Àmbit de la notícia
Jurídic

La Crua Realitat: una nova mirada de la discapacitat intel·lectual a través del teatre

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • La Crua Realitat explica la història del Toni, un noi amb discapacitat intel·lectual que vol ser actor. Font: La Crua Realitat.
    La Crua Realitat explica la història del Toni, un noi amb discapacitat intel·lectual que vol ser actor. Font: La Crua Realitat. Font: Font: La Crua Realitat.
  • La idea va néixer a través d’en Rafael Valero, l’actor principal de l’obra. Font: La Crua Realitat.
    La idea va néixer a través d’en Rafael Valero, l’actor principal de l’obra. Font: La Crua Realitat. Font: Font: La Crua Realitat.

El 13 de desembre, el teatre dels Lluïsos de Gràcia acollirà l’estrena d’aquesta obra per explicar el que suposa viure amb una discapacitat intel·lectual dins del món de les arts escèniques.

La Crua Realitat és una obra de teatre que neix amb l’objectiu d’explicar el què suposa viure amb una discapacitat intel·lectual dins del món de les arts escèniques. L’obra s’ha inspirat en Rafael Valero, que ha treballat el projecte amb la seva dona Elena Lam i un equip format per l’Òscar Molina (director de l’obra), la Mone Teruel, el David Aixalà i la Maria Colom.

La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de l’Associació Aspanias, que ha treballat amb l’equip artístic en temes de comunicació, orientació i assistència del projecte.

Molina asegura que “ha estat un descobriment i un desafiament. Al principi et sents culpable de pensar que la discapacitat intel·lectual és una cosa diferent a tu i no és veritat, tots tenim unes capacitats i el teatre t’ajuda a compartir-les i descobrir-les”. “Aquesta obra t’ensenya a no prejutjar i ajuda a obrir aquelles fronteres invisibles que ens posem els un als altres”, afegeix el director.

 

Una obra sense prejudicis

La Crua Realitat explica la història del Toni, un noi amb discapacitat intel·lectual que vol ser actor. Per fer-ho, s’haurà d’enfrontar a un món cultural difícil de canviar i a uns pares massa sobreprotectors que, sense voler-ho, li tallen les ales. A través d’aquest personatge es descobrirà una problemàtica que passa molt desapercebuda degut a l’habitual excel·lència artística que existeix al món del teatre.

La idea va néixer a través d’en Rafael Valero, l’actor principal de l’obra. Molina explica que “el somni del Rafael era ser actor i amb aquesta obra l’ha fet realitat”. “En el darrer any va veure totes les meves obres, em va enviar un guió i a partir d’aquí vam començar amb tot el procés creatiu”, senyala Molina.

A partir del guió del Rafael, s’ha construït un relat d’engany teatral on l'espectador és còmplice i empatitza amb la història d’en Toni i la seva parella, la Lídia.

“Hem fet un joc de miralls on es veu el procés creatiu teatral davant de l’espectador, com si fos un programa de cuina en el que es pot veure tot el procés de cuinat”, apunta Molina.

Per assistir a una de les dues funciones de divendres, es pot adquirir l’entrada a través del web.
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari