Àmbit de la notícia
Projectes

Carla Casals: "Encara es percep la persona amb discapacitat com a menys capaç"

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Josep Carbonell
  • Punt de Vista és una entitat sense ànim de lucre formada per persones afectades i sensibilitzades amb les lesions de la visió.
    Font: Punt de Vista
  • L'entitat acompanya les persones afectades i potencia la investigació científica contra la ceguera.
    L'entitat acompanya les persones afectades i potencia la investigació científica contra la ceguera. Font: Punt de Vista

Parlem amb la secretària de l'entitat Punt de Vista, nascuda l'any 2019 arran d'una agressió al que ara és el seu president, en Gabriel Mattioli.

Per què i quan us adoneu de la necessitat de posar en marxa l’entitat Punt de Vista?

Punt de Vista es posa en marxa a causa d’un incident molt desafortunat que va tenir lloc a l’estiu del 2015. En Gabriel Mattioli, president de l’entitat, pateix una brutal agressió en la qual perd la visió d’un ull, fet que origina tota aquesta aventura, en descobrir que no existeix un acompanyament real davant d’aquest canvi i, que no existeix a l’estat espanyol, una aposta ferma per la investigació científica en solucions oculars per la recuperació de la visió.

Des del primer moment, el Gabo té clar que contribuirà a fer que això canviï. Amb el que rebi com a indemnització d’aquell incident, i amb la voluntat també de poder acompanyar a totes aquelles persones que passin pel que estava passant ell.

Quant temps passa des d’aquell moment i fins a la constitució de l’entitat?

Passen 4 anys fins que l’any 2019 tot l’imaginat pren forma i rep el suport necessari per començar a caminar. 

Quina és la missió de l’entitat?

Punt de Vista treballa amb dues línies clares. D’una banda la social: amb l’acompanyament a les persones afectades per problemes de pèrdua visual, independentment del grau de pèrdua i de l’origen de procedència de la persona, així com la sensibilització en la diversitat visual a tots els estrats de la societat per poder contribuir a l’accessibilitat universal de les persones amb discapacitat visual i trencar les barreres que encara existeixen.

I la segona línia?

La promoció de la recerca i la investigació científica a través de premis i beques a projectes d’investigació en favor de la recuperació de la visió i a investigadors del sector. En un primer pas, això es realitzarà a través de la col·laboració amb el Congrés ARVO, referent en el marc de l’oftalmologia a escala mundial.

Quines activitats teniu en marxa?

D’una banda, realitzem xerrades a centres educatius i a empreses per sensibilitzar la societat sobre la realitat de les persones amb diversitat visual. D’una altra, participem en esdeveniments i activitats solidàries que fomenten l’accessibilitat universal i que ajuden a fer que ens coneguin.

També col·laborem amb TEAS, un centre que treballa i acompanya a persones amb discapacitat.

Amb quines dificultats es troben les persones amb problemes de visió en el seu dia a dia?

Hi ha barreres que no estan superades. Encara es percep la persona amb “discapacitat” com a menys capaç. Falta una feina forta en l’educació en la diversitat, comprendre que no hi ha una única manera de fer les coses, sinó que cada un de nosaltres ha de trobar la que millor s’adapta a ell. Això és el que donarà pas a l’accessibilitat universal, i no a què les persones amb dificultats visuals hagin de demostrar i confirmar que són vàlides per estudiar, accedir a un lloc qualificat de treball o realitzar qualsevol activitat d’oci.

A més, encara hi ha molts indrets on no hi és fàcil l’accés per una persona amb diversitat visual.

Des del vostre punt de vista, quines mesures serien necessàries per fer més fàcil la vida d’aquestes persones?

Programes de sensibilització que treballin per canviar la percepció de les persones amb discapacitat com a diferents o com a qui s’ha “d’incloure”, i adaptar les tasques i funcions als llocs de treball perquè tothom hi pugui accedir en igualtat de condicions.

Quin paper juga l’acompanyament en aquestes persones?

En el moment que tens una pèrdua de visió sobrevinguda apareixen molts dubtes i pors que no són fàcils de gestionar, és per això que creiem fermament que un bon acompanyament facilita transitar per aquesta fase de pèrdua i adaptació a la nova situació, amb una mirada més optimista, agradable i encoratjadora que si ho has de fer tu sol.

Pel que fa al procés de creació de l’entitat. Amb quines dificultats us heu trobat a l’hora d’engegar Punt de Vista?

Com sempre, tot això requereix un fort finançament, i aquest és el punt més complicat. Necessitem més entitats i empreses que apostin pel nostre projecte per poder dur a terme tots els reptes científics i socials que ens hem marcat. Som un equip ambiciós i compromès i sabem que ho aconseguirem, però és l’esforç de tots el que ens farà més grans.

Quines eines o bones pràctiques us han ajudat en el procés?

Tenim la sort de comptar amb persones increïblement cooperatives i disposades a ajudar-nos que de seguida han volgut formar part d’aquest projecte. Començant per totes aquelles persones que van participar en la campanya de crowdfunding que va fer possible l’inici d’aquest projecte, com tot el col·lectiu del sector de la salut visual que s’ha incorporat al nostre somni.

Quins consells donaríeu a aquelles persones que tinguin al cap engegar una entitat?

Que tinguin molt clar quin és el seu objectiu i perquè la creen. El camí estarà ple de reptes i oportunitats de millora que no sempre seran fàcils d’assolir, però si tens clar la missió i cap a on vas, sempre s’arriba a donar el següent pas.

Quins són els reptes de futur de l’associació Punt de Vista a curt termini?

Els nostres reptes són crear la Fundació Punt de Vista per tal de poder seguir creixent i contribuir a crear una societat més justa i equitativa per a tothom. I, paral·lelament, concedir el premi Point of View al Congrés ARVO d’enguany, dotat amb 20.000 dòlars pel projecte científic que treballi en favor dels nostres reptes visuals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari