Els pisos de lloguer prefabricats, una alternativa d’habitatge temporal per a famílies vulnerables
Comparteix
Els ‘Aprop’, un model d’habitatge de construcció ràpida i fàcilment transportable, donaran resposta provisional al veïnat dels districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí.
De contenidors marítims a pisos de lloguer. Els ‘Aprop’ (Allotjaments de Proximitat Provisional) són un model de pisos prefabricats d’estada temporal i de construcció ràpida que ja s’han començat a instal·lar al barri Gòtic, al carrer Nou de Sant Francesc 8-10, on es preveu a finals d’octubre completar 12 habitatges destinats a famílies en situació de vulnerabilitat. En total, l’Ajuntament de Barcelona preveu construir 94 allotjaments que donaran una resposta temporal a 250 persones.
Els mòduls s’instal·laran a solars buits en espera de construir-s’hi equipaments municipals en els districtes de Ciutat Vella, Sants Montjuïc i Sant Martí. “La solució que aporten sobretot és la rapidesa, la construcció es fa de manera industrialitzada i això fa que sigui molt ràpid”, ha afirmat el director de la Fundació Hàbitat3, Xavier Mauri, entitat assessora del projecte.
Aquest tipus de construcció és força comú en països com Holanda o Dinamarca, sobretot per a estudiants. Tot i que la iniciativa vol donar resposta a les necessitats socials dels barris, hi ha hagut crítiques del veïnat i activistes socials sobre el model d’habitatge temporal i les característiques dels mòduls. “No són habitatges de menys qualitat, han de complir amb els requisits tècnics i urbanístics que un edifici fet amb totxana”, ha afirmat Mauri.
Lluitar contra la gentrificació per la via ràpida
Els habitatges ‘Aprop’, anunciats a inicis del 2018 pel consistori barceloní, presenten un avantatge, que és que es poden construir i traslladar a un altre emplaçament. El màxim de temps permès per reubicar famílies en situació de vulnerabilitat és de 5 anys, les quals esperen l’adjudicació d’un pis de lloguer social definitiu. “El projecte no substitueix les promocions que ja estan previstes i que a finals de mandat representaran un total de 4.000 habitatges construïts o en procés de construcció”, s’afirmava des de l’Ajuntament.
Un dels objectius dels immobles, a banda de reduir l’emergència habitacional a la ciutat, és fer que el veïnat del barri que es va veure obligat a marxar retorni i lluitar contra la gentrificació. “Per lluitar contra la gentrificació s’ha d’evitar que la gent que viu en els barris marxi, crear més habitatge social i evitar la creació d’habitatges turístics”, ha reclamat Mauri. “S’han de buscar mesures d’ajuts i de regulacions dels preus que evitarien l’expulsió de la gent”, ha afegit.
Donar resposta a una emergència temporal
El projecte ‘Aprop’ compta amb un pressupost de 940.000 euros. Les persones que podran accedir a aquest tipus d’habitatge són diferents perfils de residents, de persones inscrites al registre d’habitatge de protecció oficial i persones en situació d’emergència habitacional.
A més de la Fundació Hàbitat3, altres entitats que han col·laborat en la fase inicial del projecte són la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), l’Institut de la Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITec) i el Consell de l’Habitatge Social de Barcelona.
El president d’Hàbitat ha aclarit que tot i que la resposta temporal i la qualitat dels blocs prefabricats és bona, s’ha de trobar solucions indefinides, ja que “l’important és construir habitatge social”.
Afegeix un nou comentari