Àmbit de la notícia
Ambiental

Marissa Pelàez: “Busquem fer visible el rol femení dins la reserva de la Biosfera del Montseny”

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Josep Carbonell
  • Imatge d'una de les trobades de les membres de l'entitat.
    Imatge d'una de les trobades de les membres de l'entitat. Font: Arremangades dones del Montseny
  • L'entitat va ser presentada oficialment el passat 27 de novembre de 2019.
    L'entitat va ser presentada oficialment el passat 27 de novembre de 2019. Font: Arremangades dones del Montseny

La presidenta de l’associació Arremangades dones del Montseny ens parla sobre el procés de creació de l’entitat, la seva missió i els reptes de futur. 

El passat 27 de novembre de 2019, la Rectoria del Brull va ser testimoni de l'acte de presentació de l'associació Arremangades dones del Montseny, un grup de dones que viuen o treballen el Montseny i que un bon dia decideixen fer pinya per interessos comuns. La seva presidenta, la Marissa Pelàez, ens parla de l'entitat i ens explica com va néixer. 

Per què i quan us adoneu de la necessitat de posar en marxa l’entitat?

Arremangades neix de la il·lusió i la necessitat d'un grup de dones que viuen o treballen a la reserva de la biosfera del Montseny per ajudar-se, relacionar-se, fer xarxa social femenina i sumar coneixements, esforços, recursos i energia.

La llavor del projecte se sembra a les jornades de debat 'Dones del Montseny' celebrades a La Garriga, on algunes de nosaltres vam participar i ens vam conèixer. D’allí sorgeix un grup de treball per elaborar el Pla d’igualtat de gènere de la Reserva de la Biosfera del Montseny. Quan les trobades per la redacció del pla finalitzen, prenem consciència de la importància de mantenir i generar espais de trobada i intercanvi entre les dones de la reserva, ja que es fa evident que dins del reduït territori, la distància, el desconeixement i la incomunicació és molt gran.

Quina és, per tant, la vostra missió?

Fomentar l'apoderament i ajudar a fer visible i promoure el paper de les dones en l'àmbit de la reserva de la Biosfera del Montseny.

D’altra banda, l’entitat busca fomentar la inserció laboral, la conciliació familiar i la consolidació de petites empreses artesanes que treballen per a la promoció de les dones, per la millora de la sostenibilitat i per fer conèixer els valors etnològics de la Reserva de la Biosfera.

Quines activitats dueu a terme?

L’associació duu a terme activitats lúdiques, culturals i formatives. Realitzem tallers de salut femenina en diversos municipis, on es treballa la consciència corporal, tonificació, teràpia del sòl pèlvic i sexualitat femenina. També tenim tallers de prevenció de la violència masclista en col·laboració amb ajuntaments i escoles de tres municipis de la reserva, destinats a mares, pares i infants i on es treballa a través del conte i les dinàmiques de consciència de la pròpia conducta violenta dins l’àmbit familiar i escolar.

I què feu per consolidar les petites empreses artesanes?

Realitzem activitats de promoció econòmica que afavoreixin la col·laboració i comercialització conjunta, i es concreten en la creació d’uns lots de regal amb productes artesans de la reserva de la biosfera amb una relació directa amb els recursos de la zona i les pràctiques d'economia social sostenible.

D’altra banda, també estem generant un directori de dones de la reserva amb les seves aptituds i talents per fer arribar a les empreses, administracions i entitats i així, dinamitzar activitats pilotades per dones a la nostra zona. 

Segons el vostre punt de vista, quin paper juguen les dones en la conservació de la natura?

Com a cuidadores i nodridores de les famílies, mantenen el patrimoni biològic en una zona, la nostra, encara rural i vinculada a la pagesia. Són les guardianes dels horts, la salut i els sabers ancestrals dels boscos.

Què poden fer aquestes en el seu dia a dia per a la recuperació de la reserva de la biosfera?

Mantenir viva la història de vida de les nostres ancestres.

Quant al procés de creació de l’entitat. Amb quines dificultats us heu trobat a l’hora d’engegar Arremangades?

El procés de creació de l’associació ha estat, en general, fàcil i fluid. Potser la principal dificultat ha estat trobar una entitat financera que doni suport a les entitats sense ànim de lucre, ja que la majoria de bancs on vam voler obrir un compte demanaven molts diners al cap de l'any i en algun cas ens van reconèixer que no els interessàvem.

Quines eines o bones pràctiques us han ajudat en el procés?

El capital humà de la mateixa associació. L'equip tècnic de la reserva de la Biosfera ens ha brindat assessorament i ajut en tot moment i l'ajuntament del Brull, i especialment el seu alcalde, ens han facilitat un espai, suport, idees i paciència infinita.

Quins consells donaríeu a aquelles persones que tinguin al cap engegar una entitat?

Que tinguin objectius associatius clars i definits, que comptin amb un bon capital humà i que facin l'entitat el més participativa possible.

Quins són els reptes de futur de l’associació Arremangades a curt termini?

Establir una bona base participativa, anar materialitzant actuacions que siguin d'utilitat a les dones de la reserva de la biosfera i mantenir viva la il·lusió de tenir coneixement les unes de les altres i compartir sabers i ajuda mútua.
 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari