Àmbit de la notícia
Social

Marta Galligó: "La situació de vulnerabilitat en aquests moments incrementa exponencialment la desigualtat"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa VIlaseca
  • Marta Galligó
  • Marta Galligó
    Marta Galligó

Entrevistem la Directora de la Fundació Comtal, sobre la relació entre la situació d'alarma sanitària per coronavirus i el creixement de la pobresa.

Com està repercutint l'estat d'alarma per coronavirus en les persones en situació de vulnerabilitat a nivell de pobresa?

Quan pensem en el confinament ho fem des del punt de vista d´una persona que té un entorn que l´afavoreix, que té un habitatge amb condicions, que té una feina malgrat la situació, que té possibilitats de sortir a comprar menjar, medecines...que té persones al seu voltant que són xarxa de suport.

Quan parlem de vulnerabilitat ens referim a totes aquelles situacions que ja de per sí tenen mancances en un o varis dels aspectes esmentats.

Com poden estar vivint aquestes setmanes confinament?

Hi ha persones que no tenen xarxa de suport, no tenen un habitatge, no el tenen amb condicions dignes, no tenen ingressos, pateixen malalties cròniques físiques o mentals, joves migrats sols, dones que viuen situacions de violència, infants que viuen situacions de maltractament, joves que no tenen les eines tecnològiques per seguir amb el seu procés educatiu...

La situació de vulnerabilitat d´aquestes persones en aquests moments incrementa exponencialment la situació de desigualtat i no tenen els mateixos recursos i eines per fer front a la pandèmia.

Com esteu ajudant a aquestes persones des de Fundació Comtal?

Des de la Fundació Comtal donem resposta individualment en aquells casos que detectem, provant de cercar solucions que no són fàcils en aquests moments de parada d´activitats. Aprofitem la xarxa creada entre les entitats i els recursos que l´administració va oferint. Segur que no arribem ni a una mínima part del necessari, però com deia no podem deixar de ser-hi.

Des d´aquí vull agrair als professionals de la Fundació la predisposició i creativitat en aquests moments. 

Quins creieu que són els nous col·lectius en situació de risc?

Des del meu punt de vista els col·lectius en situació de risc ja estaven presents abans d´aquesta crisi, el que potser ha fet és evidenciar les grans desigualtats del sistema social. Evidentment hi ha persones que en aquests moments tenen una gran incertesa laboral i això fa que la borsa de vulnerabilitat augmenti. Això serà més evident quan tornem a un estat de certa normalitat.

Quines mesures urgents calen per paliar la situació?

Poder plantejar una renda mínima garantida per tot aquell que ho necessiti seria una gran mesura, que asseguraria, passada la crisi actual, que l´economia comencés de nou a moure el seu engranatge.

Creieu que en aquestes circumstàncies es pot extreure un aprenentatge positiu?

De ben segur que podem extreure aprenentatges positius. La importància de la xarxa de suport, de la mirada cap a les necessitats de l´altre, de sortir d´un mateix, de pensar en allò que ens crea insatisfaccions quotidianes i que no són coses essencials, de valorar allò que ens cal per viure i el que no ens cal.

Tot això són reflexions que apareixen aquests dies, però l´autèntic aprenentatge vindrà després, quan siguem capaços de mantenir aquests pensaments a la nostra ment, en el nostre dia a dia, i siguem capaços de ser més responsables socialment.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari