Àmbit de la notícia
Comunitari

Les persones treballadores autònomes, en situació de risc tot i els ajuts

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La majoria de treballadors i treballadores autònomes han vist afectada, en gran mesura, la seva facturació.
    Font: CC
  • La burocràcia dificulta que les ajudes arribin a temps.
    La burocràcia dificulta que les ajudes arribin a temps. Font: CC
  • La situació és tan difícil que molts treballadors i treballadores autònomes no podran continuar amb la seva activitat un cop passi la crisi sanitària.
    La situació és tan difícil que molts treballadors i treballadores autònomes no podrn continuar amb la seva activitat un cop passi la crisi sanitària. Font: CC

Les entitats consideren que les mesures impulsades per les administracions són bones, però insuficients. A més, en alguns casos, la burocràcia evita que els ajuts arribin a temps.

Tres setmanes després de la decretació de l'estat d'alarma, ja han arribat els primers balanços sobre l'allau d'ERTOs que les empreses han sol·licitat per tractar de suavitzar una situació d'emergència provocada per la crisi sanitària del coronavirus. Fins al moment, ja hi ha 620.000 treballadors afectats per expedients temporals d'ocupació. El cop però, promet ser més dur encara pels milions de persones treballadores autònomes de l'Estat.

Tant el govern estatal com el Govern de la Generalitat han anunciat mesures per tal d'ajudar als treballadors i treballadores autònomes durant unes setmanes en les quals han vist reduir dràsticament el seu nivell de facturació. Segons les entitats, però, aquestes mesures, tot i que positives, són insuficients. De fet, en alguns casos, fins i tot, els ajuts no arribaran a temps.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en marxa un ajut, en forma de prestació econòmica, de fins a 2.000 euros per a les persones treballadores autònomes, que acreditin una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació a conseqüència dels efectes del coronavirus en la seva activitat econòmica, i sempre que figurin d'alta en activitats de les quals les autoritats sanitàries han decretat el tancament i no disposin d'altres fonts alternatives d'ingressos.

Aquests ajuts conviuen amb els que han impulsat des del govern estatal d'ençà que es va publicar el Reial Decret en el qual es confirmava l'estat d'alarma, així com d'altres que s'han anunciat des de diversos municipis. Ajuntaments com el de Barcelona o Tarragona proposen la supressió de les taxes i impostos municipals de les activitats dels autònoms, com ara no haver de pagar la taxa de les terrasses, les taxes d'aparcament d'activitat econòmica o els impostos de residus sòlids, mentre duri aquesta situació d'emergència.

Prestacions, moratòries i altres mesures

Una de les més mesures més importants és la prestació extraordinària per cessament de l'activitat. La poden sol·licitar aquelles persones que hagin vist reduïda la seva facturació en un 75% durant el març respecte als sis mesos anteriors. Des de la Confederació de treballadors autònoms de Catalunya (CTAC), aquesta mesura els sembla positiva. No obstant això, no estan d'acord amb els criteris que s'han de complir. "Volem flexibilitat i que es baixi al voltant del 50% de la reducció de la facturació", explica la presidenta de l'entitat, Sandra Zapatero.

La presidenta del CTAC també explica que, amb aquesta prestació extraordinària, la quota d’autònoms quedaria exonerada. No obstant això, el passat 31 de març el rebut de cotitzacions els va arribar, tot i tenir la seva activitat suspesa. “Exigim a la Tresoreria General de la Seguretat Social que se’ls hi retorni la part proporcional de la quota del mes de març d’ofici a tots aquells autònoms que tinguin el local tancat per aquesta causa”, demana Zapatero.

Celia Ferrero, vicepresidenta de la Federació Nacional d’Associacions de treballadors autònoms (ATA), considera, de la mateixa manera, que una caiguda de la facturació del 75% “és extremadament dura” i lamenta que, per exemple, algú qui pateix una reducció del 74% ja no pot accedir a la prestació. “Si el límit és una baixada del 40% o 50%, serien percentatges més justos amb l’activitat real d’una persona autònoma”, explica.

Una altra de les mesures destacades i a la qual es poden adherir més persones autònomes és la moratòria de la quota d'autònoms pels mesos de maig, juny i juliol. "No entenem que no es contempli el mes d’abril, que justament és un dels que necessitarà en una situació desbordada econòmicament, com l'actual", expressa Zapatero. Des de la CTAC s'ha demanat al govern estatal que la moratòria sigui modificada, i que es contempli d’abril a juny. 

El govern de l'Estat també ha impulsat una altra moratòria, en aquest cas per les persones que tenen hipoteca amb el local on duen a terme la feina. "Ens semblen molt bé, però trobem a faltar que dels lloguers no n’han dit res", explica la presidenta del CTAC. La baixa per incapacitat temporal assimilada a accidents de treball i malalties professionals per autònoms i autònomes contagiades per coronavirus o que estiguin en quarantena, l'ajornament d'impostos o la línia d’avals a través d’entitats financeres, són altres de les mesures impulsades.

Dificultats burocràtiques

Tot i el gran nombre de mesures impulsades, des de les entitats posen l'accent en les dificultats que estan patint moltes de les persones treballadores autònomes durant la situació d'emergència. "De cop i volta les persones treballadores autònomes depenen d'ajuts, hi ha molta informació i procediments a fer, molta incertesa", explica Zapatero, que afegeix que, tot i els ajuts, molts dels treballadors no podran tornar a realitzar la seva feina. "No poden endeutar-se, per exemple, amb línies de finançament, el que necessiten és ajuda", explica.

"Hi ha una part del col·lectiu que avui no arriba al 75% de reducció de la facturació, però que es troba que la seva tasca és molt limitada perquè els seus clients han tancat, i ha de continuar pagant-ho tot. Aquests casos són casos molt durs", manifesta.

D'altra banda, Ferrero denuncia les dificultats burocràtiques amb les quals s'estan trobant les persones treballadores autònomes. Els constants reials decrets que han anat sortint, així com els criteris d'interpretació fan que el procediment es vagi allargant, quelcom que, segons Ferrero, dificultarà l'arribada d'ajuts en els mesos en els quals més falta fan. "Nosaltres creiem que la taxa de supervivència és de tres mesos com a màxim. Si els ajuts triguen més a arribar, molts es quedaran al camí, i els que resisteixin sortiran molt debilitats al mercat", lamenta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari