Àmbit de la notícia
Social

Entitats tradueixen material informatiu multilingüe sobre el coronavirus

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Mascareta i termòmetre
  • Cartelleria sobre el Coronavirus en romanès
    Cartelleria sobre el Coronavirus en romanès

Una xarxa comunitària d'entitats està traduïnt cartells, àudios i vídeos de material oficial sobre el coronavirus a més a 30 llengües.

Com es transmet la Covid-19? Quins són els símptomes? Com cal rentar-se les mans? Existeixen diversitat de canals a Catalunya per estar al dia de la informació contrastada sobre les mesures preventives que s'implanten des dels organismes oficials per evitar la propagació del coronavirus.

Per tal que tota la ciutadania entengui els continguts dels missatges oficials que es troben al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, una xarxa d'activistes d'organitzacions estan traduïnt aquests dies de confinament els materials a més de 30 llengües, per ara.

Creación Positiva, entitat dedicada a l'atenció integral de persones infectades amb VIH i altres MTS, està penjant al seu web i difonent per les xarxes socials cartelleria, documents, vídeos explicatius i àudios en diverses llengües al voltant del coronavirus.

L'objectiu és que es difongui el màxim possible el material i s'hi doni accés a les llengües que es parlen al territori català. I és que la població catalana té com a llengua inicial o primera llengua que ha aprés a parlar, el castellà i el català, i també l’àrab, el romanès, el gallec, el francès, l’amazic, el rus, el portuguès, l’italià, el xinès, l’anglès, l’alemany i l’aranès.

Veïns i veïnes de tot el món

A Catalunya, segons ha inventariat el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades, es parlen 300 llengües. El 94,4 % de la població de Catalunya entén el català, 81,2 % el sap parlar, el 85,5 % el sap llegir i el 65,3 % el sap escriure, segons l'Enquesta d’usos lingüístics de la població, realitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) l’any 2018 a la població adulta de quinze anys o més, amb l’objectiu d’obtenir informació sobre coneixements i usos lingüístics de la societat catalana.

Aquesta enquesta es porta a terme cada 5 anys. El 76,4% de la població adulta de Catalunya usa el català al llarg d’un dia qualsevol. 

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari