Àmbit de la notícia
Econòmic

Joan Noguera: “Cada vegada hi ha més gent que celebra anys donant sang”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Joan Noguera és el fundador i president de l'Associació de Donants de Sang de l'Hospitalet. Font: Ass. de Donants de Sang de l'Hospitalet.
  • L'associació utilitza autocars cedits pel Banc de Sang i Teixits per rebre les persones donants. Font: Ass. de Donants de Sang de l'Hospitalet.
    L'associació utilitza autocars cedits pel Banc de Sang i Teixits per rebre les persones donants. Font: Ass. de Donants de Sang de l'Hospitalet.
  • Una dona donant sang en un dels autocars aparcats a l'Hospitalet durant una campanya. Font: Ass. de Donants de Sang de l'Hospitalet.
    Una dona donant sang en un dels autocars aparcats a l'Hospitalet durant una de les campanyes de l'associació. Font: Ass. de Donants de Sang de l'Hospitalet.

L’Associació de Donants de Sang de l’Hospitalet començarà aquest novembre a ampliar les campanyes de donació en locals cedits per administracions i entitats.

Fa 19 anys Joan Noguera va fundar l’Associació de Donants de Sang de l’Hospitalet i, des de llavors, el també president de l’entitat assegura que el nombre de campanyes i la conscienciació de la gent al voltant de la donació han anat ascendint.

Del gener a l’octubre d’aquest any, un total de 2.800 persones han donat sang a algun dels autocars habilitats a la ciutat. Aquesta xifra suposa un augment del 10% respecte a l’any anterior.

Durant el 2019 es preveuen una vuitantena de campanyes als diferents barris del municipi. Aquest novembre, per primer cop, l’associació s’establirà puntualment en locals cedits per rebre les persones donants. Aquestes donacions complementaran les campanyes que es fan a través dels tradicionals autocars habilitats. Les dates i els horaris de les campanyes de donació de sang es poden consultar al web del Banc de Sang i Teixits.

Un 10% més de donants. És una bona xifra?

Sí, tot i que hem de tenir en compte que l’any passat hi va haver retallades i van suprimir campanyes i autobusos, per això es van potenciar més les campanyes dels hospitals que les organitzades per entitats com la nostra. Aquest any ja hem recuperat part del que vam perdre l’any passat.

Aquest any preveieu organitzar 80 campanyes. Quantes n’hi va haver l’any passat?

L’any passat només van haver-hi 65. Cada campanya és un matí o una tarda amb un autocar per donar sang.

La gent és més conscient de la importància de donar sang?

Sí, a més ara arribem a més gent perquè també anem a escoles i fem xerrades per animar els majors de 18 anys a donar. També fem xerrades a infants menors d’edat perquè els ho expliquin als seus familiars i amics. Això és una manera de captar nova gent. A més, ara tenim cada vegada més joves interessats. El dia que compleixen 18 anys ens avisen que vindran a donar sang amb els seus amics i familiars. Nosaltres els preparem un pastís i un petit refrigeri per celebrar-ho.

També aneu a empreses i entitats, no?

Sí, si ens ho sol·liciten podem apropar-nos a les oficines d’una entitat o empresa amb l’autocar. Entenem que el personal no pot sortir de la feina a les hores que hi ha els autocars, i per aquesta raó anem fins allà. Per posar-ho més fàcil.

Com convences a algú de la importància de donar?

Les dades parlen per elles mateixes. Amb una donació de sang pots salvar tres vides. El tractament de les persones amb càncer suposa l’ús de bosses de sang diàries. És molt important tenir una reserva de sang important per cobrir els mesos que hi ha menys donacions.

Quan es pateix aquesta davallada de donacions?

Sobretot a l’agost i al Nadal, que és quan la gent marxa del país. Si durant els mesos anteriors donem molta sang, podem compensar la mancança dels mesos difícils i continuar fent les operacions i els tractaments.

Els homes poden donar quatre cops l’any i les dones, tres. Hi ha molta gent que sigui així que regular i fidel?

A partir dels 18 anys i dels 50 quilos de pes ja pots donar, cada tres o quatre mesos, i després de fer-te una anàlisi el dia de la donació per comprovar que no es pateix cap malaltia ni cap deficiència de ferro. La gent que ve tres o quatre cops a l’any a donar són sobretot gent gran, que ja ho han incorporat a la seva rutina i tenen molt clar l’horari dels nostres autocars.

Aquest any voleu anar un pas més enllà i començar a habilitar locals que complementin el servei dels autocars. Quan començareu?

Volem fer més campanyes dins de locals. Fins ara sempre ho hem fet en autocars, i veiem que és un problema quan fa mal temps o quan s’espatlla algun vehicle. Si ho fem en locals, podem compensar les donacions de les campanyes que s’anul·len. Començarem la primer campanya en un local el 27 de novembre, al Centre Cultural Bellvitge-Gornal.

Teniu altres locals en ment?

Al barri de Santa Eulàlia estem en negociacions per poder utilitzar els baixos de l’edifici de la televisió, on abans hi havia els estudis de ràdio. Al barri de Sant Feliu també voldríem utilitzar l’espai del centre cultural. Pel dia de la dona, per exemple, ens agradaria trobar un local cedit per l’ajuntament.

Com a president de l’entitat, com valores l’evolució de l’associació?

Quan ho vam fundar, l’associació depenia de l’hospital, i després del Banc de Sang i Teixits. No és el mateix anar al banc de sang de l’hospital que baixar al carrer del teu barri un cop al mes quan ve l’autocar. Això dona una gran facilitat a la donació, perquè la gent no ha d’agafar el cotxe ni el metro.

Cada quan feu una campanya?

A l’Hospitalet tenim tres ubicacions i ens anem rotant en funció del barri. En alguns barris hi anem un cop al mes, i en d’altres un cop cada dos o tres mesos. A part, fem campanyes extra en dates especials com la festa major, la setmana de la solidaritat, l’Onze de Setembre...

Esteu buscant més persones voluntàries?

Ara mateix som 7 membres a la junta directiva i la majoria ja tenim una edat. Ens agradaria renovar la junta i comptar amb gent més jove, així que estem oberts a comptar persones disposades a donar una part del seu temps a la causa de l’associació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari