El Tercer Sector, més solidari que mai per combatre la Covid-19
Comparteix
Entitats i associacions veïnals d’arreu de Catalunya engeguen iniciatives i propostes per superar els obstacles del confinament i les restriccions imposades.
Xarxes solidàries veïnals
Ja són moltes les entitats veïnals i de barris que han començat a moure’s amb l’objectiu de donar suport a les persones que més ho necessiten. De moment, ja s’han engegat iniciatives per organitzar-se en grups d’escala o trams de carrer i d’aquesta manera generar canals de comunicació que detectin els col·lectius que necessiten ajuda.
Aquest suport va des de fer la compra de productes bàsics per a persones grans o amb problemes de salut, fins a tenir cura de la canalla o fins i tot visitar els habitatges que faci falta per saber la situació de les persones que hi viuen allà.
Un exemple és la Xarxa Solidària Badalona, que està treballant per enfortir la comunitat, teixir xarxes de suport mutu, garantir la protecció d’aquelles persones i grups amb especial vulnerabilitat i defensar col·lectivament els drets socials i laborals i els serveis públics.
Totes les persones que necessitin ajuda o s’ofereixin voluntàries poden emplenar el formulari d’inscripció.
Què pots fer?
— Xarxa Solidària Badalona (@BadalonaXarxa) March 13, 2020
Omple el formulari https://t.co/n0JmcmlXuE#XarxaSolidariaBadalona pic.twitter.com/hOAEx5yYlj
Telèfon contra la violència de gènere
Davant al confinament obligatori decretat per la Generalitat, l’Associació Social a Víctimes de Violència Masclista ha ofert un telèfon de contacte per a totes aquelles dones que s’hagin pogut quedar aïllades amb el seu maltractador. Les dones que es trobin en aquesta situació poden trucar al telèfon 900 100 009.
L’associació va néixer el 2010 amb l’objectiu de donar resposta a dones víctimes i supervivents de violència de gènere. L’entitat aposta per la prevenció i l’educació com a eina clau per lluitar contra la violència de gènere.
Defensa dels drets laborals
Atès que moltes persones estan patint una greu vulneració dels seus drets laborals arran de la Covid-19, entitats com l’Ateneu La Barraqueta i el Casal Popular 3 Lliris han posat a disposició de la ciutadania un espai de suport i informació perquè totes les persones treballadores sàpiguen com actuar davant d’una situació injusta a la feina.
Aturar els desnonaments
Després d’escoltar les mesures del govern, els jutjats han acceptat suspendre qualsevol actuació que no sigui urgent, el que significa que tots els desnonaments que s’havien d’executar a Barcelona i arreu de Catalunya s’han aturat. Aquesta ha estat una mesura del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, confirmada poc després per la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín.
La regidora va demanar estendre la proposta a tot l’Estat espanyol i que davant una situació excepcional com aquesta, s’evités posar en risc als col·lectius i persones més vulnerables. Entitats com el Sindicat de Llogaters han donat suport a la mesura perquè aquests dies es prioritzin les persones i la seva vida.
Xarxes solidàries via Telegram
Al Baix Empordà, joves d’universitats i d’instituts han organitzat una iniciativa per tenir cura de la gent gran, els infants i els col·lectius més vulnerables. Es tracta d’un canal de Telegram unidireccional on es farà difusió dels canals de comunicació específics que tindrà cada poble, entre els quals es troben Torroella-l'Estartit, la Bisbal d'Empordà, Palafrugell, Palamós, Calonge-Sant Antoni, Sant Feliu de Guíxols i Vall d'Aro i a continuació, es procedirà a enllaçar-ne el suport.
Les tasques que realitzaran van des de la cura de la gent gran, fins serveis de cangur o guarderia i anar a fer la compra a col·lectius vulnerables.
L’organització apunta que es gestionaran a través de grups petits evitant la rotació de molta gent i que les persones voluntàries que tinguin contacte amb infants no ho tinguin amb persones grans, per tal de complir amb les mesures preventives.
Afegeix un nou comentari