Àmbit de la notícia
Jurídic

Núria Bartomeu: “L’art ajuda a expressar inquietuds, pors i desitjos afavorint l’empoderament d’aquestes dones”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • A través de l’entitat, donen formació no reglada d’arts plàstiques i tèxtils i dibuix artístic a infants, joves i adults. Font: Associació Croncrenata.
    A través de l’entitat, donen formació no reglada d’arts plàstiques i tèxtils i dibuix artístic a infants, joves i adults. Font: Associació Croncrenata. Font: Font: Associació Corncrenata.
  • L'associació té en marxa diversos projectes, com el casal artcrenata o Jo dic SI. Font: Associació Corncrenata.
    L'associació té en marxa diversos projectes, com el casal artcrenata o Jo dic SI. Font: Associació Corncrenata. Font: Font: Associació Corncrenata.
  • També treballa amb infants i joves amb projectes com 'Pinta-berenars’, que dona importància a la creativitat i els bons hàbits d’alimentació. Font: Associació Corncrenata.
    També treballa amb infants i joves amb projectes com 'Pinta-berenars’, que dona importància a la creativitat i els bons hàbits d’alimentació. Font: Associació Corncrenata. Font: Font: Associació Corncrenata.

La presidenta de l’Associació Corncrenata remarca la importància de l’art com a vehicle d’inclusió social i laboral de dones amb diversitat funcional.

Artcrenata és una organització amb 15 anys d’experiència en el món de les arts plàstiques i tèxtils. Des del 2014, artcrenata la conforma l’empresa originària i l’Associació Corncrenata, associació sense ànim de lucre que dedica la seva activitat a promoure accions i serveis socioculturals sota el criteri de l’accessibilitat universal.

Com va néixer l’Associació?

Inicialment érem una empresa dedicada al hobby creatiu amb col·laboració amb un projecte de voluntariat, totalment altruista, destinat a donar suport tècnic durant el carnestoltes (organització, disseny i elaboració de disfresses) a entitats de la nostra ciutat, com Club Natació Cornellà, Patronat Cultural de Cornellà, Col·legi Abat Oliva, Col·legi Anselm Clavé o Col·legi Martinet, entre d’altres.

Què feu al vostre dia a dia?

A través de l’entitat, donem formació no reglada d’arts plàstiques i tèxtils i dibuix artístic a infants, joves i adults de la nostre ciutat que volen desenvolupar el seu talent creatiu en un marc de creixement personal, de participació i d’igualtat, afavorint en tot moment la inclusió social del col·lectiu de persones amb diversitat funcional.

Quins projectes heu desenvolupat al 2019?

Tenim en marxa diversos projectes que van en la mateixa línia. Per exemple, el casal artcrenata ofereix un espai d’aprenentatge, creativitat i jocs a través del teatre, els treballs manuals i les activitats dels jocs d’exterior i d’aigua amb un model d’educació inclusiu que fomenta la participació de les famílies, o el projecte ‘Pinta-berenars’, que dona importància a la creativitat i els bons hàbits d’alimentació a través d’un espai de convivència entre infants, famílies i escola.

També tenim ‘Moments per Crear’, projecte d’educació artística que respon a les necessitats de socialització i desenvolupament de les capacitats físiques, cognitives i creatives del col·lectiu i ‘El Mercadell’, iniciativa de sensibilització medi-ambiental en la que oferim un punt de trobada on potenciar la reutilització, el reciclatge i la conscienciació en l’adquisició d’hàbits de consum responsables a través del mercat de segona mà i tallers que organitzem. En moltes d’aquestes activitats comptem amb altres entitats amb les que creem sinergies.

Algun projecte a destacar?

J dic SI’. És un projecte de responsabilitat social amb el que fomentem l’ocupació de les dones amb discapacitat donada la seva situació de doble marginació. La iniciativa sorgeix de la necessitat de contribuir a fomentar l’autodeterminació, la millora de la qualitat de vida i l’empoderament d’aquestes dones treballant en xarxa entre empresa ordinària, entitats i  ciutadania. L’objectiu és afavorir la igualtat d’oportunitats en l’àmbit social i laboral i l’exercici ple dels drets d’aquest col·lectiu.

Què representa l’art a la vida d’aquestes dones amb diversitat funcional?

L’art és una forma d’expressar les seves inquietuds, les seves pors, els seus desitjos, i és per això que la feina que fa l’entitat té una orientació artística.

Algun bon moment que vulguis recordar?

El moment màgic de la nostra entitat és va produir quan, després de dos mesos de treball dur, les nostres treballadores van donar les motxilles a tothom qui es registrava al I Congrés per l’Autonomia Personal. Se’ls il·luminava la cara de satisfacció de la feina i l’impacte que tenien, va ser espectacular.

Com es planteja el futur de l’associació?

Amb l’atorgament del Premi Ricard Vaccaro, que reconeix la tasca que fem en inclusió i gènere, se’ns obren moltes portes per donar cabuda als nostres projectes i la seva visualització. És per això que estem molt il·lusionats en el futur de l’entitat i en la seva aportació de fer un món millor.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari