la salut i tractar patologies. Ens hem d’emmirallar en altres esquemes de fora perquè la gent sigui conscient dels seus beneficis.
Algun altre àmbit on voleu arribar?
També ens agradaria estar presents en la prevenció laboral de salut, per ajudar a les empreses i el seu personal, connectant-los a la natura per millorar la salut de les persones treballadores.
Si jo et dic compromís social i ecològic?
Et dic diana de ple. Per beneficiar-te en termes de salut i benestar estàs ajudant a crear un nou recurs al territori i al mateix temps estàs ajudant a preservar un bosc que ha de tenir aquella funció paisatgística, com un temple natural de salut, cuidant l’entorn sense malmetre-ho i que vagi guanyant complexitat biològica. Gràcies a preservar aquest boscos, més accessibles, però més vulnerables, també generes un benefici social.
Afegeix un nou comentari