Àmbit de la notícia
Social

Neix 'Pont Intercultural', un programa d'integració social

Entitat redactora
Associació Catnova
  • Visita intercultural e intergeneracional al Museo del Barça
    Font: Associació Catnova y Pejucat

El projecte està impulsat per Catnova i busca la inclusió social i ocupacional d'immigrants majors de 65 anys.

Què és el projecte Pont Intercultural?

Pont Intercultural promou el coneixement dels drets, deures i recursos existents a la ciutat de Barcelona, als quals pot accedir aquest col·lectiu, molt vulnerable a l'exclusió social, per la seva edat, precarietat econòmica i desconeixement del seu nou lloc de residència.

A través de diferents activitats, que atenen aspectes de salut, nutrició, estat físic i emocional, es promou un envelliment actiu perquè puguin aportar els seus coneixements i gaudir de la seva nova ciutat de residència. Un aspecte molt important en aquest projecte el tenen la  convivència   intergeneracional amb persones locals de la seva mateixa edat, les activitats en aquestes àrees els permeten prevenir la solitud i l'aïllament alhora que poden transmetre el seu llegat i coneixements, sentint-se útils i millorant la seva qualitat de vida.

El projecte també promou l'inserció ocupacional?

Sí, ja que algunes de les persones migrades es troben en una situació econòmica molt crítica, que fa que la generació d'ingressos sigui una part vital de la seva integració social, per la qual cosa el projecte també els proporciona assessorament personalitzat, per a descobrir les seves habilitats, renovar i reforçar les seves capacitats i competències per a millorar la seva   competitivitat o reinvenció.

El projecte contempla l'opció d'integrar-se en tasques de voluntariat a les persones que no tinguin una sortida laboral o empresarial, a través d'un itinerari d'inclusió social que comprèn una entrevista d'acolliment, diagnòstic de necessitats i interessos.

Qui promou i executa el projecte?

Catnova  és una associació sense ànim de lucre que des de 2006 atén persones en situació de vulnerabilitat a Barcelona, col·laborant amb la seva inclusió social i ocupacional d'homes i dones vulnerables, impulsant la seva formació, creixement personal, competitivitat, reinvenció, i apoderament. Ofereix  serveis gratuïts com a acolliment, estrangeria, formació integral, acompanyament, borsa d'ocupació, activitats de solidaritat, d'oci i cultura, i coaching.

Pejucat (Pensionistes i jubilats veneçolans a Catalunya)  té com a objectiu inicial promoure la defensa dels drets dels seus associats com a jubilats i pensionats,  i correlativament, promoure la seva integració social a Catalunya mitjançant activitats d'assessoria, organització d'esdeveniments i itineraris d'inserció.

Babel Punt de Trobada és la tercera entitat que ofereix el suport psicològic o de coaching i finalment l'Obra Social la Caixa que ens ha atorgat una subvenció per a dur a terme les nostres accions.

Quin missatge li dirigiria a les persones que puguin estar interessades?

Estem parlant d'immigrants i refugiats la vulnerabilitat dels quals s'incrementa amb l'edat i el pes de la nostàlgia per una vida professional i familiar abandonada, als quals cal retornar l'orgull i l'alegria de viure, El nostre missatge es pot resumir com: “Recupera la teva vida, no importa l'edat que tinguis”.

Més informació

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari