Àmbit de la notícia
Comunitari

Raúl Sánchez: "Els pares i les mares estem aprofitant el confinament per créixer com a família"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Elizabeth Parcerisa
  • Raúl Sanchez, Director de l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya. Font: Raúl Sánchez.
    Font: Raúl Sánchez
  • FANOC demana a Afers Socials prorrogar un any automàticament els títols de família nombrosa durant l’estat d’alarma. Font: FANOC.
    FANOC demana a Afers Socials prorrogar un any automàticament els títols de família nombrosa durant l’estat d’alarma. Font: FANOC. Font: FANOC
  • FANOC demana al Govern que no s’oblidi de les famílies nombroses, molt castigades per la crisi del coronavirus. Font: FANOC.
    FANOC demana al Govern que no s’oblidi de les famílies nombroses, molt castigades per la crisi del coronavirus. Font: FANOC. Font: FANOC

El director de l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC), ens relata com estan vivint la situació de confinament les famílies nombroses des d'una perspectiva econòmica, psicològica i social.

El confinament és dificultós per a tota la població, però més encara per a les famílies nombroses: menys espai, més despeses i majors reptes. Des de l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) intenten donar resposta a aquestes famílies i resoldre els seus problemes derivats de la Covid-19 i l'estat d'alarma.

Parlem amb Raúl Sánchez, Director de FANOC, que ens explica com estan portant a terme la seva tasca des de l'entitat i com les famílies afronten la complicada situació econòmica, psicològica i social, però també amb dosis d'optimisme i transformant la dificultat en oportunitat per fomentar la unió familiar i l'educació.

Com està afectant el confinament i l'estat d'alarma a les famílies nombroses en termes econòmics?

Molt malament, com a la resta dels ciutadans. Moltes famílies estan formades per persones autònomes, que han patit un ERTO o s'han quedat a l'atur, però el problema és que aquestes famílies tenen una càrrega més gran que d'altres, que és mantenir tots els fills i filles i ho estan passant malament.

I, psicològicament?

Rebem testimonis molt diferents. Per una banda positius, en el sentit que ja era hora de poder tenir temps, de poder estar tota la família, perquè normalment el que ens falta és temps per poder estar junts i compartir temps amb els fills i filles: tot el dia estàs treballant i buscant recursos per seguir endavant. Aquest temps està venint bé per conèixer-se millor tots els membres de la família, per fer moltes activitats junts, i això és una cosa positiva.

També hi ha una part negativa.

Sí, moltes famílies nombroses estan vivint en pisos petits, per tant el metre quadrat per persona és molt menor a la mitjana i això es nota. La convivència es fa difícil, sobretot a mesura que van passant els dies i sobretot pels nens i les nenes. Els gossos es poden treure a passejar, però en canvi els infants no poden. Ara mateix hi ha una campanya precisament per a canviar això: els nens i les nenes necessiten activitat i poder sortir. Si s'ha pensat això pels gossos, pensem que els infants psicològicament també ho necessiten.

Què poden fer les famílies nombroses per portar millor aquesta situació?

Nosaltres hem tingut la sort que tenim famílies nombroses de tota mena de professions i oficis. Tenim una mare, precisament, que té onze fills i filles petites a casa - el més petit d'un i el més gran de tretze - i que és psicòloga. Ens va enviar un àudio i un escrit amb dotze pautes per la salut mental per les famílies que estiguin en confinament. Ho hem publicat a la nostra web fanoc.org.

Quines pautes es contemplen?

Recomanem, entre d'altres, tenir cura personal, endreçar, vestir-se, veure's bé, respirar aire pur obrint la finestra, mirar una mica del paisatge si és possible, gaudir de la llum natural, fer exercici, menjar bé, posar les notícies només una o dues vegades al dia, limitar l'ús de les pantalles, ser creatius, fer coses noves, ajudar als altres, somriure... Són petites coses que ajuden, pautes que difonem per les famílies que, encara que puguin semblar de sentit comú, va bé repassar-les per poder ajudar a la convivència en aquests dies difícils.

Des de FANOC heu demanat que es prorrogui automàticament el títol de família nombrosa, com ja s'ha fet a València. Creieu que la petició rebrà una resposta ràpida i favorable?

Hem rebut resposta de la responsable del servei de prestacions a les famílies de la Generalitat, que és qui porta els títols de família nombrosa, dient que era una bona idea, sobretot per les famílies que ja han fet la tramitació en paper i no la poden fer online perquè no tenen certificat digital. Això és indispensable perquè aviat s'hauran de fer les matriculacions a les escoles o la declaració de renda, i en aquests casos s'ha de demostrar que tens el títol al dia per rebre les deduccions. No volem que per culpa de la situació les famílies es quedin sense deduccions.

Com els està afectant a les famílies tenir el títol de família nombrosa caducat?

La mateixa presidenta, que té 8 fills, ens comentava que el 4 d'abril li caduca el títol i que aviat haurà de fer la matrícula a les universitats. I hi ha una gran diferència entre tenir la matrícula gratuïta o haver de pagar totes les matrícules. I això li està passant a moltes famílies.

Esperem que hi hagi una resolució ben ràpida.

Nosaltres ho esperem així. A la Comunitat Valenciana ho va demanar l'associació i, pràcticament, al cap de dos dies ja es va treure el decret on es deia que es prorrogava el títol automàticament fins al juny de l'any vinent. Això aporta una seguretat jurídica necessària.

Heu realitzat altres peticions des de l'activació de l'estat d'alarma?

Hem donat a conèixer els problemes que ens estem trobant per veure si hi ha alguna solució. Per exemple, en ser molts a casa tot el dia la despesa d’electricitat, aigua i gas augmenta. Volem veure si hi ha algun tipus de bonificació o ajuda perquè és una despesa important.

Es parla també de les dificultats tècniques per teletreballar o estudiar des de casa.

Moltes famílies tenen a casa només un ordinador o dos. Com ho fem perquè els pares i les mares puguin treballar i els fills i filles estudiar amb aquesta situació? Ara mateix és impossible i tot això ens dona angoixa. Aquí hi ha un problema seriós que no sabem com solucionar, potser el departament d'ensenyament podria donar resposta aportant els recursos a les famílies que no en tenen, però és un problema real que estem vivint ara les famílies nombroses.

Amb quines dificutats es troben els pares i mares que treballen en serveis essencials?

Això passa sent família nombrosa o no però sent nombrosa, el problema s'agreuja. Les famílies que tenen els dos pares que treballen en serveis essencials no saben amb qui deixar els infants i això és un problema també molt angoixant. Rebem correus demanant ajuda i l'única solució és, o que un deixi la feina o comptar amb la comprensió per part de l'empresa per tenir un permís o unes vacances. Són situacions que s'haurien de pensar des de l'administració pública per tenir unes solucions segures i legals.

Com esteu portant a terme la vostra tasca des del confinament?

Des del primer moment que es va deixar d'anar a l'escola el divendres 13 de març ja vam treballar des de casa. Des d'aleshores atenem a les famílies per email i per telèfon. També a la web mantenim dues seccions permanentment vives: una és referent a totes les ajudes i prestacions davant la situació de la Covid-19 i l'altra és una guia d'activitats per fer en família.

Heu modificat algun servei?

Hem potenciat molt el servei d'informació. Lògicament hi ha altres serveis com el de mediació familiar o el banc de material que hem hagut d'aturar perquè requereixen la presència física. Ara estem molt centrats en la informació i en resoldre problemes concrets. Ens han trucat diverses famílies que tenen problemes en anar al supermercat.

Com per exemple?

Ens va trucar una família a la qual van multar per anar tres al cotxe però són onze a casa i necessiten diverses persones per poder portar la compra. Aleshores, aquest tipus de problemes són els que rebem cada dia. Nosaltres vam escriure al Ministeri i l'endemà de fer-ho ja es va modificar i es va especificar que dues o tres persones en un monovolum poden anar un a cada filera de seients. Almenys amb això ja hem anat un pas endavant.

Heu notat algun canvi en l'afluència de les consultes que us arriben?

Sempre tenim moltes consultes i hem ajudat les famílies. Ara simplement ha canviat el tipus de consulta per saber les ajudes específiques per famílies nombroses amb relació al coronavirus.

I per acabar amb una mica d'optimisme, creus que les famílies nombroses en poden treure alguna cosa positiva de tota aquesta situació?

Penso que sí i és el que estem rebent de les mateixes famílies. A les xarxes socials preguntem com estan passant la situació i moltes famílies diuen que s'estan divertint com mai amb els infants, que estan fent obres de teatre, que s'estan disfressant, fent cançons, coses que moltes vegades en el dia a dia t'agradaria fer amb els teus fills i filles però mai tens temps.

És moment per fer vida en família.

Això és el positiu que tenim, sobretot els que tenen molts infants a casa. O veure com els grans ajuden als petits, com creix la responsabilitat dels nens i nenes en aquestes circumstàncies aprenent a cuinar o a netejar... Són coses maques. Els pares i les mares estem aprofitant per créixer com a família i ho veiem també com una oportunitat educativa. Segur que quan tornem a la feina ja no voldrem estar com abans. Hem de trobar un temps a la setmana per confinar-nos.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari